HEM EMLAKÇILAR HEM DE VATANDAŞLARIN GÖZÜ DÜŞÜK KONUT KREDİSİNDE




Tarih: 29 Ağustos 2024 Perşembe 10:30

Haber Merkezi

Özellikle son 1 yıldır kitlenen emlak sektörünü hareketlendirmek, vatandaşın ev sahibi olmasına imkan sunmak için çalışmalara başlayan kamu bankaları, düşük faizli konut kredisi vermeye hazırlanıyor. Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, çalışmanın hayata geçmesiyle piyasalarda ciddi hareketlik olacağını söyledi.

Yüksek faiz oranları nedeniyle hem ihtiyaç hem de konut kredisi kullanımı son yılların en düşük seviyesine düştü. Bu yüzden özellikle inşaat ve gayri menkul sektörleri durma noktasına gelirken, en düşük ev satışları yapıldı. Kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi vermeye hazırlanmasıyla birlikte hem emlakçılar hem de vatandaşların gözü bakanlıktan gelecek güzel habere kitlendi.

 

“DİĞER SEKTÖRLERE DE HAREKET GETİRECEKTİR”

Açıklanması beklenen düşük faizli konut kredisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, kamu bankalarının önümüzdeki günlerde düşük faizli kredi verecek olmasının kendilerini mutlu ettiğinin altını çizen Canpolat, “Bilindiği üzerine 1 yılı aşkın süredir konut kredi faizlerinin çok yüksek olmasından kaynaklı piyasalar tam anlamıyla durma noktasına gelmişti. Ofislerimize müşteri girmez olmuştu. Çünkü şu anki mevcut faizlerle 1 milyon lira kredi kullandığınız zaman aylık yaklaşık 35-36 bin lira taksit ödemek zorundasınız. Bakanlıkta bu durma noktasına gelen piyasaları açmak, vatandaşlarımızın da konut sahibi olması için kamu bankaları tarafından çok yakında faiz oranları 1,49 olan konut kredisi verilecek. Bu sayede 1 milyon lira kredi çekecek bir vatandaş, aylık 17 bin lira civarlarında taksit ödemesi olacak. Bunu da şu anda karı-koca çalışan bir ailemiz ödeyebilir. Evi olmayan herkes bu kampanyayı değerlendirmeli. Bu çok güzel bir haber. Bu çalışma sadece bizim durmuş olan piyasamızı değil tüm genel piyasaya etki edecektir. Çünkü inşaat, gayri menkul sektörü lokomotif bir sektör. Bünyesinde 360 iş kolunu barındırıyor. Bu yüzden konut sektörünün hareketlenmesi diğer sektörlere de hareket getirecektir. O yüzden bu kampanyayı çok önemsiyoruz. Halkımız da bu kampanyayı kaçırmasın” ifadelerini kullandı.

 

“YETKİLENDİRME SÖZLEŞMESİ ALMADAN İLAN GİRİLEMEYECEK”

Ticaret Bakanlığı’nın internet portalları ve sosyal medyadaki dolandırıcılık olaylarına karşı uzun bir süredir çalışma yürüttüğünü belirten Canpolat, “Bu çalışma sonuçlandı. 15 Eylül 2024 tarihinde Elektronik İlan Doğrulama Sistemiyle (EİDS) bundan sonra gayri menkul satmak isteyen mülk sahipleri ve birinci derece yakınları ilan verebilecekler. Bunlar dışındakiler için yetki belgesi aranacak. Biz gayri menkul danışmaları, sorumlu emlakçıları da bir mülkü internet portallarında ve sosyal medya mecralarında yayınlayabilmemiz için mülk sahiplerinden yetkilendirme sözleşmesi alma zorunluluğu getirildi. Bu aldığımız yetkilendirme sözleşmesiyle ilan girebileceğiz. Eğer yetkilendirme sözleşmesi almadan ilan girişi olursa Bakanlığımız her ilan başına 156 bin 460 lira cezaya tabi tutacak. Ben buradan tüm meslektaşlarımı ve halkımızı uyarmak isterim. Yeni çalışmayla düzen oluşmuş olacak. Özellikle son yıllarda hem bizim sektörde hem farklı sektörde dolandırıcılık olayları artmıştı. Bunla bunun önüne geçilmiş olacak. Bu bizim açımızdan çok olumlu oldu. Aynı zamanda vatandaşlarımız da kötü niyetli insanları tuzağından kurtulmuş olacak” diye konuştu.

 

“BİRÇOK SORUN ORTADAN KALKACAK”

Kiracı ve ev sahipleri kavgalarının son yıllarda çok arttığına dikkat çeken Canpolat, “Hatta ölümlere varan kavgalar olmuştu. Bakanlığımız bunun da önüne geçmek için artık ev sahipleri ve kiracılar arasındaki kontratların e-devlet üzerinden bildirilmesini zorunlu kılıyor. Bu uygulamayı şu an başlattı. Yılbaşından itibaren yapılan tüm kira kontratları e-devlet üzerinden yapılacak. Bu sayede ev sahipleri ile kiracılar arasındaki birçok sıkıntı ortadan kalkacak. Ev sahipleri artık fahiş kira artışları yapamayacak. Yasal olarak TEFE-TÜFE’ye göre artış yapabilecek. Bu uygulamayı da biz çok yerinde buluyoruz. Çünkü ev sahibi ile kiracıların arasında olan birçok sorun bize de yansıyor. Bu herkes için hayırlı bir uygulama olacak” diye konuştu.


Etiket: emlakçılar, kira, konut


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA