“Bu durumdan en çok Aleviler etkileniyor”




Tarih: 18 Ekim 2020 Pazar 18:24


Türkiye’de Sünnileştirme üzerine kurulmuş bir eğitim sisteminin olduğunu savunan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Devlet sadece Alevileri değil bu ülkedeki bütün azınlık gruplarını Sünnileştirme gibi bir çabanın içinde. Bu durumdan en çok etkilenenler Alevilerdir” dedi.

Haber- Behzat Ö. Beyazlar

Zorunlu din derslerinin kaldırılması için yıllardır mücadele eden Alevi kurumları, AİHM kararlarını uygulanmasını bekliyor. Alevilerin kurum temsilcisi olarak yaptıkları itirazların dikkate alınmadığına değinen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “AİHM’nin aldığı kararlar var devlet bu kararları uygulamıyor ama biz bunun takipçisiyiz. Cemevleri Alevilerin inanç yeridir, cemevlerinde Alevilerin inançları ve kuralları öğretilecektir. Bu topraklarda yaşayan tüm Alevilerin bütün inançsal talepleri mutlaka kabul edilecektir. Bunun başka bir yolu yoktur. Alevileri zaman zaman belli bir alana çekmek istiyorlar ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Demokratik yolları kullanarak bu taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz ve taleplerimizin hayata geçmesi için mücadele edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

SÜNNİ İNANÇ OKULLARDA ZORLA ÖĞRETİLİYOR!”

“Devlet sadece Alevileri değil bu ülkedeki bütün azınlık gruplarını Sünnileştirme gibi bir çabanın içinde” diyen Kılavuz, “Bu durumdan en çok etkilenenler Alevilerdir. Türkiye’de 20 milyona yakın Alevi nüfusu yaşıyor. Aleviliği anlatmaktan öte çocukları asimile etmek ve Sünnileştirme üzerine kurulmuş bir eğitim sistemi var. Bu inancın temel kurallarını öğrenmesi gerekirken çocuklarımıza Sünni inanç okullarda zorla öğretiliyor “dedi.

 

“SİYASİ PARTİLERİN KAPISI AŞINDIRILMALI”

Avrupa ülkelerinde inanç sisteminin daha farklı olduğuna değinen Kılavuz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bulunduğumuz yerlerde her Alevinin ilişkide bulunduğu bütün kurum ve kuruluşlara bunu anlatmamız lazım. Yalnız Alevi’ye anlatılmasından öte kendi dışımızdaki diğer siyasi organlara da bunu çok iyi anlatmamız lazım. Siyasi partilerin kapısı aşındırılmalıdır yetkili olan kişilerle konuşulmalıdır.  Halkın toplandığı bütün etkinliklerde Alevilerin dışında ki herkese taleplerimizi anlatmamız lazım. Avrupa’da Alevi kurum ve kuruluşlarımız bulundukları yerlerdeki iktidar yöneticilerine taleplerini iletiyorlar orada bu dersler veriliyor ama o ülkeler demokrasiyle yönetilen ülkeler. Eğer bir inancın mensupları kendi inancını öğretmek istiyorsa olanak ve imkan tanınıyor, illa benim inancımı anlat demiyor. Avrupa ülkelerinde kendi inancınızı anlatacaksanız bizde yardımcı olalım deniliyor.”


Etiket: türkiye, alevi, cemevi, levibektaşifederasyonu, hasankılavuz


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA