“GÜLİSTAN’A NE OLDU?”




Tarih: 6 Ocak 2021 Çarşamba 12:39


Mersin Kadın Platformu adına konuşan Elmas Kara Tunceli’de üniversite öğrencisi olan Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden 1 yıl geçtiğini belirterek “Gülistan’a ne oldu? Gülistan nerede?” sorusunu sordu.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Kadın Platformu,Tunceli’de üniversite öğrencisi olan Gülistan Doku’nun bir yıl önce kaybolması ve hala bulunamaması ile ilgili Barış Meydanı’nda basın toplantısı düzenledi.  Mersin Kadın Platformu adına konuşan Elmas Kara,Tunceli’de üniversite öğrencisi olan Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden 1 yıl geçtiğini belirterek, “Tam 365 gündür Gülistan kayıp. Ülkenin dört bir yanında, tüm sokaklardan soruyoruz: Gülistan’a ne oldu? Gülistan nerede?” dedi. Olayla ilgili tek şüphelinin üvey babası polis olan Zaynal Abarakov olduğunu öne süren Kara, “Gülistan’ın kaybolmasının üzerindengeçen 1 yılda, etkinsoruşturma uygulanmadı. Gülistan’ın en son birlikte görüldüğü ve Gülistan’ı bir gün önce zorla arabaya bindirmeye çalıştığı tespit edilen, üveybabası olan Zaynal Abarakov tek şüpheliolmasına rağmen, hiç gözaltına alınmadı. Telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Gülistan’ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’un, üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde, evde olmadığı anlaşıldı” ifadelerini kullandı.

 

“BU BASKILAR KADINLARI SUSTURAMADI, SUSTURAMAYACAK”

Soruşturma işlemlerinin Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri tarafından yürütüldüğünü söyleyen Kara, “Görev yeri değişine kadar, Zaynal’ın polis olan üvey babası, bu büroda görev yapmaktaydı.Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi. Kamera kayıtları yeterli incelenmedi. Daha birçok delil göz önüne alınmadı ya da araştırılmadı. Gülistan’ın intihar ettiği algısı yaratılmaya çalışıldı.

1 yıldır Gülistan için hukuk mücadelesi veren ailesi gözaltına alındı.Tunceli’de Gülistan’ın akıbetini soran sınıf arkadaşlarının, kadın örgütlerinin eylemleri yasaklandı. Gülistan’ın kız kardeşi Aygül Doku’ya,basından uzak durması konusunda baskı yapıldı. Acı içerisinde Gülistan’ı arayan yakınları, ailesi, arkadaşları, kadın örgütleri baskı ve şiddet ile susturulmaya çalışıldı. Ancak tüm bu baskılar kadınları susturamadı, susturamayacak” şeklinde konuştu. “Soruşturmanın bağımsız bir birim tarafından yürütülmemesi, şüpheliler hakkında gerekli işlemlerin yapılmaması, tümdelillerin toplanmaması, soruşturmanın “intihar” eksenli yürütülmesi, aramanın sadece suda devam ettirilmesi, Gülistan’ın bulunması için hukuki ve idari işlemlerin etkin yapılmadığını ortaya koymaktadır” ifadelerini kullanan Kara“Soruyoruz: Failleri kim neden koruyor?” dedi.

 

“ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE SALDIRDIKÇA ERKEK ŞİDDETİ TIRMANIYOR”

Kara, Zaynal ailesinin birbirleriyle çelişen ifadeler kullandıklarını öne sürerek, “Yaşadığımız kentlerin sokaklarında, katiller, tecavüzcüler, istismarcılar, tacizciler, şiddet failleri ellerini kollarını sallayarak gezmeye devam ediyor. Haklarımız ve yaşamlarımızı korumakla yükümlü olan devlet, İstanbul sözleşmesini ve 6284 no’luyasayı uygulamıyor, iktidar ve yandaşları İstanbul Sözleşmesi’ne saldırdıkça erkek şiddeti tırmanıyor. Eğer İstanbul sözleşmesi etkin uygulansaydı, Gülistan Doku’nun nerede olduğunu öğrenmiş olurduk. Sözleşme etkin uygulansaydı, belki de Gülistan bugün aramızda olurdu.Bugün polis, asker, devlet memuru ya da iktidarla ilişkili pek çok fail, erkek iktidarın cezasızlık politikaları ile sırtı sıvazlanarakhayatlarına devam ediyor” şeklinde konuştu. Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Nadira’nınölümünün şüphelisi AKP’li Şirin Ünal’ın, İpek Er’in ölümüne sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın, Aleyna Çakır cinayetinin tek şüphelisi Ümit Can Uygun’un, Feray Şahin’in katili Polis Burak Aykul ‘un nasıl korunduğunu biliyoruz”

 

“KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜ İLE GÜLİSTAN’I BULACAĞIZ”

Kadınlar olarak; evlerinde, çalıştıkları iş yerlerinde, geçtikleri sokaklarda her an saldırıya ve cinayete uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Kara, “Tüm bu suç ittifakı karşısında,birbirimizin çaresiyiz, biliyoruz. Birbirimizden vazgeçmiyoruz. Gülistan bulunana kadar ‘Gülistan’a ne oldu’  demeye devam ediyoruz. Bugün aynı anda, pek çok şehirden kadınlar aynı soruyu soruyor, aynı öfke ve dayanışmayla bir araya geliyoruz. Gülistan bulunana kadar,sokaklardan hesap sormaya devam edeceğiz. Kadın dayanışmasının gücü ile Gülistan’ı bulacağız. Tüm kadınları, dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Gülistan için adalet tüm kadınlar için adalet!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Etiket: gülistandoku, mersin, mersinkadınplatformu


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA