Kısıtlama değil tedbirler arttırılmalı!




Tarih: 23 Eylül 2020 Çarşamba 16:09


Mersin Düğün Salonları ve Organizasyon Hizmeti Emekçileri Platformu (DÜSOHEP) Sözcüsü Selçuk Akçayır, düğün ve organizasyon sektörünün yaklaşık bir milyon insana istihdam sağladığını ifade ederek, kısıtlama yapılmasını değil tedbirlerin arttırılmasını istedi.

Haber-Gizem Konucu

 

Mersin'de hizmet veren Organizatörler, Fotoğrafçılar, Müzisyenler, Gelinlikçiler, Kuaförler, Çiçekçiler ve Düğün Salonu İşletmecileri, Mersin Düğün Salonları ve Organizasyon Hizmeti Emekçileri Platformu (DÜSOHEP) etrafında birleşti. Pandemi kapsamında alınan tedbirler ve düğünlere getirilen yasak ve kısıtlamalarla ilgili Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapan DÜSOHEP üyeleri, düğünlerin yeni belirlenecek önlemlerle yeniden yapılmasını talep etti.  Temsili gelin ve damadın da hazır bulunduğu basın açıklamasında bir konuşma yapan DÜSOHEP Mersin Sözcüsü Selçuk Akçayır, küresel bir salgın olan ve Türkiye’de de görülen korona virüs ile ilgili gelişmeleri üzüntü ve büyük endişe ile izlemekte olduklarını belirtti.

 

 

“DEVLETİMİZİN GÖSTERDİĞİ İRADEYİ CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUZ”

Tüm insanlık olarak içinde bulundukları durumun son derece tedirgin edici boyutta olduğunu sözlerine ekleyen Akçayır, “Bu salgının ülkemize bu kadar geç sirayet etmesini ve sağlık konusundaki başarısından dolayı devletimizin gösterdiği iradeyi canı gönülden kutluyor ve destekliyoruz. Düğün ve organizasyon sektörü çalışanları olarak bu krizde elimizden gelen her türlü özveriyi gönülden yapacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.

 

“KISITLAMA DEĞİL TEDBİRLER ARTIRILSIN”

Pandemi sürecinde birçok sektör gibi düğün ve organizasyon sektörünün de ekonomik olarak derin hasarlar aldığını söyleyen Akçayır, “Her dönemde yaşanan ekonomik kriz sonrasında hiçbir destek olmadan tamamen kendi imkanlarıyla tekrar ve tekrar ayağa kalkmıştır. Düğün ve organizasyon sektörü; müzisyen, fotoğrafçı, gelinlikçi, çiçekçi, garson, aşçı, tedarikçi, kuyumcu, güvenlik çalışanları ve bu birimlerle dirsek temasında olan yaklaşık bir milyon insana istihdam sağlamaktadır. Devletin önemli gelir kaynaklarından olan bu sektörün S.G.K. ödemelerinden stopaja, K.D.V. ’den personel maaşlarına, mekân kiralarından işletme giderlerine kadar ciddi miktarda bir ödeme yükü vardır. Halihazırda bir ekonomik darboğazda olan ve gelinen noktada tamamen kapanma konumuna gelen sektörün mevcut ekonomik hasardan kendi çabalarıyla kurtulması imkansızdır. Bu yüzden bilinmelidir ki şu an düğün ve organizasyon sektörüne gereken; kısıtlama değil tedbirlerin arttırılmasıdır. DÜSOHEP olarak #kapatmatedbiriarttır sloganıyla çıktığımız bu yolda bize destek veren butik ve büyük salon işletmecileri, çiçekçiler, fotoğrafçılar, organizatörler, gelinlikçiler, kuaförler, sokakta ve kapalı alanlarda hizmet veren tüm müzisyen arkadaşlarımıza ve basın mensuplarına katılımlarından dolayı teşekkür ederiz” açıklamalarında bulundu.

 

 

DÜĞÜNLERLE İLGİLİ GETİRİLEN KISITLAMALAR

İçişleri Bakanlığı, korona virüs tedbirleri kapsamında daha önce 14 ilde izin verilmeyen sokak, köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. gibi etkinliklerin 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde yapılmasına müsaade edilmeyeceğini duyurmuştu. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun toplantısında alınan tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge göndermişti. İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Daha önce 14 ilde izin verilmeyen sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere, 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde yapılmasına müsaade edilmeyecek. Düğünler nikah merasimi şeklinde yapılabilecek, düğün ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak. Nikah merasimi şeklindeki düğün veya nikahlarda oyun oynanması ve dans edilmesine, toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı yapılmasına izin verilmeyecek. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin görevlendirilmesi sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek" denilmişti.

 

“TEDBİRLERE UYMAYANLARLA İLGİLİ İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun toplantısında alınan tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda valiliklerce şu kararların alınmasını istemişti: “Bu kapsamda 81 ilde; Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek. Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak. Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak. Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alınarak en geç 04.09.2020 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılacak. Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.”


Etiket: mersin, koronavirüs, tedbirler, kısıtlama, düğün


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA