BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜĞÜNDE ‘MERSİN HACKATHON’U DÜZENLENDİ




Tarih: 16 Ekim 2024 Çarşamba 15:34

HABER MERKEZİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşları arasında olduğu “Yeşil Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı” projesi kapsamında “Mersin Hackathon’u” gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı Hackathon, Mersin’in iklim değişikliğine bağlı etkilerini azaltmak ve kıyı dirençliliğini artırma konularını kapsıyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle düzenlenen Hackathon’a Mersin’deki okulların yanı sıra Türkiye’nin birçok farklı ilinden üniversitelerin öğrencileri katılım sağladı.

Divan Otel’de gerçekleştirilen ve 2 gün süren Hackathon’un ilk gününde; Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir ile Stage-Co kurucularından Neşen Yücel açılış konuşmaları yaptı. 9 ekibin yarıştığı etkinlikte her ekipten bir sözcü çok kısa sürede projesinin ana hattını tanıttı. Mentörler de ekip çalışmaları sırasında öğrencilere eşlik ederek belirli sürelerde destek oldu. Farklı disiplinlerden öğrencilerin oluşturduğu ekiplerin katılımıyla gerçekleştirilen Hackathon’un ikinci gününde; Stage-Co kurucularından Neşen Yücel öğrencilere jüri sunumuna hazırlık eğitimi vererek, jüri karşısına çıkacak ekiplerin anlamlı, uygulanabilir çözümler geliştirmelerini sağladı. Çözüm önerilerinin orijinal, inovatif, yazılım ve teknoloji temelli, uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir olması gerektiğinin vurgulandığı etkinlikte; mentörler de ekiplerin sorularını yanıtladı ve sunum hazırlıklarına destek verdi. Proje sonunda jürinin yapmış olduğu değerlendirmeyle: Ecoshine grubu birinci, Ekoalgtek ikinci, Digimersin ekibi ise üçüncü oldu.

 

DR. HALİSDEMİR: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİRENÇLİ BİR KENT YARATMAK İSTİYORUZ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin Büyükşehir olarak çevre ve iklim üzerine birçok çalışma yaptıklarından söz ederek, Litvanya’nın Klaipeda şehri ile ortak yürüttükleri ve Klaipeda Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da paydaş olduğu Avrupa Birliği (AB) projesi olan ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesini anlattı. Dr. Halisdemir, “Biz iklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak istiyoruz. Maalesef iklim değişiyor. Bu iklim değişimini durdurma şansımız şu an mümkün değil. Ama bu iklim değişikliğinin vereceği olumsuzlukları minimize etmek bizim elimizde. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen bütün görevleri layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Başkanımız bu konuda gerçekten çok duyarlı, çok vizyon sahibi ve bizlere de öncü oluyor” dedi.

 

“MERSİN’İN KIYI DİRENCİNİ ARTIRMAK İÇİN BİR YOL HARİTASI RAPORU HAZIRLIYORUZ”

‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ Projesi’nin içerisinde ‘Kıyı Dirençliliği’ başlıklı bir konu olduğundan söz eden Dr. Halisdemir, “Mersin’in kıyı direncini artırmak için bir yol haritası raporu hazırlıyoruz. Bu çok ciddi ve önemli bir rapor. ODTÜ Deniz Bilimleri ve Klaipeda Üniversitesi’nden değerli hocalarımız da bu konuda ciddi emekler sarf ediyor ve bunu kamuoyuna, bakanlıklarımıza sunacağız. Bu raporları asla raflarda tutmayacağız ve uygulanmasını da sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

YÜCEL: HACKATHON’DA BİR ÇÖZÜM ARAYIŞI İÇİNDEYİZ

Stage-Co kurucularından Neşen Yücel, iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın yaşattığı sorunları her gün herkesin yaşadığından söz ederek, “Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey hackathonda bir çözüm arayışı içindeyiz. Bunlar çoğu zaman kısa dönemde yaşanabilecek çözümler olmasa da önümüzdeki 10 yıllarda hayata geçirilerek, bizden sonraki nesillere en azından daha uzun süre yaşanabilir bir dünya bırakmak için giriştiğimiz bir çaba. Hackathonlarda genellikle sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir olması amacıyla teknoloji tabanlı çözümler üstünde yoğunlaşıyoruz. Hackathon ingilizce bir terim; problemi hacklemek anlamına geliyor. Yani farklı bir şekilde çözmeye çalışmak. Hackerlar bildiğimiz konular ama biz daha çok onun olumsuz anlamda kullanımına şahit oluyoruz. Çünkü hackerlar normal düzende ilerleyen bir şeyi bozmaya dönük çalışırlar. Biz ise tam tersi; var olan bir problemi hep beraber çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Katılımcılara sertifikalarının verildiği Hackathon, dereceye giren takımlara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA