Satranca Başlama Yaşı 5




Tarih: 14 Haziran 2023 Çarşamba 15:27


Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün ’Her Ay Bir Branş Tanıtımı’ projesi kapsamında bu ay tanıtımı yapılan branş, satranç oldu. ’Haziran Ayı Satranç Ayı’ sloganıyla yapılan organizasyonlar kapsamında kentin bazı AVM’lerinde stantlar kuruldu ve Kültür Park Amfi Tiyatro, festival havasında bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Haber-Seher Çoban

Mersin Satranç İl Temsilcisi Ömer Faruk Ercan, Mersin'de satranca başlama yaşının 5 olduğunu vurgulayarak, Mersin'den Milli Takıma 29 sporcu gönderdiklerini belirtti.  Mersin Satranç İl Temsilcisi Ömer Faruk Ercan da Türkiye'de satrançla anılan illerin başında Mersin'in geldiğini belirterek, şu anda Mersin'de aktif satranç oynayan binin üzerinde çocuğun olduğunu söyledi.

"Bunların her birinin ayrı görevleri var "

Ömer Faruk Ercan, İçel TV ve Sun TV ekranlarında yayınlanan Tarkan Özyılmaz'la Kral Sohbetler programının katıldı. Ercan,  21 yıldır satranç branşını Mersin'de tanıtmak adına çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek; "Satranç, 64 kare üzerinde oynanıyor. 16 tane beyaz ve 16 tane siyah taşı var. Bunların her birinin ayrı görevleri var. Satrancın tarihine baktığınız zaman; Milattan Sonra 570 yılında çıktığı söyleniyor. Ama son zamanda Mısır'da yapılan kazılarda, satranç figürüne benzeyen taşlar buldular. Bir kısım tarihçi bunun Milattan Önce 3000 yıllarına kadar gittiğini söylüyor. Bir kısmı ise Milattan Sonra 600'lü yıllarda oluştuğunu söylüyor. Bir rivayete göre; Hindistan'da kral kendi çocuklarına savaş taktiklerini öğretirken, bir rivayete göre de komutanlarına taktikler verirken satranç ortaya çıkmış. Önde piyadeler var; satranç piyadeleri. Askerler var. Onlara bazı yerlerde 'köylü' de denebiliyor. Tabi o dönemden bu döneme bayağı farklılıklar göstermiş. Hindistan'dan İran'a gelmiş, İran'dan Türkiye'ye geçmiş. Türkiye'den Akdeniz üzerinden Avrupa'ya, oradan da dünyaya yayılmış. Mesela Türkler, satrancı İpek Yolu'nda at üstünde akıldan oynarlarmış. Bu, tarihçilerin yazdığı çok büyük bir olay" dedi.

" Mesela 1 saat oynuyorsunuz ama bir hamleyi 59 dakika düşünüyorsunuz"

Ercan, satrançta sporcuların zamana karşı hamle yaptıklarını söyleyerek; "Satranç tabii ki zamanla oynanıyor. Her hamlesini yapan kişi kendi düğmesine basarak rakibe saat aktarıyor. Satrançta ne kadar üstün olursanız olun eğer saatiniz sıfırlanıyorsa maalesef oyunu kaybediyorsunuz. 'Giyotin' diyoruz, burada bir bayrak var. Mesela 1 saat oynuyorsunuz ama bir hamleyi 59 dakika düşünüyorsunuz. Rakibiniz sizden daha hızlı düşünüp daha iyi hamleler yapıyor. Bir saatin sonunda sizin bayrağınız düştüğü anda tahtada ne kadar üstün olursanız olun oyunu kaybediyorsunuz. Her hamle yapıldığında saate basılıyor. Saat de geriye doğru sayıyor" ifadelerini kullandı.


Etiket: mersin, satranç, ömerfarukercan, oyun


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA