“HAKSIZ TAHRİK’ İNDİRİMİ KADIN CİNAYETLERİNDE UYGULANMASIN”




Tarih: 15 Ekim 2024 Salı 16:46

HABER MERKEZİ

Son zamanlarda artan kadın cinayetleri ile ilgili açıklama yapan İYİ Parti Mersin Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı üyeleri, Türkiye’de son 10 günde 15 kadının, 2024 yılı başından bugüne kadar ise 311 kadının öldürüldüğünü belirterek, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen belirli suçlara ilişkin cezalara uygulanan ‘haksız tahrik’ indiriminin kadına karşı şiddet suçlarının cezalarında uygulanmasının kaldırılmasını istedi.

Türkiye’de artan kadına yönelik şiddet ve cinayetleri ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor. Parti binasında basın açıklaması yapan Mersin Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı üyeleri de tepkilerini dile getirerek, yasa vurgusu yaptı. İl Başkanı Ali Rıza Özdeniz de kadın üyelere destek verirken, üyeler adına konuşan İYİ Parti Mersin Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Tuğba Durur, “Türkiye’de son 10 günde 15 kadın, 2024 yılı başından bugüne kadar ise 311 kadın öldürüldü. 2 gün önce Gaziantep’te akli dengesi yerinde olmadığı iddia edilen bir erkek, hamile işini ve 4 çocuğunu katletti. Bu, kabul edilemez bir tablodur. Psikolojik sorunlar, kadına yönelik şiddetin tek sorumlusu gibi gösterilerek hükümetin etkin politikalar üretmemesi asla kabul edilemez. Son yıllarda yargı sistemimiz, kadın cinayetlerinde adaletin sağlanmasında büyük bir zafiyet göstermektedir. Haksız tahrik ve iyi hal indirimleri, cinayetleri adeta teşvik eden bir hal almıştır. Erkek katiller, mahkeme salonlarında mağdurları bir kez daha öldürmektedir. Son dönemde alınan kararlar, bu yargı pratiğinin ülkemizdeki şiddet kültürünü beslediğini açıkça ortaya koymaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen belirli suçlara ilişkin cezalara uygulanan ‘haksız tahrik’ indiriminin kadına karşı şiddet suçlarının cezalarında uygulanması kaldırılmalıdır. Toplumun bu acı gerçeklere karşı sesini yükseltmesi gerekmektedir. Şiddeti meşrulaştıran, normalleştiren ve caydırıcılığını kaybeden hukuk sistemimizin acilen gözden geçirilmesi ve kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı köklü bir zihniyet değişikliğine gidilmelidir” ifadelerine yer verdi.

 

“KANUNLARDAKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ”

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerle ilgili samimi bir şekilde mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizen Durur, farkındalık yaratmak adına bir çalıştay düzenleyecekleri bilgisini de vererek, “Kadın cinayetlerinin önlenmesi ve kadınların güvenliğinin sağlanması için faillerin ve süreç içerisinde yer alan kurumların hesap vermesini sağlamalı, kanunlardaki eksiklikler giderilmeli, şiddeti önleyici politikalar derhal hayata geçirilmelidir. Kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan, caydırıcı ve etkin politikalar vakit kaybetmeksizin belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Kadına yönelik ayrımcılığa neden olan, kadına yönelik şiddeti onaylayan, yeniden üreten tüm olumsuz yargıların ve geleneksel tutumların değiştirilmesi amacıyla tüm topluma etki edecek bilinçlendirme, farkındalık ve zihniyet dönüşümü seferberliği başlatılmalıdır. ‘6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ etkin bir şekilde uygulanmalı, caydırıcılık ve adil cezalar açısından infaz yasasında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. İYİ Parti olarak, bu acı tabloya karşı durmaya ve kadınlarımızın yaşam hakkını korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Artık her bir kadının yaşam hakkı güvence altına alınmalı, adalet gerçek anlamda sağlanmalıdır” diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA