Sümbül: “Birçok kişi fiilen vatandaşlıktan çıkarılmıştır”




Tarih: 25 Aralık 2020 Cuma 16:35


OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin bir kez daha uzatılması üzerine KESK Mersin Şubeler Platformu’nun düzenlediği basın açıklamasında konuşan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Yüz binlerce kişinin hakları elinden alınmış, fiilen vatandaşlıktan çıkarılmış, sosyal ölüme terk edilmek istenmiştir” dedi.

Haber- Harun Bor

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresinin bir kez daha uzatılması üzerine KESK Mersin Şubeler Platformu tarafından Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasına Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu da katıldı. Basın açıklamasında konuşma yapan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Bir yandan daha saldırganlaşan, daha otoriterleşen, daha baskıcı rejimin yönelimleriyle bir yandan dasürekli mutasyon geçirerek daha tehlikeli hale gelme olasılığı olan Covid-19 belasıyla mücadele ediyoruz. Her yeni güne yeni bir hukuksuzlukla, yeni bir keyfilik ve yeni bir sınır tanımazlıkla uyanıyoruz” dedi.

 

“BİRÇOK ÜYEMİZ BASKILARLA, MOBBİNG VE AYRIMCILIKLA KARŞILAŞMIŞTIR”

Pandemide sendikal hak ihlallerinde bir azalma olmadığını iddia eden Sümbül, “Sendikal hak ve özgürlükler fiili olarak yasaklar kapsamına alınmıştır. İktidarın sermayeyi esas alan salgın politikalarına karşı açıklama ve etkinlik yapan birçok üyemiz baskılarla, mobbing ve ayrımcılıkla karşılaşmıştır. Özellikle PTT’de çalışan sendikamız HABER SEN’in çok sayıda yönetici ve üyesinin sürgün edilmesine son olarak MYK üyesi İbrahim Damatoğlu ve BTS Genel Sekreteri İbrahim Özdemir de eklenmişlerdir. Birçok üyemiz baskıların yoğunlaştırılması ve mobbing ile ya da kurum idarecileri tarafından istifaya zorlanmış, yandaş sendikalara yönlendirilmiştir” ifadelerini kullandı. Sümbül, “OHAL kalkmış olmasına rağmen sendikamız TÜM BEL-SEN’in en az 36, SES’in 10, EĞİTİM SEN’in 4, HABER-SEN’in 3 ve BES’in 1 üyesi Bakanlık onayı ile hukuksuzca ihraç edilmişlerdir. KHK ile ihraçlarda olduğu gibi burada da ‘seni irtibatlı ve iltisaklı kabul ederek ihraç ediyoruz, suçlu olmadığını kanıtlamak bizim değil senin sorunun’ mantığıyla hareket edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

“YÜZ BİNLERCE KİŞİ SOSYAL ÖLÜME TERK EDİLDİ”

TBMM’e ye sunulan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi" ile ilgili de konuşma yapan Sümbül, “Bu kanun teklifiyle Türkiye’de zaten son yıllarda giderek artan bir baskının hedefi olan sivil toplum kuruluşları ve dernekler adeta tabela durumuna düşürülmek, etkisizleştirilmek ve kriminalize edilmek istenmektedir. Böylece muhalif belediyelere uygulanan kayyum politikasının derneklere de uygulanmasının yolu açılmaktadır” dedi. Sümbül yüz binlerce kişinin birçok hakkının elinden alındığını iddia ederek, “Birçok kişi fiilen vatandaşlıktan çıkarılmış, sosyal ölüme terk edilmek istenmiştir. Çok ileri düzeyde engelli raporu bulunanlardan engelli yakını aylığı başvurularının dahi ‘Eşinin KHK’li olmasından dolayı’ reddedilmesinin hukuken en ufak bir karşılığı olmadığı, büyük bir hınç, kin ve insanlık dışı intikamcı bir zihniyeti barındırdığı açıktır.

O günden bugüne ‘Ağaç kökü yesinler’den, ‘Kuru ekmek yiyorlarsa aç değildirler’e gelinmiş, ülkenin en az yarısını vatandaş görmeme zihniyetinde bir değişim yaşanmamıştır” şeklinde konuştu.

 

“BU HUKUKSUZLUK SÜRECİNİN BİR PARÇASI OLMAYIN”

Karara bağlanmayı bekleyen dosyaların çoğunluğunun barış akademisyenlerinden ve haklarında istihbarat raporları, mahkeme kararları, savcılık soruşturmaları vb. herhangi en ufak bir isnat bulunmayanlardan oluştuğunu öne süren Sümbül, “Komisyon ve iktidar oyalamayı uzatabildikçe uzatmayı, mağduriyeti işkenceye dönüştürmeyi, bu arada üniversitelerde ve kamuda kadrolaşmasını tamamlamayı düşünmektedir” dedi. “Ortada bir yargı süreci değil idari süreç işlemekte” diyen Sümbül, “Komisyon başkanı AYM kararlarının derhal uygulanma zorunluluğunun dahi Komisyon tarafından yok sayıldığını görüşmede açıkça ifade ederek anayasalsızlaşma sürecinin bir parçası olduklarını da itiraf etmiştir” ifadelerini kullandı. İhraç edilen üyelerin çalıştıkları kurumların yetkililerine çağrıda bulunan Sümbül, “Bu hukuksuzluk sürecinin bir parçası olmayın” dedi.

 

“BAZI ARKADAŞLARIMIZ YAŞAMINI YİTİRDİKTEN SONRA GÖREVİNE İADE EDİLDİ”

Sümbül konuşmasına, “Başvurusu ret edilenlerin itiraz ettiği İdare Mahkemeleri de Komisyonun hızıyla hareket etmekte ve çok büyük oranda komisyonun ret kararlarını onaylayarak süreci yıllara yayma görevini devam ettirmektedirler. İhraçların ağırlıkta olduğu dört sendikamıza ait veriler idare mahkemelerinin yaklaşımını da gözler önüne sermektedir” diyerek devam etti. Sümbül 920 başvurudan 62’inin karara bağlandığını, 57’sinin ise reddinin istendiğini belirtirken, ret kararları için sendikaların İstinaf Mahkemelerine gittiklerini dile getirdi. “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ve mahkemelerin oyalama ve idarenin kararlarını onama politikası işkenceye, cezalandırmaya dönüştürülmüştür” diyen Sümbül, bu cezalandırmalar nedeniyle insanların yaşamanı yitirdiklerini iddia etti. Bazı kişilerin yurtdışında tedavi görmesi gerekirken pasaport yasağı nedeniyle gidemediklerini öne süren Sümbül, “Gidemeyenlerin hastalıkları ilerlemiş, yaşamlarının geriye kalan kısmını yatağa bağımlı halde geçirenler olmuştur. Sendikamız BES Diyarbakır Eski Şube Başkanı Ahmet Çoban, BES üyesi Necdet Kalkan, SES Malatya eski şube eş başkanı Bülent Uçar, KESK’li Mücahit Karataş ve Ömer Faruk Arsoy gibi çok sayıda kamu emekçisi ise sürecin yüküne daha fazla dayanamayarak geçirdikleri ağır hastalıklar sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir. Bu arkadaşlarımız yaşamlarını yitirdikten sonra evlerine işe iade kararları gönderilmiştir!” şeklinde konuştu.

 

“HUKUK TANIMAMAZLIKTIR”

Komisyonun uzatılan görev süresinin 21 Ocak 2021’de sona ereceğini söyleyen Sümbül, komisyonun hala karara bağlamadığı dosyalar olduğunu için komisyonun görevinin uzatılacağını düşündüklerini dile getirdi. Sümbül, “Oysa komisyonun kurulması için teşvik eden, bu noktada iktidarla işbirliğine giden AİHM’in tüm yetersizliğine, eksikliğine ve dengeci kararına rağmen, ihraçlara ilişkin kısa süre önce açıklanan ilk kararında önemli tespitler bulunmaktadır. Basına yansıdığı kadarıyla kararda; Türkiye’deki yerel mahkemelerin işten atılmaya itirazla ilgili temyiz başvurusunu esaslı bir şekilde incelemediği ve kanunda kendisine verilen yetkiyi yeterince kullanmadığı, işten atılmaya gerekçe gösterilen Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) herhangi bir usul güvencesi getirilmediği, bu nedenle, işverenin çalışanı, üstünkörü, kişiselleştirilmiş akıl yürütmeye bile gerek görmeden kararnamede tanımlanan yasa dışı yapılardan birine ait, bağlantılı veya bağlantılı olarak kabul etmesinin yeterli görüldüğü vurgulanmıştır” ifadelerini kullandı. OHAL komisyonunun hala görevine devam etmesinin anayasaya ve uluslararası hukuk açısından suç olduğunu söyleyen Sümbül, bu duruma “Hukuk tanımamazlıktır” dedi.

 

“MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”                    

Konuşmasının sonunda taleplerini dile getiren Sümbül, “Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin noteri gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilerek aldığı ret kararları yok hükmünde sayılmalıdır” dedi. Sümbül sözlerini şu şekilde tamamladı: “Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır.Mağdur olan ihraç kamu emekçilerinin mağduriyet giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğimizi bu vesile ile bir kez daha hatırlatıyoruz.”


Etiket: ohal, kesk, mahmutsümbül


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA