HABER MERKEZİ
Mersin Üniversitesi’nden önemli bir araştırma projesi, TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, "Retrograd İntrarenal Cerrahi Hastalarına Mobil Uygulama ile Verilen Eğitimin Anksiyete, Cerrahi Korkusu, Ağrı, Analjezik Tüketimi, Hastanede Kalış Süresi, Komplikasyon Gelişimi, Hastaneye Tekrarlı Başvuru ve Yatışa Etkisi" başlığıyla, cerrahi süreci yaşayan hastaların deneyimlerini iyileştirmeyi hedefliyor.
Projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Gamze Bozkul, Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nden, araştırmacıları ise Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Bozlu (Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı), Doç. Dr. Gülay Altun Uğraş (Hemşirelik Fakültesi, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serpil Yüksel (Hemşirelik Fakültesi, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı) yer alıyor.
Proje, retrograd intrarenal cerrahi planlanan hastalara yönelik bir mobil uygulama geliştirmeyi amaçlıyor. Uygulama ile verilecek eğitimlerin, cerrahi girişim öncesinde anksiyeteyi azaltma, cerrahi korkuyu hafifletme, ağrı ve analjezik kullanımını kontrol etme, hastanede kalış süresini kısaltma ve komplikasyon gelişimini önlemeye yönelik etkileri araştırılacak. Ayrıca, hastaların hastaneye tekrar başvuru ve yatış sayılarındaki değişimler de gözlemlenecek.
Bu projeyle, cerrahi hastaların tedavi süreçlerinde daha sağlıklı ve verimli bir deneyim yaşamaları hedefleniyor.
|