Beyazlar, “Tavuk yetiştiriciliği bütçe istiyor”




Tarih: 13 Aralık 2020 Pazar 13:59


Tavuk Yetiştiriciliği ile uğraşan Mevlüt Beyazlar, bir bebeğe bakar gibi tavuklarına baktıklarını söylerken, destek alamadıklarını da dile getiriyor. Pandemi sürecinde tavuk yetiştiricilerinin zor bir süreçten geçtiğine değinen Beyazlar, “Devletten herhangi bir destek almıyoruz. Çukurova Kalkınma Ajansından bu işi yapmak isteyenlere de bir destek var, hibeli krediler var ancak tavuk yetiştiriciliği yapacak kişilerin ise bütçesi olmalı, bir işe niyet etmek yarısını yapmaktır” dedi.

Haber- Harun Bor

İnsan hayatının vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri olan yeme ihtiyacını karşılamak için tavuk ürünleri fazlasıyla tüketilir. Fazla tüketilen bu gıda ürününün talebini karşılamak için ise tavuk çiftlikleri kuruluyor.  Ülkemizde de tavuk yetiştiriciliği son yıllarda girişimcilerin dikkatini çekiyor. Bu girişimcilerden biri olan Mevlüt Beyazlar ise babadan kalan bu mesleği 37 yıldır yapıyor. Beyazlar, “Tavuk yetiştiriciliği, bir bebek doğar ve kucakta nasıl bakılırsa biz de aynı şekilde 7/24 onlara bakarız” dedi. 37 yıldır Tarsus ilçesine bağlı Topaklı mahallesinde tavuk yetiştiriciliği yapan Mevlüt Beyazlar’a tavukçuluk mesleği babasından kalma. Daha önce 5 bin kapasitesiye sahip çiftliğin kapasitesi şimdi 50 bine ulaşmış. Topaklı mahallesinde 2, Beylice mahallesinde de 3 parça çiftliği bulunan Beyazlar, “Tavuk yetiştiriciliğini girişimcilere tavsiye ederim. Gıda sektörü de bitmez” ifadelerini kullandı.

 

“PANDEMİ TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİ ÇOK ETKİLEDİ”

Covid-19 salgının tüm sektörleri etkilediği sadece ekonomistlerin değil analizleri ile değil, sokaktaki vatandaşın da yorumuyla görmek mümkün. Özellikle üreticiye büyük darbe vuran salgının en çok etkilediği sektörlerden olan yumurta üreticiliğinde 6 şirket iflas ettiğini duyurmuştu. Bazı Tavuk çiftliklerinde ise pandeminin daha başında 6 milyon tavuk kesime gönderildi.Beyazlar bu konuda şunlara değindi: “Yumurtaları satamıyoruz bunun yanında tavuklarımız için gerekli besin ürünlerini de temin etmekte zorlanıyoruz. Tavukları beslemekte zorlandığımız için de eskisi gibi verim de alamıyoruz. Tavuk yetiştiriciliği büyük uğraş istiyor. Bir canlıya bakıyorsunuz sonuçta, her saat kontrol edip yemini, suyunu ve ilaçlarını ihmal etmeden vermeniz gerekiyor. Ama pandemiden dolayı insanlar gıda ürünlerine karşı önyargılı da oldu. Bir zamanlar kuş gribi vardı o dönem çok etkilendik şimdi de Covid-19 salgını var bu sefer daha fazla etkilendik. Çünkü tavuk yetiştiriciliği hassas bir meslek herkes bu işi yapamaz, en ufak bir hastalık binlercetavuğu, hatta tüm çiftliğimizi yok edebilir. Daha önce de yaşadık. 37 yıldır yaptığım bir iş ilk kez bu kadar beni etkiledi. Ne olacak bundan sonra zaman gösterecek ama biz tavuk yetiştiricileri kara kara düşünüyor” şeklinde konuştu.

 

“EKONOMİK SIKINTILAR NEDENİYLE MALİYETLERİMİZ YÜKSEK”

Tavuk yetiştiriciliğinin maliyetli ve  uğraş istiyen bir meslek olduğuna vurgu yapan Beyazlar, “Tavukçuluk sektörü ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sebeplerden dolayı, girdi maaliyetlerimiz çok yüksek. Bunda da elektrik, kışın da kömür, su böyle sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları giderebilmemiz için entegre tesislerin büyük tesislerin, firmaların üreticilerin biraz daha yanında durması lazım. Çukurova bölgesinde 4 firma var 3’ü yerel firma biri de sonradan dahil oldu. Tavuk yetiştiriciliği nasıl ki bir bebek doğar, kucakta bakılırsa tavukta da biz aynı şekilde 7-24 saat bakarız. Toplam 40- 45 gün aralığında bakılır. Isısı, suyu, rahatsızlığında tavuklara verilecek ilaçlar ile takibini yaparız. Bizler de ailece bu işi yaparız. Kendi çapımızda bir aile işletmesi burası” ifadelerini kullandı.

 

“TÜKETİCİ VAR OLDUĞU SÜRECE TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ DE OLUR”

Tavuk yetiştiriciliği yapmak istiyen girişimcilere de çağrı yapan Beyazlar, “Devletten herhangi bir destek almıyoruz. Pandemiden dolayı bir teşvik var sadece. Girişimcilerin parası varsa bu işi yapabilir. Çukurova Kalkınma Ajansından bu işi yapmak isteyenlere de bir destek var, hibeli krediler var ancak tavuk yetiştiriciliği yapacak kişilerin ise bütçesi olmalı, bir işe niyet etmek yarısını yapmaktır. Tavsiye ederim bu işi, bitmez bir gıda sektörü bu tüketiciler olduğu sürece tavuk da yenir” dedi.

 


Etiket: mersin, tavukyetiştiriciliği, mevlütbeyazlar, beylice, topaklı


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA