“İHRACATTA YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞME SÜRECİNİ KAÇIRMAMALIYIZ”




Tarih: 10 Ocak 2025 Cuma 16:10

HABER MERKEZİ

Tarsus Ticaret Borsası, Ocak ayı Olağan Yönetim Kurulu toplantısını, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıya, Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz ile Yönetim Kurulu Üyeleri Yücel Gürbüz, İlhan Titiz ve Ayhan Bayram da katıldı. Toplantıda, Türkiye’nin tarım sektörü ve ihracatının geleceği üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm süreçlerinin ihracat üzerindeki etkileri ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, 2025 yılına dair ekonomik beklentilerini paylaştı. Son yıllarda yaşanan zorlu küresel ekonomik ve çevresel krizlerin etkilerini vurgulayan Teke, Türkiye’nin ihracat hedeflerinin, hem yeni pazarların bulunması hem de mevcut pazarlarda daha güçlü bir şekilde varlık gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Teke, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntıların ve küresel daralmanın ticaret için olumsuz sinyaller verdiğini belirterek, Türkiye’nin ihracatını artırabilmesi için yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, ihracatçıların finansmana ulaşımını kolaylaştıracak reformların önemine dikkat çekti. Teke, “Bankaların kredi faizlerini indirerek, ihracatçılarımız başta olmak üzere, reel sektöre destek olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Teke, toplantıda yaptığı konuşmada, son yılların en büyük küresel sorunlarından biri haline gelen iklim krizine de değindi. Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkenin iklim değişikliğinden doğrudan etkilendiğini belirten Teke, bu sorunun önlenmesi adına atılacak adımların büyük maliyetler getirdiğini vurguladı. Bunun yanı sıra, tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıkların da ekonomik dengesizliklere yol açtığına dikkat çekti. İklim krizine karşı sürdürülen mücadelede “yeşil dönüşüm” süreçlerinin büyük önem taşıdığına işaret eden Teke, Türkiye’nin bu süreçte fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Teke, özellikle tarım sektöründe, çevre dostu üretim tekniklerinin benimsenmesi ve sürdürülebilir uygulamaların hayata geçirilmesinin hem iç piyasada hem de ihracatta büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Teke, dijitalleşmenin sadece ticaretin değil, tarım sektörünün de geleceği için kritik bir unsur haline geldiğini belirtti. “Dünyanın iklim değişikliği ve dijitalleşme alanında elde ettiği gelişmeler, ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Bu süreci çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor çünkü ihracatta yeşil dönüşüm ve dijitalleşme sürecini kaçırmamalıyız” dedi. Dijitalleşme ile tarımda verimliliğin artırılabileceğini, üretim süreçlerinin daha şeffaf ve sürdürülebilir hale getirilebileceğini vurgulayan Teke, özellikle tarımda dijitalleşmeye yönelik teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının önemine değindi. Ayrıca, ihracatta e-ticaretin yükselen bir trend olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda, özellikle yaş meyve ve sebze üretimi ile narenciye sektöründeki dijitalleşme süreçlerine vurgu yapıldı. Teke, üretim kalitesinin artırılması ve ambalajlamada daha modern yöntemlerin kullanılmasının önemini belirtti. Ayrıca, ihracatçılar için finansman desteği sağlanmasının yanı sıra, dijital platformların kullanımının artırılmasının, Türkiye’nin küresel ticaret ağında daha rekabetçi hale gelmesine yardımcı olacağına inandığını ifade etti. “Tarımda dijitalleşme ve ihracatta e-ticaret, sürdürülebilirlik çerçevesinde bizim gündemimize yerleştirilmesi gereken iki önemli konudur,” diyen Teke, bu alanlardaki gelişmeleri yakından takip edip, Türkiye'nin uluslararası pazarlarda daha fazla söz sahibi olabilmesi için bu süreçlere tam anlamıyla adapte olması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantının sonunda, Tarsus Ticaret Borsası'nın 2025 yılına yönelik çalışma programı hakkında bilgi veren Teke, Borsa’nın 2025'te tarım sektöründe dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve e-ticaret alanlarındaki projelere ağırlık vereceğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin ihracatını artıracak ve reel sektörü destekleyecek stratejilerin hayata geçirilmesi için iş birliği ve ortak çalışmaların önemine dikkat çekti. Teke, Tarsus Ticaret Borsası’nın, 2025 yılında özellikle yeşil dönüşüm ve dijitalleşme alanlarında öncü bir rol üstlenmesini, hem yerel hem de uluslararası ölçekte güçlü bir ticaret altyapısı kurmasını hedeflediklerini belirtti. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA