Büyükşehir, esnafın mesken su borcunu ödeyecek




Tarih: 9 Aralık 2020 Çarşamba 15:57


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Aralık Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Pandemi nedeniyle iş yeri kapalı olan esnafın iş yerinin kapalı kaldığı süre boyunca, meskeninin tahakkuk eden su borcunun 500 TL’ye kadar olan kısmının Büyükşehir Belediyesi tarafından MESKİ’ye ödenmesi konusu Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.

18 Kasım ve 30 Kasım 2020 tarihlerinde yayınlanan ilgili genelgeyi okuyarak konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Seçer, “Mersin’de kapanan işyeri sayısı 5 bin 200 civarında.30 Kasım 2020 tarihli genelge ile olarak kapanan iş yeri sayısı 2 bin 500 ile 3 bin civarında. Yaptığımız görüşmelerde, komisyonda yapılan değerlendirmelerde ticaret odalarına bağlı olarak Meclis kararı kapsamına girebilecek her iki genelge açısından 250-300 iş yeri olabileceği belirtilmiş. Toplamda; meskenlerinde 500 TL’ye kadar olan su borçlarını biz Büyükşehir Belediyesi olarak, dükkânları, iş yerleri kapanan 8 bin 500 esnafın bedelini MESKİ’ye biz ödeyeceğiz. Kapalı oldukları süre içerisinde 500 TL’ye kadar olan su borçlarını Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız” dedi.

 

 “31 AĞUSTOS 2020’DEN ÖNCE TAHAKKUK ETMİŞ BORÇLARINI YAPILANDIRABİLECEKLER”

Başkan Seçer, MESKİ abonelerinin 31 Ağustos 2020’den önce tahakkuk etmiş borçlarını yeniden yapılandırabileceklerini duyurarak, “Milat 31 Ağustos 2020. Ondan önce birikmiş tüm borçlarını 1 sene, 2 sene, 3 sene geriye doğru gidiyoruz. Birikmiş tüm borçlarını MESKİ’ye müracaat ederek yapılandırma imkânına sahip olacaklar. Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. Bunların hesaplama yöntemleri var. İlk taksitlerini 31 Ocak 2021 tarihine kadar ödemeleri gerekiyor. Bu kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçluların da bu yılın sonuna kadar; yani 31.12.2020’ye kadar MESKİ’ye başvuruda bulunmaları gerekiyor” diye konuştu.

 

MESKİ’NİN 113 MİLYON 681 BİN 80 LİRA BİRİKMİŞ ALACAĞI VAR

Başkan Seçer, MESKİ’ye borcu olan abone sayılarını ve toplam borç tutarlarını Meclis üyeleri ile paylaşarak, “Şu ana kadar bizim hesaplamalarımıza göre toplam 770 bin 43 fatura, 175 bin 960 abone bu şekilde 31 Ağustos 2020 tarihinden önce bize borçlarını ödememiş abone var. Bunlar bu yapılandırmaya girebilirler. Toplam olarak da 113 milyon 681 bin 80 lira birikmiş MESKİ’nin alacağı var. Bu konuda çok gayret sarf ediyoruz tahsilat yapabilmek için ama özellikle pandemi sürecinde çok rahat hareket edemedik, insanların üzerine gitmenin doğru olmayacağını düşünerek, bazı sınırlamalar getirerek işlemleri yürüttük. Özellikle bunu huy edinmiş aboneler, büyük işletmeler var. Aslında ödeme imkânı var ama söylediğim gibi bunu huy haline getirmiş, ödemeyen abonelerin üzerine gitmek durumunda kaldık. Ama kıt kanaat geçinen ve bu şekilde bize borcu olan vatandaşlarımızla ilgili çok işlem yapamadık” dedi.

 

 “KILI KIRK YARIYORUZ. BİR KURUŞ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ. ÇÜNKÜ EMANET”

Her alanda maliyeti düşürmek için çalıştıklarını ifade eden Başkan Seçer, “Geçtiğimiz yıl, bütün belediye başkanlarımız burada akaryakıtı yüzde kaç kırımdan tükettiğimizi biliyorsunuz. Yüzde 13 üzerinden bir kırım aldık. Bu yıl ihale sonuçlandı mı, bilmiyorum. Yüzde 11 kırım yine akaryakıt almaya devam ettik. Biz geldiğimizde akaryakıtı yüzde 1 kırımla alıyorduk. Bu doğruları konuşuyoruz. Biz canımızı dişimize takıyoruz. En ucuz, en kaliteli ürünü mal ve hizmeti belediyemize nereden bulabiliriz. Borçlanmaysa en düşük finansman maliyetini hangi bankadan bulabiliriz. Kılı kırk yarıyoruz. Bir kuruş bizim için çok değerli. Çünkü emanet. Onun vebali büyük” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Meclisi’nde komisyonlardan gelen ve oy birliği ile ilgili kabul edilen önemli maddelerden birini Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’yle ilgili imza yetkisinin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e verilmesi oluşturdu.  Mersin’de deniz ve akarsuların kirlilik nedenlerinin araştırılması ve önlemler alınması kapsamında yapılması planlanan projelerde bilimsel destek amaçlı Yüksek Öğrenim Kurumları (üniversiteler) ile işbirliği içinde çalışılması öngörülen “Temiz Akdeniz Projesi” ile ilgili konu görüşülerek ilgili komisyona havale edildi. Komisyona havale edilen konulardan biri de “Sürdürülebilir Çevre ve İklim Değişikliği Uluslararası Mersin Bilim Festivali” projesine ortak olunarak 100 bin TL nakdi destek verilmesi oldu. (Haber Merkezi)


Etiket: mersin, mersinbüyükşehirbelediyesi, meclis, aralık, borçlanma, toplantı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA