Tedbirler artırıldı fakat vatandaş kurallara uymuyor!




Tarih: 3 Aralık 2020 Perşembe 14:14


Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını, Türkiye’de de hızla yayılmaya devam ediyor. Mart ayında alınan sıkı önlemler vaka sayısının azalmasında etkili olsa da yazın önlemlerin azalmasıyla birlikte vatandaşlar yeni normal hayata adapte olmakta zorlandı.

Haber- Gizem Konucu

Yaz aylarının sonlarında hızla artan vaka sayısının önüne geçilemedi ve günlük vaka sayıları günümüz itibari ile 30 binleri geçmeye başladı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tedbirleri geçtiğimiz günlerde açıkladı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yapmış olduğu açıklamaya göre Mersin’de de vaka sayı artışı yüzde 100’e ulaştı. Durum böyle olunca hastanelerdeki doluluk oranı da arttı. Vatandaşlar hastanelerin yoğun olmasından ve çok sıra beklemekten şikayetçiyken, doktorlar da bu yoğunluk sebebi ile hastalara yetişememekten yakınıyor. Doktorlar hastalığın daha fazla yayılmaması için vatandaşların tedbirlere daha fazla uyması gerektiğine dikkat çekiyor. Hasta sayısının azalması için alınan tüm kararların harfiyen yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan doktorlar; vatandaşların maske, mesafe ve hijyen tedbirlerinin yanı sıra özellikle ev ziyaretler gibi kalabalık ortamlardan uzak durması ve gerekmediği sürece dışarı çıkılmaması konusunda özen göstermeleri gerektiğini dile getiriyor.

HASTANELERDE SOSYAL MESAFEYE UYMAK İMKANSIZ

Hastanelerdeki korona virüs bölümünde sıralar bir hayli endişe verici boyuta ulaşmış durumda. Vatandaşlar sıra alabilmek için birbirlerini ezerken, saatlerce o sırada iç içe beklemek zorunda kalıyor. Korona virüsün yayılmaması için alınması gereken en önemli tedbirlerden biri sosyal mesafe iken hastanelerdeki doluluk oranı yüzünden bu mesafeye uymak imkansız duruma gelmiş bir halde. Vatandaşlar ise virüsün en çok bulunduğu hastanelerde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak yerine birbirleri ile yarışıp virüsün daha fazla bulaşmasına sebep oluyor. Hastanedeki sıraların yanı sıra vatandaşlar kullanılmış maske ve eldivenlerini de maske ve eldiven için ayrılmış bölümlere atmak yerine hastane önlerine, sırada bekleyen insanların yanına veya sokağın ortasına atıyorlar.

DENETLEMELER SIKLAŞTIRILSIN!

Maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar, özellikle trafiğe kapalı alanlar,ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda veya bölgelerde sigara içme yasağı getirilmişti. Sokaklarda ise vatandaşların maskelerini takmadıklarını ve sigara içtiklerini görmek mümkün. Vatandaşlar bununla ilgili cezalar olsa dahi caydırıcı olmamasından şikayetçi ve bu konuyla ilgili önlemlerin arttırılmasını istiyorlar. Minibüslerde ise belirlenen sayıdan fazla yolcu görmek veya yolcuların maskesiz şekilde toplu taşıma kullandığını görmek mümkün. Minibüs şoförleri vatandaşları bu konuda uyardıklarını fakat bu uyarılarda bulunduklarında vatandaştan sert tepki gösterdiklerini dile getiriyor. Vatandaşlar ise sefer sayısının az olmasından kaynaklı toplu taşıma araçlarındaki kurala uyamadıklarını ve kalabalık olmasına rağmen bu araçlara binmek zorunda olmaktan şikayetçi. Vatandaşlar sefer sayılarının arttırılması gerektiğini dile getirirken, bunlarla ilgili denetimlerin daha fazla olması gerektiğini belirtiyor.

 

POZİTİF HASTALAR SOKAĞA ÇIKMAK ZORUNDA KALIYOR!

Vatandaşların bir diğer şikayetçi olduğu konu ise test sonucu pozitif çıkan hastaların karantinada olması yerine bu kurala uymadan dışarı çıkmaları. Pozitif hastaların bazıları “evde sıkıldığı” gerekçesiyle sokağa çıkarken bazıları ise tamamen zorunluluktan karantinayı bozmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Bazı pozitif hastalar korona virüs için kullanması gereken ilaçları doktorlara yazdırmaları gerektiğinden hastanelere gitmek zorunda kalıyor. Kişisel aracı olmayan veya taksi kullanamayan birçok pozitif hasta ise toplu taşıma araçlarını kullanarak hastaneye ulaşıyor. Bununla ilgili yetkililerin denetimleri daha çok arttırılmasını isteyen vatandaşlar, pozitif hastaların ihtiyacını karşılayabilmesi için de bir yöntem geliştirilmesi için çağrıda bulunuyor.

 

 


Etiket: covid19, koronavirüs, salgın, mersin, tedbir


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA