Mersin’de 5 Haziran 1952 yılında yayın hayatına başlayan Hakimiyet Gazetesi, 68. yaşında. 5 Haziran 1952’de Kazım Erbil yönetiminde yayın hayatına başlayan Hakimiyet Gazetesi, bugün genç girişimci Batuhan Topçu yönetiminde yaptığı yatırımlarla kendini güçlendirerek, daha uzun yıllar kamuoyuna haber vermeyi hedefliyor.
Mersin'de 5 Haziran 1952 yılında Kazım Erbil tarafından kurulan Hakimiyet Gazetesi, geçen 68 yılda önemli tarihi olaylara tanıklık etti.
Çok partili sisteme geçildikten sonra Demokrat Parti’nin iktidara gelmesinin ardından Azakhan’daki (1987’de yıkıldı) küçük bir dükkanda yayın hayatına başlayan Hakimiyet Gazetesi'nin basımı o günkü şartlar nedeniyle Tarsus’ta yapılıyordu.
Künyesinde, ‘Günlük siyasi-iktisadi içtimai gazete, Müessisleri: M. Kazım Erbil ve Kemal Tursunbey, İdare Yeri: Azakhan No:23 Tlf: 1907-Mersin. Sahibi: Kazım Erbil, Yazı işlerini fiilen idare eden mesul müdür: Hikmet Ataç, Yıllık abonesi: 30, 6 aylık abonesi: 16 ve 3 aylık abonesi: 8 lira; nüshası ise 10 kuruştur’ diye yazmaktadır o günlerde…
Tarihe Tanıklık Etti
Hakimiyet gazetesi, yerel bir gazete olsa da genel siyasetten ve yaşananlardan tüm gazeteler gibi uzak kalmadı. Hakimiyet, demokrasiye inanan emekçileriyle ve Mersin halkıyla birlikte 27 Mayıs 1960 darbesi, 22 Mayıs 1963 Talat Aydemir Cuntası, 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi’ni acı hatıralarla yaşadı. Bununla birlikte; 1925 yılında kurulan Mersin İdman Yurdu’nun 1966-1967 yılında 1. Lige çıkmasına ve Başbakanlık Kupası’nı almasına, Mersin’in 2011 yılında Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapması gibi önemli olaylara tanıklık ederek, Mersin tarihine önemli notlar düştü.
SPOR MUHABİRLİĞİNİN ÖRNEK İSMİ: SELÇUK ÖLÇER
Mersin’de Hakimiyet gazetesi denilence ilk akla gelen rahmetli Selçuk Ölçer’dir. Ölçer, en buhranlı anlarda kendi çabasıyla gazeteyi ayakta tutmayı başarmıştır. Birçok yerel gazeteciyi Hakimiyet çatısı altında toplamıştır. Özellikle spor muhabirliğinin yereldeki eşsiz örneği Selçuk Ölçer olmuştur. Gazeteyi Mahir Sümen aldıktan sonra da Selçuk Ölçer gazetede etkin isimlerden biri olarak kalmaya devam etmiştir.
DEMİREL TUTUKLUYKEN HER CUMARTESİ ARANIRDI
Gazetenin eski çalışanlarından Muttalip Şahin (58), Mahir Sümen’in sahipliğindeki Hakimiyet’e girdiği anları şöyle özetliyor: “1980 yılında daha 18 yaşımdayken intertype kalfası olarak gazetede çalışmaya başladım. Askerlik ve çeşitli nedenlerden dolayı kesintili olsa da 5 yıl boyunca Hakimiyet’te çalıştım. Haberlerle Yüksel Ekici ilgilenirdi. Hakimiyet’te acı, tatlı anılarımız oldu. Çok zorluk ve çile çektik. Bu elbette sadece bizim gazetenin değil tüm basın emekçilerinin sorunuydu. O dönemde kıtlık vardı yokluk vardı ama gazeteciliğin ağırlığı vardı. Saygınlığı vardı. Hakimiyet, 1980’de bu kentin en iyi iki (Son Haber-solu temsil eder) gazetesinden biriydi. Köşe yazarlarımızın çoğu sağın sesiydi. ‘Dede’ lakaplı köşe yazarımız Seyfi Çetiner, gündem belirlerdi. Adil Ovacık, Alp Arslan, Kadir Öndül hepsi merkez sağın sesleriydi. Her Cumartesi ‘Dedenin Çayı’ yapılır, çalışanlar ve köşe yazarları çay gününde bir araya gelirdi. Rahmetli Süleyman Demirel’in yasaklı olduğu ve Zincirbozan’da tutuklu olduğu dönemlerdi. Demirel’le telefonda görüşülür, ona moral verilir, destek olunurdu. Demirel, içerden çıkıncaya kadar ‘Dedenin Çayı’ devam etti. Bir daha dünyaya gelsem bir tarafta servet olsa diğer tarafta gazete olsa ben yine de gazeteyi seçerim” diyerek o günlere not düşüyor.
DEMİREL: “URAY CADDESİNİN DURUMU NEDİR?” DİYE SORARDI
Yüksel Ekici: 1973 yılında Hakimiyet’e girdi. Yaklaşık 20 yıl çalıştığı gazetede sayfa sekterliği yaptı, spor sayfası hazırladı ve haber takibi yaptı. Gazetenin 1952 yılında kurulduğu Azakhan’da kentin nabzını tuttu. 1987’de Azakhan’ın yıkılmasına şahit oldu. Ekici, o yıllara ilişkin, “O yıllarda ciddi anlamda spor gazeteciliği yaptık ve bu çok önemliydi. Süleyman Demirel’in önem verdiği bir gazeteydi. Sürekli görüşürdük kendisiyle. Bize, ‘Uray Caddesi’nde işler nasıl? Oranın durumu iyiyse Türkiye’nin de durumu iyidir’ derdi.
KESİNTİSİZ YAYINCILIK
Mete Aktaş'ın devraldığı gazeteyi, 2013’te Neslihan Yalçın devraldı. Yalçın'ın ardından yayın hayatına kesintisiz devam eden gazetenin bugün ki imtiyaz genç girişimci sahibi Batuhan Topçu. Topçu, gazetenin alt yapısını güçlendirdi, çağın getirdiği şartlara uygun teknolojiyi yeniledi. Batuhan Topçu öncülüğündeki Hakimiyet Gazetesi çalışanları, taşıdığı tarihsel sorumluluğun bilinciyle Hakimiyet Gazetesi'ni yaşatmak için çalışmalarını sürdürüyor...
|