“Uzaktan eğitim kırtasiyecileri olumsuz etkiliyor”




Tarih: 16 Ekim 2020 Cuma 17:15


Eylül ayında açılması planlanan okulların pandemiden kaynaklı uzaktan eğitim olarak devam etmesinin kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini belirten Ergins Kırtasiye’nin sahibi Yunus Derviş Ergin, birçok kırtasiyecinin borçlarını ödeyemediğini söyledi.

Haber-Cansugül Yıldırım

Yenişehir ilçesi Aydınlıkevler Mahallesi’nde bulunan Ergins Kırtasiye’nin sahibi Yunus Derviş Ergin, pandemi koşullarında kırtasiyecilerin yaşadığı sorunlar ile ilgili gazetecilere konuştu. Her sene Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte yoğunluğun başladığını söyleyen Ergin, bu sene pandemi ile birlikte uzaktan eğitime geçilmesinin kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini dile getirdi.

“İŞİ YARIDAN FAZLA DÜŞEN KIRTASİYECİLER VAR”

Pandemiden önce Eylül ayında yoğunluktan işlere yetişemediklerini belirten Ergin, bu sene beklentilerin karşılanmadığından söz etti. Ergin, “Normalde bizim Eylül ayında işler seri olur, yoğunluktan dolayı yetişemeyiz. Bu sene beklentimizi göremedik. Biz de haliyle boşluğa düştük, çünkü Eylül ayında okullar açılır iş potansiyeli olur. Ona göre biz de yatırım yaparız, eleman sayımızı fazlalaştırırız. Bu sene ben dahil çoğu kırtasiyeci arkadaşımla görüştüğüm zaman çoğunun işi yarıdan daha fazla düşenler var. Çünkü okulların açılmaması, bizi ciddi bir derecede etkiledi. Bu süreçte insanlar da korkmuyor yani dershaneye kayıt daha zorlaşıyor. Mesela dershaneye kayıt olurken çocuk şunu düşünüyor; pandemi var yarın bir gün okullar kapanacak. Bununla ilgili nasıl bir şey yapabiliriz? Mesela benim tanıdığım iki kursa öğrenci götürdüm, bir saat konuştular ama kayıt alamadılar. İnsanlar okulların her an kapanmasından kaynaklı kayıt yaptırmak istemiyorlar” açıklamalarında bulundu.

“BİRBİRİMİZİ İDARE EDEREK YAZI ÇIKARABİLDİK”

Pandeminin sadece okul alışverişini değil tüm kırtasiye işlerini olumsuz etkilediğini belirten Ergin, işlerinin yarı yarıya düştüğünden söz etti. Ergin, “Bir senedir benim hala alacaklarım var, alamadığım paralar var. Şöyle bir durum da var insanlara aslında hak veriyoruz. İnsanlar pandemiden dolayı para alamıyor, para alamadıkları için de bize olan borçlarını ödeyemiyor. Bizim de diyecek bir şeyimiz olmuyor” dedi. Pandemiden dolayı borçlarının 10-15 bin TL’yi bulduğunu dile getiren Ergin, kendilerinin de ödeme yapmakta zorlandığını söyledi. Ergin, “Biz borçluları idare ettiysek bizi de başka biri idare etti. Toptancımız idare etti, şirketlerimiz idare etti anca böyle ilerleyebildik. Yazın içinden böyle çıkabildik” şeklinde konuştu.

“PANDEMİDEN KAYNAKLI 4, 5 AYIMIZ ÇÖPE GİTTİ”

Doların yükselmesinin kırtasiye sektörünü diğer sektörler kadar etkilemediğinden bahseden Ergin, satış düşüklüğünden kaynaklı sıkıntı yaşadıklarından bahsetti. Doların yükselmesini fırsat bilen bazı kişilerin ürün fiyatlarını arttırdığını söyleyen Ergin, “Bundan dolayı fazla vermeye çalışan arkadaşımız oldu. Toptancılarımız, kırtasiyecilerimiz, perakendecilerimiz vs. ama biz böyle bir şey yapmadık. Bu biraz fırsattan istifade gibi oluyor ve yanlış şeyler bunlar. Bizi Dolar ve Euro’nun yükselmesi etkiliyor. Bugün Euro’nun değeri 9 TL mesela, bu bizi olumsuz etkiliyor. Baskı makinelerimizin çoğu parçası Euro ile geliyor. Kağıtlarımızın yüzde yüzü hemen hemen Dolar’la geliyor. Zaten bizi bu ayrıyeten etkiliyor ve sarsıyor. Pandemi de bunun üstüne biraz daha geldi. Bundan dolayı işlerimiz düştü, alış gücümüz düştü. Düşünce biz de biraz müşteriye yansıttık bunu. Etkilenmemesi için elimizden geleni yaptık ama yine de ne olursa olsun etki yaratıyor bize. Çünkü biz de yara alıyoruz buradan. İçeriye girme olanağımız oldu. Zaten kırtasiye sektöründe yaz aylarında iş yapamıyoruz. Yaz aylarında iş yapamadığımızdan dolayı ve pandemiden kaynaklı 4, 5 ayımız çöpe gitti. Sezona gireceğiz dedik ama Eylül ayında hala okullar açılmadı. 12 Ekim’de bazı sınıfların açılması bizim işimize yaradı biraz” ifadelerini kullandı.

“OKULLAR YENİDEN KAPANIRSA ÇOK BÜYÜK KAYIPLAR OLACAK”

İnsanların pandemiden kaynaklı okullara, dershaneler kayıt yaptırmaktan çekindiğini belirten Ergin, “Çünkü çoğu dershaneler insanları rezil ediyor. Mesela adam pandemiden dolayı kurumdan çıkacağım dediği zaman çıkamıyor işten. Parasını zorla alıyor çünkü elinde bir senedi var parasını bir şekilde alıyor” dedi. Ergin bu sene öğrencilerin çok zorlandığını söyleyerek, “Öğrenciler ‘ders çalışabilecek miyiz? Sınava hazırlanabilecek miyiz?’ diye düşünüyor. Şöyle bir kısım da var; maddi durumu kötü olanlar zaten daha fazla etkileniyor. Çünkü insan daha çok korkuyor. Elde avuçta yok, bir de dershaneye para verecek 8, 10 bin TL ve bunun karılığını alabilecek mi? Zaten hiçbir şansı yok 1 sene dershaneye gitmesi lazım. Bir dershane ücreti fiyatları zaten uçmuş. Maddi durum yok, ailede para yok, anne baba asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Bu yüzden insan sürekli düşünmek zorunda. Ailemi sıkıntıya sokacak mıyım, bir senede üniversiteye gidebilecek miyim diye düşünüyor sürekli” diyerek 2020 yıl sonu değerlendirmesinde bulundu. 12 Ekim’de açılan 12. ve 8. Sınıfların açıldıktan sonra sorunsuz bir şekilde devam etmesi halinde yılı güzel geçireceklerini söyleyen Ergin, “Paramız döner ve kar etmeye çalışacağız. Çünkü kar etmek zorundayız bu kadar yatırım yapıyoruz. Zarar etmemiz bizi çok etkiliyor. Ama okullar yeniden kapanırsa yıl sonu bizim için çok büyük kayıplar ve zararlar olacak” dedi.


Etiket: kırtasiye, aydınlıkevler, pandemi, erginskırtasiye, yunusdervişergin


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA