Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Valiliği ve Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim Vakfı iş birliğiyle düzenlenen “Gelenekselden Dijital Ekonomiye: Cumhuriyetin 100.Yılında Türkiye” temasıyla düzenlenen zirveye dair özel bir televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında Mersin ekonomisine ve kentsel dönüşümüne değinen Vali Pehlivan, ekonominin gelişimini değerlendirirken, ekonominin mikro ve makro bakış açısıyla tarihsel bir perspektifte yer alacağını belirtti. Bu amaçla zirvenin isminin gelenekselden dijitalleşmeye konmuş durumda diyen Pehlivan, Sanayi Devrimi'nden bu yana gelişen ve değişen süreçlerin ekonomiye de yansıması olduğunu söyledi. Vali Pehlivan, ‘’Artık dijitalleşme, dönüşme ve yeşil dönüşümden bahseder hale gelmiş durumdayız. Ülkemizde de bu anlamda çok güzel adımlar atılıyor’’ dedi. Özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu konuda öncü rolünü hatırlatan Vali Ali Hamza Pehlivan, sanayi alt yapılarının da dijital dönüşüme paralellik arz edecek şekilde adımlar attığını söyledi.
‘’Mersin açısından ayrı bir önemde’’
Vali Pehlivan Mersin’in rolünü ise şu şekilde değerlendirdi: ‘’Çağa ve çağın değişimlerine uygun bu etkinliğin ilimizde yapılıyor olması Mersin açısından ayrı bir önem teşkil ediyor. Çünkü Mersin’de hem stratejik hem de coğrafi konumun hem de çeşitli sektörlerdeki potansiyeli itibariyle ön plana çıkan bir ilimiz'' Mersin’in ekonomi, sektör çeşitliliği, yüz ölçümü ve nüfus çeşitliliği anlamında da ilk onda olduğunu belirten Pehlivan, Mersin’in Akdeniz kıyısındaki konumuna işaret ederek; Mersin’İn limanı, serbest bölgesi ve ticaretinin birçok sektörün ahenkli bir biçimde gelişim süreci izlediğinin ve Mersin’in bu anlamda çok yüksek potansiyel taşıdığının altını çizdi.
Vali Pehlivan, zirvenin Mersin’de yapılmasını ise, ‘’Çağa uygun ve gelişiminin takip edildiği bir alanda bir ekonomi zirvesinin yapılması hepimizi memnun ediyor’’ sözleriyle niteledi.
‘’Dijital dönüşüme uygun fabrikalar’’
Pehlivan, dijitalleşme konusunu okullarda ele alındığından söz ederek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Okullarda teknolojik projeleri teşvik ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi bir Teknofest nesli oluşmakta. Teknofest’e en çok proje üreten illerimizin başında Mersin geliyor. Son 2-3 yıl içerisinde yüz bine yakın projeyi, öğretmenlerin liderliğinde gençlerimiz üretmiş durumda’’ Mersin’in üniversitelerinin potansiyellerine de değinen Vali Pehlivan, Mersin Üniversitesi’ndeki Teknopark’ı örnek göstererek, ‘’Burada yüz civarında firma yazılım üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Ardından Tarsus Organize Sanayi Bölgesini ve bünyesinde açılan 4.etaptan da söz edebiliriz. Bunlardan başka 6 Organize Sanyi Bölgesi daha bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla kredilerinden faydalanıyor. Orada da en önemli husus, dijital dönüşüme uygun fabrikaların kurulması. Dolayısıyla mevcut OSB’ler dijitalleşme sürecini yaşıyor, şu an kurulan OSB’miz ise tamamen dijital alt yapıyla kurulmayı hedefliyor’’ sözleriyle değerlendirdi.
|