Berna Uslu
22-24 Eylül tarihlerinde ‘Dayanışma, iyileşme ve aydınlanma’ temasıyla düzenlenecek olan 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali başlıyor.
21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali tanıtım programında konuşan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş, “Ana hedefimiz, ‘müzik, insanlığın uluslararası dilidir’ ilkesinden yola çıkarak, kentimiz, bölgemiz, ülkemiz ve tüm insanlığın, evrensel müzikle buluşmasını sağlamaktır” dedi.
“Bir şehri sanatla diri tutmanın en önemli faktörü sağlam kent kimliğinin oluşmasıdır”
7 etkinliğin 3 gün boyunca süreceğini belirten 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Sanat Kurulu Üyesi Caner Akgün, “Bir şehri sanatla diri tutmanın en önemli faktörü sağlam kent kimliğinin oluşmasıdır. Bu yıl Festival Kent Ödülü, şüphesiz Mersin’in bilinirliğine katma değer sağlayan, kentimizin sanatla anılmasında her daim ışığımız olan, kıymetli büyüğümüz Sayın Selma Yağcı’ya verilecektir” dedi.
Akgün, “Bu yıl Festival Sanat Ödülü’nün 20 yılı aşkın bir süre film müziği besteciliği yaparak, aralarında Keşanlı Ali Destanı, Yılanların Öcü, Umutsuzlar gibi 50’yi aşkın Türk filminin müziğine imzasını atan, tarihle günümüz arasında köprüler kuran müzik felsefecisi Yalçın Tura’ya verilecektir. Geleneksel makamlardan halk müziğine, senfoni müziğinden caza uzanan geniş yelpazede çalışmış Çağdaş Türk Müziğinin önemli bestecisi Yalçın Tura’yı yürekten tebrik ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü’nün ise henüz 4 yaşında sanat yaşamına adım atan, Ecmel Neva Bildik’e verileceğini söyleyen Akgün, “2020 yılında Brüksel’de düzenlenen 13. Arthur Grumiaux Yarışmasında 2. lik ödülü alan, 2021 yılında Uluslararası Müzik Akademisi tarafından düzenlenen dünyaca ünlü kemancı Svetlin Rossev’in ustalık sınıfına burslu olarak kabul edilen, Haziran 2022’de Fransız ArtimeA Derneği tarafından düzenlenen 6. Nouvelles Etoiles yarışmasında 1.lik ödülü alan genç yeteneğimiz Ecmel Neva Bildik’i tebrik ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”
Sanat Etkinliği Derneği Başkanı Halil Delibaş ise konuşmasında, “21 yıldır olgunlaşarak gelişen festivalimiz ile sanatseverlerimizi ülkemizin ve dünyanın değerli sanatçıları ile buluşturuyoruz. Bunun yanında ilimizi ve bölgemizi tanıtma anlamında çok önemli bir misyon ile, Atamızın sanatla ilgili ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ ifadesi kapsamında önemli bir görev üsleniyoruz. Festivalimiz bu ana misyonun yanında, başarılı genç sanatçıları teşvik etmek, başarılı sanatçıları ödüllendirmek, sanat ve kültür platformlarının artmasını sağlamak olarak dolaylı etkiler de yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mersin Vali Vekili Alp Eren Yılmaz ise festivalin kente hayırlı olmasını temenni ederek, “Biz ekonomide, tarımda, ticarette, turizmde atak yapmış marka şehirlerden biri haline geldik. Bunu kültür sanat ve sporda da aldığımız büyük başarılarla perçinleyip gerçekten Türkiye’nin incisi olmak konumunda hızla ilerlediğimizi belirtmek istiyorum. Ciddi bir kültürel mirasa sahibiz. Çok ciddi adımlar atıyoruz. Böyle bir şehirde idarecilik yapmaktan gurur duyuyorum. 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde de emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Nice festivallerde bir araya gelerek şehrimizi uluslararası alanda tanıtmayı ümit ediyorum” dedi.
Programa, Mersin Vali Vekili Alp Eren Yılmaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aslan, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Çapar, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Berna Dinç, Mersin Uluslararası Müzik Festivali Onursal Başkanı Selma Yağcı, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının temsilcileri ile festival yürütme kurulu üyeleri, Sanat Etkinlikleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, sponsorlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.
|