(Haber Merkezi)
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından düzenlenen ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk layık görüldü. Ödül törenine katılan Pamuk, “Ödül müessesinden gördüğüm yardım nedeniyle ödüllerin önemli olduğuna inanıyorum. Sizlerin de ödül verirken tek bir kriteriniz olmaya devam etsin. İyi edebiyatı ödüllendirin. Ödül alan kötü adam olabilir ama önemli değil. Sizin iyi edebiyata ödül vermeniz ve mesafeli şekilde arkasında durmanız kadar güzel bir şey yok” dedi.
MTSO Toplantı Salonunda 16’ncısı düzenlenen ödül törenine, başta ödül alan Orhan Pamuk olmaz üzere MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ve çok sayıda davetli katıldı. Pamuk, ödülünü Çakır ve İzol’un elinden aldı. Nobel ödülü almış olan ve kitapları 100’den fazla ülkede yayımlanan, 60’tan fazla dile çevrilen Orhan Pamuk, törenin ardından katıldığı söyleşide, Cumhuriyet’in 50’inci yılında yazmaya başladığı ve 50 yıldır da yazdığını dile getirdi. Pamuk, “Ödül müessesinden gördüğüm yardım nedeniyle ödüllerin önemli olduğuna inanıyorum. Sizlerin de ödül verirken tek bir kriteriniz olmaya devam etsin. İyi edebiyatı ödüllendirin. Ödül alan kötü adam olabilir ama önemli değil. Sizin iyi edebiyata ödül vermeniz ve mesafeli şekilde arkasında durmanız kadar güzel bir şey yok” dedi.
PAMUK, “50 YILDIR KELİMELERLE OYNUYORUM”
Yazmaktan çok memnun olduğunu anlatan Orhan Pamuk, halen basılmayı bekleyen 15 kitabı daha olduğunu ifade ederek, “50 yıldır kelimelerle oynuyorum ve yaptığım işten çok memnunum. Yazdığım kitapla uzun süre yayımlanmadı. En sonunda aldığım bir ödül üzerine kitaplarımdan birini bastırma imkanı yakaladım. Tüm hayatımı değil, günü kurtarmak için yazıyordum. Halen basılmayı bekleyen 15 taslak kitabım var ve anılarımı yazmaya devam edeceğim. “Bu ülkenin yazarıyım ve bu ülkenin bir şehrinden çağırılmak benim için büyük şeref. Mersin’e gelmekten büyük şeref duydum” diye konuştu.
ÇAKIR: “BELİRLİ BİR İDEOLOJİ VEYA DÜNYA GÖRÜŞÜNE VERİLMİYOR”
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün belirli bir ideoloji veya dünya görüşüne verilmediğine vurgu yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da, “Zaman zaman, ödülümüzü alan edebiyatçılarımızın, farklı dünya görüşlerinden olması gündeme geliyor. Nedense bazı kesimler edebiyatla, sanatla, kültürle ilgilenmek yerine; ödül alan edebiyatçılarımızın dünya görüşlerine odaklanıyor. Öncelikle, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü belirli bir ideoloji veya dünya görüşüne verilmiyor. Bunun ötesinde, etkinliğe destek veren iş dünyası olarak ödülü alacak sanatçıları da bizler belirlemiyoruz. İş dünyası olarak bizim ne haddimize, bir edebiyat eserine veya edebiyatçıya sanatsal açıdan iyi ya da iyi değil demek. Ödülümüzün tarafsız, yetkin ve saygın bir jürisi var. 16 yıldır takdirle anılan bir seçim modelimiz var. Kentin sanatla daha çok buluşmasını sağlamak ve kentin sanat değerini yükseltmek için böyle bir tören düzenliyoruz. Çünkü bizler de bu kentte yaşıyoruz ve Mersin’in sadece maddi zenginliğiyle değil, kültür ve sanatın gücüyle gerçek anlamda kalkınmış, yaşanır bir kent olmasını istiyoruz. Sayın Pamuk’un eserlerinde hep bir merak duygusu var. Her zaman tarih var. Eserlerinde toplumun ‘taklitlerle mi, yoksa kendi olarak mı dönüşmesi gerektiği’ meselesini önümüze koyar. Evet, her değişim, içten başlar. Kendi olmak çabası bunun için hayati bir konudur. Bunun da en etkin yolu okumaktır” dedi. Anlayarak, sorgulayarak okumanın değiştirmekle kalmayıp kişiyi dönüştüreceğine de değinen Çakır, “Sayın Pamuk’a yeni dünyalar kurmamızı sağladığı için, düşünce gücümüz olan Türkçemizi yücelttiği için, kendimizle yüzleşmemizi sağladığı için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
İZOL: “GERÇEK KALKINMANIN DİREĞİ KÜLTÜ-SANAT”
Çakır’ın ardından konuşan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise gerçek kalkınmanın direğinin kültür ve sanat olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Zenginlik maddi ve manevi olmak üzere iki yüzü bulunuyor. Mersin iş dünyasının temsilcileri olarak bir yandan kentimizin ekonomisine destek verip maddi refahına odaklanırken, diğer yandan gerçek kalkınmanın direği olan kültür, sanat, edebiyat, spor ve eğitime destek verip yaşanır bir kent olması için çalışıyoruz. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün 16 yıllık serüveninin temelinde de bu çaba ve hedef bulunuyor. Sanat insanı var etmektir. İnsan şekillenmeden toplumlar da şekillenemez. O halde insanımızı nitelikli hale getirirsek mükemmel bir topluma ulaşmış oluruz. Bunun da yolu kültür ve sanat çalışmalarıdır. Bu özelliği nedeniyle Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ yalnız Mersin değil, Türkiye toplumu için önemli. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü kültür ve sanatın bizlere yol göstericiliğidir. Onun aydınlık ışığından daha çok yararlanmak adına düzenlenen saygın bir etkinliktir. Parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu anlamda ödülü almayı kabul ederek bizleri ve kentimizi onurlandıran başta üstat Sayın Orhan Pamuk’a ve geçmişte ödülü alan tüm büyük edebiyatçılara Mersin olarak şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
|