“Kadınlar turizm sektöründe yeteri kadar yer almıyor”




Tarih: 22 Ekim 2020 Perşembe 18:17


Altındere Turizm Kurucularından Leyla Ruken Yolcu, kadınların turizm sektöründe dünya genelinde istihdam sayılarının artış gösterdiğini fakat Türkiye’de kadınların yeteri kadar yer bulamadığını belirterek, “Dünyada turizm sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 46 iken; Türkiye’de ise otelcilik endüstrisinde Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) verilerine göre; bu oran yüzde 23 civarındadır” dedi.

Haber-Gizem Konucu

Kadınların turizm sektöründeki yeri hakkında gazetecilere konuşan Altındere Turizm Kurucularından Leyla Ruken Yolcu, geçmiş ve günümüz toplumları incelendiğinde kadınların yaygın olarak erkeklere göre arka planda kaldığını söyledi. Kadınların özellikle iş yaşamına katılım konusunda erkeklerin oldukça gerisinde kaldığını kaydeden Yolcu, “Bu geri kalmanın dışında çalışma hayatına dahil olan kadınların pek çok sorunla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Kadınların çalışma hayatlarında yaşadıkları bu sorunlar karşısında iş doyumsuzlukları ortaya çıkmakta, verimlilikleri düşmekte ve nihayetinde işten ayrılmaya kadar varmaktadır. Toplum tarafından kadınlara biçilen rol kalıpları, kadınların çalışma hayatına atılmalarındaki en önemli sorunların başında gelmektedir. Toplumumuzun büyük çoğunluğuna göre kadın önce iyi bir eş ve iyi bir anne olmalıdır. Kadının çalışması ancak erkeğin evi geçindirmekte zorlanması durumunda söz konusu olmalıdır gibi algılar kadınların çalışma hayatına aktif olarak girmelerinin önündeki en büyük engellerden biridir” dedi.

 

“KADIN VE ERKEKLER HAYATIN HER ALANINDA ORTAKLAŞA HAREKET ETMELİDİRLER”

Kadınların daima yedek iş gücü olarak görüldüğünü belirten Yolcu, “Öyle ki sanayileşme ile birlikte tekstil işletmelerinde çalışmaya başlayan kadınların yine de çalışma hayatındaki oranları oldukça düşüktür. Ancak Dünya Savaşları sırasında erkeklerin savaşta olmaları sebebiyle eksik kalan işgücünün kapatılmasında kadınlar ön plana çıkmıştır. Oysaki kadın ve erkekler hayatın her alanında ortaklaşa hareket etmelidirler. Çalışma hayatındaki sorunlar da cinsiyete göre farklılaşmamalıdır. Turizm sektöründe her geçen gün kadın çalışanların sayısı giderek artmasına rağmen genel olarak işletmelerdeki sorun olan ayrımcılık burada da göze çarpmaktadır. Özellikle kadınların diğer sektörlere göre yüksek oranda istihdamını sağlayan turizm sektöründe, kadınların düşük oranda yönetici kademesine getirilmelerinin nedenlerinin tespit edilmesi önem taşımaktadır. Kadınların önündeki engellerin toplumsal rol ve ailesel sorumluluklar gibi mecburiyetten mi kaynaklandığı, yoksa önyargılara dayanan bir ayırımcılığın mı neden olduğunun ortaya konulması gerekmektedir. Kariyer engellerinin ortadan kaldırılabilmesi içinde çözüm önerilerinin ve stratejilerin belirlenmesi sektörde çalışan kadınların iş tatmini ve örgütsel bağlılık gibi performansına doğrudan yansıyacak konularda sorun yaşamamaları için bir zorunluluktur” diye konuştu.

 

“TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLAR VİTRİN GÖREVİ YAPMAKTAN OLDUKÇA YAKINMAKTA”

Dünya Çalışma Örgütü Küresel Çalışma Trendleri Raporu verilerini değerlendiren Yolcu, rapora göre dünya genelinde 3 Milyar kişinin çalıştığını ve bunların 1.2 Milyarını kadınların; 1.8 Milyarının da erkeklerin oluşturduğunu sözlerine ekledi. Turizm endüstrisinin ise 212 Milyon kişiye iş olanağı sunduğunu kaydeden Yolcu, “Bu alanın yüzde 46’sını kadın işgücü oluştururken erkek işgücünün oranı yüzde 54 civarındadır. Küresel düzeyde kadınların turizmde çalışma oranlarına baktığınızda ciddi artışlar görülmekte turizmdeki gelişmeler paralelindedir. Ancak bu gelişme ne yazık ki ülkemiz için yeterli sonuçlara ulaşmış durumda değildir. Türkiye’de örneğin turizm endüstrisi istihdam eden kayıtlı çalışanların sadece yüzde 25’i kadınlardan oluşmakta ancak işgücüne katılım oranı istenilen düzeyin çok altında olduğu bu sonuçlardan anlaşılmaktadır. Türkiye’de çalışma çağındaki her kadından sadece birinin işgücüne katıldığını bunun Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında son derece düşük olduğu gözlenmektedir. Turizm sektöründe çalışan kadınların sayısına bakıldığında aynı paralellikte oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir ve turizm sektöründe çalışan kadınlar bu sektörde sadece vitrin görevi yapmaktan oldukça yakınmaktadırlar. Kadınların turizmde üst düzey yönetimlerde daha çok yer almasıyla sektörde çok şeyin değişeceğini kalite yükselirken rekabete de bir şıklık geleceği savunulmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“TURİZM SEKTÖRÜNDE BİR CAM TAVAN ENGELİ Mİ VAR?”

Kadınların iş güvenliklerinin olmadığına, emeklerinin çok altında ücret aldıklarına, özellikle turizm konusunda eğitim almış kadınların eğitimlerine dair gerçeklerin değiştirilmesine yönelik politikaların geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Yolcu, “Yerine getirilen hizmetler açısından ‘kadınsı’ işlerin yoğun olarak bulunduğu ve ‘emek-yoğun’ olduğu kadar ‘kadın-yoğun’ bir istihdam özelliği gösteren turizm işletmelerinde özellikle her geçen gün çalışan kadın sayısının daha fazla artması ancak buna paralel şekilde kadın yönetici oranında artışların olmaması, turizm sektöründe de bir cam tavan engelinin varlığının olduğunun düşünülmesine neden olabilmektedir. Özellikle iş devamsızlığı ve işgören devri oranlarının çok yüksek olduğu ve bu sorunları çözebilmek için büyük uğraşlar verildiği turizm işletmelerinde, bu sorunun çözülmesi çaba sarf edilmelidir. Bu nedenle, sektörde yapılacak birtakım düzenlemeler, özellikle de işletmelerdeki personel politikalarında bu tarz bir engeli yok etmeye yönelik çabalar, kadın çalışanlardan da, üst düzey kademelerde daha çok yararlanmayı sağlayacak nitelikte olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

“DÜNYADA TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN ORANI YÜZDE 46’DIR”

Türkiye’de kadın çalışanların istihdam oranlarının özellikle turizm sektöründeki oranlar dikkate alındığında ise dünya ortalamalarının çok altında olduğunu kaydeden Yolcu, “Çalışma hayatında kadınların lehine pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Kadınlar seyahat acentelerinde satış elemanı olarak istihdam edilirken; erkekler garson, barmen, sürücü olarak istihdam edilmektedir. Dikey olarak turizm sektöründe tipik cinsel piramit yaygındır. Tipik ‘cinsiyet piramidi’ turizm sektöründe de yaygındır; yönetici pozisyonundaki anahtar işlerde erkekler egemenken, kadınlar çok az kariyer geliştirme fırsatı olan ve düşük seviyelerdeki işlerde yoğunlaşmaktadır. Kadın çalışanların önemli bir sorunu da işe alımlarda ve terfilerde kadının güzel olmasının bir tercih sebebi olmasıdır. Katılımcıların yüzde 74’ü güzel kadın olmanın işe alım ve terfilerde tercih sebebi olduğunu düşünmektedir. İş yaşamında kadınlar arasındaki kıskançlık ve rekabette kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlardan biridir. Çalışma hayatında kadınlar arasındaki kıskançlık ve rekabetin erkeklerden daha fazla olduğunu düşünen katılımcıların oranı yüzde 88’dir. Kadınların iş hayatında karşılaştığı önemli sorunlardan biri de erkeklerin kadın yöneticileri istememesidir. Katılımcıların yüzde 76’sı erkeklerin yönetimi ellerinde tutmak istediklerini, kadın yöneticilerin erkekleri rahatsız ettiğini düşünmektedir. Yoğun olarak kadın çalışanın olduğu konaklama sektöründe de, dünyada çalışan kadınların sayısı önemli ölçüde artmasına rağmen, sadece birkaç kadın yönetim kademelerine ulaşmayı başarabilmektedir. Turizm endüstrisi ile ilgili göstergelere bakıldığında ise, dünyada turizm sektöründe çalışan kadınların oranı yüzde 46’dır. Birçok ülkede de turizmin gelişimi ile doğru orantılı olarak, bu endüstride çalışan kadınların oranı yüzde 2 ile yüzde 80 arasında değişmektedir. Devlet İstatistik Enstitüsünün (DİE) verilerine göre ise, ülkemizde otelcilik endüstrisinde çalışan kadınların oranı yüzde 23 civarındadır” diye sözlerini noktaladı.


Etiket: altındereturizm, leylarukenyolcu, turizm, kadın


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA