HABER MERKEZİ
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren Türkiye’de limon suyu benzeri ürünlerin, kimyasal içerik ve taklit unsurlardan arındırılmış orijinal limon suyu ile değiştirilmesinin önemli bir adım olduğunu belirtti. Özdemir, yapılan düzenlemenin, gıda güvenliğini sağlamak ve tüketiciyi yanıltan ürünlerin önüne geçmek adına önemli bir reform olduğunu ifade etti.
31 Ocak 2024 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile, Türkiye’de limon suyu izlenimi veren, limon aromalı sos, limonlu sos ve benzeri ürünlerin piyasaya arzı yasaklanacak. 1 Ocak 2025 itibariyle yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile, limon suyu benzeri ürünler raflarda yer alamayacak ve satışa sunulamayacak. Özdemir, bu kararın hem tüketiciler hem de üreticiler için büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Özdemir, yaptığı açıklamada, "Artık Türkiye’de limon suyu ve sosları, yalnızca orijinal limon kullanılarak üretilecek. Bu karar, sağlık açısından büyük bir öneme sahip olduğu gibi, tüketicinin yanıltılmasının da önüne geçecek. Ayrıca, çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almasına olanak sağlayacak ve israfın önüne geçilecektir" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılı Türkiye limon üretimi 1 milyon 730 bin ton olarak gerçekleşti. Üretilen limonların büyük bir kısmı ihracata gönderiliyor; son beş yılda bu oran yüzde 30 ile yüzde 45 arasında değişirken, iç tüketim yüzde 45 ile yüzde 50 arasında kaldı. Özdemir, Türkiye'de sofralık nitelikte olmayan 2. kalite ve ıskarta limonların genellikle sanayide kullanıldığını hatırlatarak, "Bu düzenleme ile, özellikle bu limonlar israf olmadan değerlendirilecek ve limon üreticilerinin kazançları artacaktır" dedi. Özdemir, bu kararın sadece tüketici sağlığını korumakla kalmayıp, aynı zamanda limon üreticilerine de ekonomik fayda sağlayacağını belirterek, "Tüketicilerimiz, kimyasal maddeler içermeyen, doğru şekilde etiketlenmiş ve güvenli ürünlere erişebilecek. Aynı zamanda limon üreticilerimiz de daha kaliteli ürünlerini değerlendirebilecek. Bu üçlü sac ayağının her birini oluşturan hem tüketiciler hem de üreticiler kazanacaktır" şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenliği konusunda yürüttüğü sıkı denetimler, son dönemde daha da yoğunlaşmış durumda. Bakanlık, tüketici sağlığını korumak adına denetimlerde daha caydırıcı yaptırımlar uygulamaya başladı. Özdemir, gıda güvenliğinin sağlanmasında Bakanlığın önemli bir rol oynadığını, ancak bu denetimlerin daha verimli hale gelmesi için tüketicilere de büyük görevler düştüğünü belirtti. "En iyi gıda denetçileri biz tüketicileriz. Etiketlerin dikkatlice okunması ve herhangi bir şüpheli ürün ile karşılaşıldığında, Bakanlığımızın iletişim kanallarına şikâyet, öneri ve ihbarların yapılması önemlidir" diyen Abdullah Özdemir, tüketicilerin bilinçli davranmasının, gıda güvenliği ve kalite konusunda büyük fark yaratacağına dikkat çekti. Özdemir, limon üreticilerinin yaşadığı sorunları sahiplenerek çözümler geliştiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya teşekkür etti. Bu tür düzenlemelerin yalnızca tüketici sağlığını korumakla kalmayıp, aynı zamanda yerel üreticilerin kazançlarını artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Özdemir, Türkiye'nin limon üretiminin önemli bir kısmının ihracata gitmesiyle birlikte, iç piyasada da kaliteli ve güvenli ürünlerin tüketiciye sunulmasının büyük bir ekonomik fayda sağlayacağını vurguladı.
|