Baro başkanları yargı reformu önerilerini Adalet Bakanlığı’na gönderdi




Tarih: 23 Aralık 2020 Çarşamba 12:38


Mersin Barosu ile birlikte 76 baro başkanı, avukatlık mesleğinin ve yargının temel sorunları ile çözüm önerilerini, yargı reformu hakkındaki görüşlerini ve taleplerini yazılı olarak Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Açıklamada, “Yargı reformunun temel amacı, hukuk devleti ilkesini tüm mekanizmaları ile hayata geçirmek olmalıdır” denildi.

 Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz avukatlık mesleği, hukuk, yargı ve adalet sisteminin sorunları ve çözümleri ile yargı reformuna yönelik olarak baro başkanlarıyla yaptıkları online toplantılarda ele aldıkları ve acil yapılması gereken konulara ilişkin hazırladıkları ortak metni Adalet Bakanlığı’na gönderdiklerini söyleyerek, “Yapılan toplantılarımızda hukuk ve yargı sisteminin ciddi sorunlar yaşadığı, ancak bu olumsuz süreçten en çok bağımsız savunmanın etkilendiği ve adaletin gerçekleşmesi için güçlü bir savunmaya ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Savunmanın maddi manevi anlamda güçlendirilerek yargının tam bir sujesi olması sağlandığı takdirde birçok sorunun da çözümlenebileceğini görmekteyiz” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile birlikte 76 baro başkanının Adalet Bakanlığı’na gönderdiği görüş ve talepte şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Barolar Birliği'nce baro başkanlıklarımıza gönderilen ‘Yargı Reformu Strateji  Belgesi’ kapsamında, avukatlık mesleği açısından yeni dönemde yasama ve yürütme organları tarafından hayata geçirilmesi gerekli görülen önerilerin 07.12.2020 Pazartesi günü saat:14.00 e kadar Birlik Başkanlığı’na gönderilmesi konulu yazı, bizlere 04.12.2020 tarihinde ve çok geç saatlerde tebliğ edilmiştir.

 Mesleğimizin pandemi sürecinde daha da artan ve artık katlanılması imkansız hale gelen sorunlarına ilişkin çözüm önerilerimizin sunulması için tanınan sürenin yetersizliği, ‘Avukatlık Mesleğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ ne dair fevkalade önem arz eden çalışmanın meslektaşlarımızın görüşleri alınmak suretiyle ayrıntılı bir şekilde yapılması gerekliliği karşısında, aşağıda belirttiğimiz ve bizzat meslektaşlarımızın sahada yaşadıklarından derlenen konuları doğrudan Bakanlığınıza sunarken;  baro başkanları olarak öncelikli talebimizin, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında Bakanlığınız ile yüz yüze, bu olanak sağlanamadığı taktirde, sosyal platform üzerinden online bir toplantı yaparak tüm bunları birlikte tartışmak ve konuşmak olduğunu belirtmek isteriz.

Avukatlık Mesleğinin ve Yargının Temel Sorunları ile Çözüm Önerilerimiz ve Yargı Reformu hakkındaki görüşlerimiz aşağıda belirtilmiştir :

1-Savunma görevini gerektiği gibi yerine getirebilmeleri için kolluk, soruşturma ve kovuşturma dosyalarına avukatlar aleyhine keyfi olarak uygulanan erişim engeli kaldırılmalı, avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerinin genişletilmesi ve bunu engelleyenlere yönelik etkin cezai yaptırım uygulanması gerekmektedir.

2-Avukatlık mesleğinin ekonomik ve sosyal sorunları çözülmelidir.

3-Ülkemizi etkisi altına alan pandemi süreci nedeniyle yargı mensupları adliyelerde yaşam savaşı vermektedir.

4-Yargı reformunun temel amacı hukuk devleti ilkesini tüm mekanizmaları ile hayata geçirmek olmalıdır:

Yukarıda sıralamaya çalıştığımız yargının ve savunma mesleğinin sorunları ile çözüm önerilerimizi,  gerçekleştirmeyi bir kez daha talep etmekte olduğumuz yüz yüze ya da video konferans yöntemli toplantıda ayrıntılandırmak üzere saygı ile sunarız.”


Etiket: mersin, baro, bilginyeşilboğaz, adaletbakanlığı, avukat


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA