HABER MERKEZİ
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı İl Bazında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verileri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Özdemir, Mersin’in ekonomik büyümesine ilişkin kritik değerlendirmeler yaparak, gelecekteki projelerin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin 2023 yılı GSYH'si 26 trilyon 546 milyar TL olarak gerçekleşti. Mersin ise 544 milyar 475 milyon TL'lik bir GSYH ile ülke ekonomisinin yüzde 2,1’ini oluşturdu ve bu performansla Türkiye genelinde 9’uncu sırada yer aldı. Abdullah Özdemir, Mersin’in bu büyüklüğüyle dikkat çekici bir konumda olduğunu belirterek, "Mersin, ülke ekonomisindeki katkısıyla önemli bir yer tutuyor. Ekonomimizin büyümesine katkıda bulunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi. Mersin, kişi başına GSYH açısından da dikkate değer bir başarıya imza attı. Türkiye ortalaması 13 bin 243 dolar olarak gerçekleşirken, Mersin’de kişi başına hasıla 12 bin 25 dolar seviyesinde kaldı. Bu, Türkiye ortalamasının yüzde 9 altında bir rakam olarak kaydedildi. Ancak Mersin, 2004 yılındaki baz yıl verileriyle kıyaslandığında, kişi başına hasıla sıralamasında yedi basamak birden yükselerek 17’nci sıraya çıktı. Özdemir, Mersin’in bu başarısını bölgedeki diğer illere kıyasla daha iyi bir konumda olmasına bağladı. "Şu anda, Adana, Gaziantep, Konya, Kayseri, Hatay ve Kahramanmaraş gibi komşu illerin önündeyiz. Bu, önemli bir gelişme ve bunu daha da ileriye taşıyabiliriz" ifadelerini kullandı.
MERSİN’İN "REKABETÇİ İLLER" KATEGORİSİNDE YER ALMASI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2024-2028 Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi raporunda, Mersin "Rekabetçi İller" kategorisinde yer aldı. İstanbul, “Küresel İller” kategorisinde tek il olarak öne çıkarken, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli ise “Potansiyel Küresel İller” olarak tanımlandı. Mersin’in bu raporda "Rekabetçi İller" arasında yer alması, şehrin ekonomik büyüklüğünü ve gelişim potansiyelini gözler önüne serdi. Özdemir, Mersin’in bu seviyeyi "Potansiyel Küresel İller" kategorisine taşımayı hedeflediklerini vurguladı. "İlimizin ekonomik büyümesinin hızlanması, kişi başına hasıla rakamlarının ülke ortalamasının üzerine çıkması ve bölgesel kalkınma stratejilerinin başarıyla uygulanması için projelerimizi hızlandırmalıyız" dedi.
BEKLEYEN PROJELERİN HIZLA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR
Başkan Özdemir, Mersin’in kalkınmasının önündeki en büyük engellerden birinin uzun yıllardır bekleyen projelerin tamamlanmamış olması olduğunu dile getirdi. Bu projeler arasında Mersin Ana Konteyner Limanı ve Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi gibi kritik yatırımların akıbetinin artık belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Özdemir, "Mersin’in batısındaki turizm lokasyonları yatırımcılara açılmalı, tarihi dokuyla uyumlu projeler desteklenmelidir. Ayrıca, Pamukluk Barajı'nın tamamlanması ve Çeşmeli-Kızkalesi Otoyolu'nun zamanında bitirilmesi de büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Bir diğer önemli proje ise Çukurova Uluslararası Havalimanı ile ilgiliydi. Özdemir, havalimanında yurtiçi seferlerin artırılmasının yanı sıra yurtdışı direkt uçuş sayılarının ve charter seferlerinin de artması gerektiğini belirtti. Bu adımların, Mersin’in ulusal ve uluslararası alandaki rekabet gücünü artıracağını vurguladı.
Mersin’in ekonomisinin temel taşlarından biri olan tarım sektörü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda ön plana çıkan önemli bir alan olarak belirlendi. Özdemir, Mersin’in tarımda katma değerli ürün üretiminin artırılmasının hedeflendiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. "Tarım ve tarıma dayalı sanayi, Mersin ekonomisinin lokomotif sektörü. Katma değerli üretimin artırılması, il hasılamızda büyük bir sıçrama yaratacaktır" dedi. Aynı zamanda Mersin’in, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat ve ihracatında önemli bir artış hedefi taşıdığını ifade eden Özdemir, bu doğrultuda teknoloji odaklı yatırımların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, "Mersin’in potansiyelini değerlendirebilmek için güçlü yönlerimizin daha verimli hale getirilmesi ve gelişime açık sektörlere yatırım yapılması gerekiyor. Bu, hem kent ekonomisini hem de bölgesel kalkınmayı hızlandıracaktır" dedi.
|