Toros Dağlarının eteklerinde kurdukları süt hayvancılığı çiftçiliğiyle iş dünyasına ilk adımını atan ve başarısıyla sektöründe lider konuma gelen Yörüksüt’ün Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, başarılı olmanın ilk yolunun ekip çalışmasından geçtiğini ifade ederek, “Benim yönetim anlayışımın ilk basamağında güven ve mütevazilik yatar” dedi.
Haber-Gizem Konucu
Süt ve süt ürünleri sektöründe bölgede lider konumda bulanan bir marka olan Yörüksüt’ün Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, firmalarının kuruluş süreci ve bugün gelinen noktadaki faaliyet alanlarını hakkında gazetemize konuştu. İlk olarak kendisi hakkında konuşan Ramazan Öz, 1965 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde küçük ve büyükbaş hayvancılık ile uğraşan Cahit Öz ile ev hanımı Naciye Hanım’ın 4’üncü çocuğu olarak dünyaya geldiğini söyledi. Ailesi ile birlikte Diyarbakır’dan Mersin’e taşındıktan sonra Toros Dağlarının eteklerinde kurdukları süt hayvancılığı çiftçiliğiyle iş dünyasına ilk adımını attığını ifade eden Öz, “1992 yılında çiftliğimizin yüksek üretim kapasitesi nedeniyle elde kalan fazla sütleri kurduğumuz şahıs firmasında yoğurt üretimine kazandırarak sanayiye dönük ilk adımımı attım” dedi.
“BÖLGEDE İLK KEZ BARDAK AYRAN ÜRETİMİNE BAŞLADIK”
2000 yılına gelindiğinde Mersin’de en önemli yoğurt tedarikçisi haline gelen işletmelerinin Yörüksüt markasıyla kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarına başladığını sözlerine ekleyen Öz, “Bu süreçte firma yoğurdun ardından bölgede ilk kez bardak ayran üretimine başladı. 2005 yılına gelindiğinde o dönemin entegre süt işleme tesisi yatırımını hayata geçirdik. 2007 yılında kaliteli ve yüksek üretim kapasitesi nedeniyle ulusal ölçekteki zincir marketlere ürün tedarikine başladık” ifadelerini kulandı.
“İLK İHRACATIMIZI 2008 YILINDA IRAK’A GERÇEKLEŞTİRDİK”
Mevcut yatırımları ve hedefleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Öz, “Yörüksüt bölgesel ve ulusal bazda yürüttüğü doğru pazarlama teknikleri beraberinde yurt dışı kapılarını da açtı. İlk ihracatını 2008 yılında Irak’a gerçekleştirdi. Irak’ta geçen 1 yıl gibi bir sürede pazarın önemli bir bölümünü kontrolü altına aldı. Gelen talepler artınca talebi yerinde karşılamak amacıyla 2009 yılında Irak’ın Zaho kentinde Diyarmilk marka ismiyle Irak’ta süt ürünleri üreten ilk fabrikasını kurdu. 2013 yılına gelindiğinde Zaho’daki fabrikasının talebi karşılamakta güçlük yaşaması ve yeni katma değeri yüksek ürünleri piyasaya sürmek adına Irak’ın Erbil kentinde Gulek Company isimli 2’inci yurt dışı fabrikasını kurdu. 2015 yılında Mersin’deki mevcut fabrikasının siparişleri karşılamada yetersiz kalması üzerine Mersin Organize Sanayi Bölgesinde günlük 250 ton süt işleme kapasitesine sahip yeni fabrika yatırımına başladık. Türkiye’ye ulusal çapta ürün tedarik etmek, Avrupa Birliği kriterlerine uygun üretim gerçekleştirerek Avrupa ülkelerine olan ihracatı artırmak amacıyla projelendirilen fabrikamızın 2017 yılında temelini attık. İnşaat süreci 18 ay gibi bir süre içinde tamamlanırken tam entegre, otomasyon ağırlıklı 250 ton kapasiteye sahip merkez fabrikamızda 2019 yılında seri üretime başladık. Son süreçte tüketicilerin değişen ihtiyaçlarına ve gıda trendlerine uygun ürünler geliştirmek için kolları sıvadık. Kurduğumuz Ar-Ge ekibiyle Türkiye’nin ilk sürülebilir lor peynirinin geliştirilmesinde aktif rol oynarken, Flefelya marka ismiyle taze peynir bazlı yeni sürülebilir çeşnili peynir ürünlerini iç piyasaya kazandırdık” şeklinde konuştu.
“YENİ FABRİKAMIZIN PROJESİ AVRUPA BİRLİĞİ ÖRNEK PROJESİ SEÇİLDİ”
İş yaşamımdaki başarılı yatırım hamleleri, doğru pazarlama stratejileri nedeniyle birçok ödüle layık görüldüklerini sözlerine ekleyen Öz, şöyle devam etti: “Bunlardan bazıları 2007 yılında Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (MESİAD) Yılın İşadamı Teşvik Ödülü, 2012 yılında bölge ikincisi olarak Çukurova Kalkınma Ajansı İnovasyon Ödülü, 2014 yılında Zirvedekiler Ödülleri Yılın Markası Ödülü, KOSGEB’in KOBİ Dijitalleşme Ödülleri’nde Bölge birincisi ve Türkiye Finalisti olduk. Ayrıca Mersin’de kurduğumuz yeni fabrikamızın projesi Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Avrupa Birliği Örnek Projesi seçildi. 2017 yılında Mersin Ticaret Borsası Özel Ödülü, 2018 yılında Yılın İş İnsanı Girişimcilik Ödülü’nü, 2018 yılında Akdeniz İhracatçılar Birliği Süt ve Süt Ürünleri Alanında En Fazla İhracat Yapan ilk 3 Firma arasına girdik ve İhracatın Yıldızları kapsamında ödüllendirildik. Yine 2019 yılında Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’nca vergi yükümlükleri konusundaki göstermiş olduğumuz hassasiyetten dolayı ödüllendirildik.”
“STK’LARDAKİ GÖREVLERİMİ SÜRDÜRÜYORUM”
Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanında birçok sivil toplum kuruluşunda ve yönetiminde yer aldığını belirten Öz, “Mersin Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Üyeliği, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Irak Yatırımcı İşadamları Derneği Kuruculuğu ve Yönetim Kurulu Üyeliği, MERİYAD Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürüyorum. Ayrıca SETBİR, ASÜDER, Ulusal Süt Konseyi, Meslek Adamları Birliği üyeliği ve de yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundum” diye belirtti.
“MUTLU OLMADIĞINIZ İŞİ YAPMAYIN”
Başarıya giden yolda ekip çalışmasına önem verilmelisi gerektiğinin altını çizen Öz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Başarılı olmanın ilk yolu ekip çalışmasından geçer. Benim yönetim anlayışımın ilk basamağında güven ve mütevazilik yatar. Yönetim içi demokrasiye büyük önem verilmeli. Personellerimize sürekli; ‘Mutlu olmadığınız işi yapmayın’, ‘Hayatınızı kolaylaştırmayan insanla çalışmayın’, ‘İki kişiyi hiç unutmam biri bana para kazandıran, diğeri bana para kaybettiren.’ sözlerini tekrarlıyoruz. Birincisi ahdi vefayı, ikincisi katkı sağlamayanı anlatır. Bu görüşlerle hareket edildiği zaman başarıyı yakalayamamak için hiçbir neden göremiyorum.”
|