Çay Mahallesi Sakinleri ’Yeni Anahtarlarına’ Kavuştu




Tarih: 10 Mart 2023 Cuma 17:46


Çay Mahallesi’ndeki ’Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 1’inci Etabı kapsamında yapımı tamamlanan konut ve işyerlerinin anahtar teslim töreninde konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "TOKİ’nin ülke genelinde yaptığı konut çalışmaları var. Biz de il olarak bu çalışmalardan nasipleniyoruz. Bugün teslim edeceğimiz, anahtar teslimini yapacağımız konutlarla beraber 5 binin üzerinde TOKİ konutu ilimize kazandırılmış oluyor" dedi.

Haber-Emrah Birgül

 

Akdeniz Belediyesi öncülüğünde Çay Mahallesi'nde başlatılan 'Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1'inci Etabı kapsamında bazı işyerlerinin ve konutların tamamlanmasıyla birlikte hak sahipleri de anahtarlarına kavuşmanın sevincini yaşadı. TOKİ kentsel dönüşüm proje alanında gerçekleşen törenle, 28 daire ve 12 işyerinin, mahallede yaşayan hak sahibi vatandaşlara anahtar teslimi gerçekleştirildi. Anahtar teslim programının 20 Mart'a kadar devam edeceği bildirildi.

 

"BU BAĞLAMDA EN ÖNEMLİ BU ÇALIŞMALARDAN BİR TANESİ DE BİNALARIMIZIN SAĞLAM OLMASI"

Anahtar Teslim Töreni'nde konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yaşanan deprem felaketlerine değinerek; "Yaşanan deprem felaketi, afetlerle mücadelenin ve hazırlığın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. 3 aşamayla ifade ediliyor biliyorsunuz; afetin öncesi, afet sırası ve afet sonrası. Afet öncesi hazırlıklar kapsamında elbette bilinçlendirici, bilgilendirici, bu anlamda vatandaşlarımıza yönelik eğitsel faaliyetler önem arz ediyor. Nitekim, İçişleri Bakanlığımız, AFAD Başkanlığımız geçtiğimiz yıl ve önceki yılı eğitim yılı ilan etmiş, geçtiğimiz yılı da tatbikat yılı ilan etmişti. Binlerce eğitim faaliyeti, binlerce tatbikat yapıldı. Bu hazırlık döneminin, afetlere hazırlık döneminin bir parçası elbette ki bu faaliyetler ama en önemli bu bağlamda yapılacak çalışmalardan bir tanesi de binalarımızın sağlam olması, yapı stokumuzun yenilenmesi, çağdaş normlara göre, çağın gerektirdiği standartlara göre inşa edilmesi" ifadelerine yer verdi.

 

"TOKİ TARAFINDAN YAPILAN KONUTLARIN AYAKTA OLUŞU BİZE EN SOMUT GÖSTERGESİYDİ"

Sağlam binaların önemine değinerek sözlerini sürdüren Vali Pehlivan, "Bu gerçekten, hayati öneme haiz olduğunu deprem bölgesine gittiğinizde daha yakından görüyorsunuz. Özellikle de bina ömrü 1999 ve öncesine uzanan, 1999'da biliyorsunuz çok büyük bir deprem yaşamıştık. Sonrasında Deprem Yönetmeliği çıktı. 2007 ve 2008'de düzenlendi, en son da 2018 yılında bu yönetmelik güncellendi. Artık binalarımızın bu standartlara göre yapılması icap ediyor. Eğer binalarımız gerek zemin etütleriyle, gerek kat yüksekliklerinin az olmasıyla gerekse sağlamlılığıyla standartlara uygun yapılırsa, görüyoruz ki binalar ne kadar büyük bir deprem olursa olsun yıkılmıyor, can almıyor. Bunu deprem bölgesinde de evet, bizzat görme imkanımız oldu. TOKİ tarafından yapılan konutların ayakta oluşu, sağlam yapılan konutların bu bağlamda ayakta oluşu bize en somut göstergesiydi" diye konuştu.

 

"5 BİNİN ÜZERİNDE TOKİ KONUTU İLİMİZE KAZANDIRILMIŞ OLUYOR"

Bu kapsamda TOKİ'nin Mersin'de hayata geçirdiği konut yapımlarından söz eden Vali Pehlivan, "TOKİ'nin ülke genelinde yaptığı konut çalışmaları var. Biz de il olarak bu çalışmalardan nasipleniyoruz. Bugün teslim edeceğimiz, anahtar teslimini yapacağımız konutlarla beraber 5 binin üzerinde TOKİ konutu ilimize kazandırılmış oluyor. Ayrıca biliyorsunuz İlk Evim Projesi kapsamında Ocak ayında 5 bin 100 konutun da hak sahipliği kuralarını çekmiş idik. Ayrıca öncesinde yine hak sahipleri tespit edilen 2 bin konutla birlikte, önümüzdeki dönemde tabi Bahçe Mahallesi'nde yapılacaklar haricinde 7 bin 100 konut, onu da katarsak yaklaşık 8 bin konutun inşaatı TOKİ Başkanlığı tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından sürdürülecek" şeklinde konuştu.

 

"ZİHNİYET BU"

Törende konuşan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise "Maalesef ki iktidarımız döneminde yıllar önce burada kentsel dönüşüm yapılmaya kalkıldığında mevcut belediye başkanının yürütmeyi durdurma kararı aldığını biliyoruz. Yani zihniyet bu. Buradaki insanlar, sağımda ve arkamda gördüğümüz evlere mahkum kalsınlar. Bunu üzülerek söylemek zorundayım" sözleriyle konuşmasına başladı.

 

"1 YIL İÇİNDE MERSİN'İN İMAR SORUNU KALMIYOR"

Mersin'de en büyük sorunlardan bir tanesinin imar sorunu olduğuna dikkat çeken Gültak, "İlk geldiğimiz günden beri Mersin'de şunu söyledik; Mersin'in en büyük sorunlarından bir tanesi imar sorunu dedik. Başta vekillerimiz olmak üzere, Lütfi Elvan Bakanımız ve dönemin tarım bakanının destekleriyle 20 yıldır gelmeyen tarım görüşlerini getirerek, Mersin'in imarını çözme konusunda en büyük adımı attık. 20 yıldır gelmiyordu bu tarım görüşleri. 20 yıldır 5000'likler yapılamıyordu. Biliyorsunuz, 5000'likler bitti, şu anda 1000'likleri yapıyoruz. 1 yıl içinde Mersin'in imar sorunu kalmıyor" diye konuştu.

 

"AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI AÇISINDAN BÖYLE BİR İŞE GİRMEK ÇOK RİSKLİYDİ"

İmar sorununa açıklık getirerek sözlerini sürdüren Gültak, "İmar sorunu ne demektir? Eğer siz imar vermiyorsanız, mevcut araziler çok değerli olur, evler çok değerli olur, iş yerleri çok değerli olur, vatandaş çok sıkıntı çeker. İkincisi vatandaşın arazisi vardır, siz imar vermiyorsanız vatandaşı bir bakıma kaçağa zorlarsınız. Bunları önledik. Peki ikinci sorun neydi? Sadece Akdeniz'de değil, Toroslar'da ve diğer ilçelerde de var. Kaçak yapı stokunun çok fazla olduğu, ayrıca yaşlı bina sayısının da çok olduğunu söyledik. Peki bu kaçak yapı stoku ve bu yaşlı bina stoku neyle çözülür dedik? Kentsel dönüşümle çözülür. Riskli bir işti. Özellikle Akdeniz Belediye Başkanlığı açısından böyle bir işe girmek çok riskliydi. Bir dahaki seçimde seçimi almama bedeliyle karşı karşıya gelmeye kadar riskliydi. Ama önemli değildi. Amacımız makam değildi. Amacımız yeniden seçilmek değildi. Amacımız bu Mersin'de saklanmış olan gerçekleri ortaya koyabilmek, bu insanların makuz kaderini ortadan kaldırmaktı. Allah'a hamdolsun, riske girdik; iktidarımızla, vekillerimizle birlikte bu insanlar bize güvendi ve bugün gururla anahtarlarını dağıtacağımız bu inşaatlar meydana geldi" ifadelerine yer verdi.

 

"BİZ KAÇAKLA MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Kaçak yapılarla mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Gültak, "Birileri ne kadar karşı çıkarsa çıksın biz kaçakla mücadele etmeye devam edeceğiz. Büyükşehir konuşmamda söyledim, 2021 ve 2022 yıllarındaki encümen kararlarında muhalif partilerin kaçak cezalarına karşı şerhleri bulunmaktadır. Bu nasıl bir mantıktır? Dolayısıyla çok da insanlarımızı kaybettiğimiz, hala canımızın acıdığı günlerde daha da fazla bir şey söylemeyeceğim. Ama biz şunu biliyoruz; ne bir Kürt kardeşimizin ne bir Arap kardeşimizin ne bir Hıristiyan kardeşimizin kaderi bu değil. O kadere isyan ediyoruz. El birliğiyle böyle güzel ortamlarda onların yaşaması için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

 

"BİZ ARTIK BİR AİLEYİZ"

Gültak, sürece destek sunanlara da teşekkürlerini ileterek; "Buradan özellikle başta dünya lideri olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'a ve TOKİ Başkanı Ömer Bey'e saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. Vekillerimize, tüm vekillerimize her zaman yanımızda yer aldıkları için saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. Vekillerimiz derken, Cumhur İttifakı'nın vekillerini kastediyorum. Çünkü biz artık bir aileyiz" dedi.

 

"ANAHTAR DAĞITIMLARIMIZ 20 MART'A KADAR DEVAM EDECEK"

Teşekkürün ardından söz konusu alanla ilgili bilgiler aktaran Gültak, "MA Blok-1'de bugün 14 adet 3+1 oturumlu daire ile birlikte 6 işyeri, MA B Blok-2'de 14 tane 3+1 ve 6 tane işyerinin temsili anahtarlarını dağıtacağız. Anahtar dağıtımlarımız 20 Mart'a kadar devam edecek. Toplamda 2+1 oturumlu dairelerimizden 188, 3+1 oturumlu dairelerimizden 84 dairemizin 20 Mart'a kadar anahtarlarını teslim etmiş olacağız. Bunun dışında 36 tane dükkanımızın da anahtarını 20 Mart'a kadar teslim etmiş olacağız" diye konuştu.

 

"5 TANE MAHALLEDE PROJELERİMİZİN HAZIR OLDUĞUNUN MÜJDESİNİ VERMEK İSTERİM"

İlerleyen süreçte yapmayı planladıkları çalışmalardan da söz eden Gültak, şunları söyledi; "Burada 2'nci Etap görüşmelerini de daha sonra başlattım, geriye kalan daire ve işyerlerini de anlaştığımız vatandaşlarımızla hızlı bir şekilde teslim edeceğiz. Tabii ki depremde 46 bine yakın insanımızı kaybettik. Tüm kaybettiğimiz insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı olan, sıkıntısı olan tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu, yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz bir deprem bölgesiyiz. Deprem öldürmüyor, yapılan konutlar; kaçak yapılan konutlar insanları öldürüyor. Artık bu saatten sonra görüyorsunuz, doğalgazlı, bahçeli, otoparklı, oyun alanları ve tamamen güzel bir yaşam merkezini buraya kazandırdık. Son cümlelerim olarak, sayın vekillerimizle yaptığım istişareler sonucunda; Sayın Murat Kurum Bakan'ımıza geldiğinde bir sunum yapmıştım. Buradan da Allah nasip eder 2024 yılında aday olup, sizler beni tercih ettiğiniz takdirde Çay Mahallesi'nde, Barış ve Bahçe Mahallesi'nde ve Turgutreis Mahallesi gibi tam 5 tane mahallede de ayrıca projelerimizin hazır olduğunun müjdesini sizlere vermek isterim."


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA