Tepe: “Gazetelerin üzerinden baskılar kalkmalı”




Tarih: 8 Ocak 2021 Cuma 15:34


Mersin Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gazeteciler Nimet ve İhsan Tufan Parkı’nda bir etkinlik düzenledi. Pandemi sürecinden basın sektörünün de etkilendiğine değinen Mersin Gazeteciler Cemiyeti(MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe, “Biz sorunlarımızı sürekli dile getiriyoruz. Gazetelerin üzerinden baskıların kalkmasından söz ediyoruz. Gazetelerin en azından girdi maliyetleri düşürülmeli” dedi.

Haber- Harun Bor

Mersin Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü gazeteciler Nimet ve İhsan Tufan Parkı’nda düzenledikleri etkinlikle kutladı.Mersinli gazeteciler, Sonhaber Gazetesi’nin kurucuları ve Mersin basının en önemli isimlerinden Nimet ve İhsan Tufan’ın adının verildiği parkta buluştu. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Mersin Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen kutlama etkinliğine; Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Gazeteciler Cemiyeti(MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe, Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, MGC’nin geçmiş dönem başkanları, Tufan ailesi ve basın mensupları katıldı.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit yıllar önce bulundukları parkın Yenişehir Belediyesi tarafından Nimet ve İhsan Tufan adına düzenlendiğine dikkat çekerek, parkın içerisine günlük ve haftalık ve aylık gazeteleri parka yerleştirdikleri stantta her gün vatandaşlarla buluşturacaklarını söyledi. Özyiğit, pandemi döneminde her kesimin zorlandığına dikkat çekerek, “Pandemi yaşamımızı derinden etkiledi ama böyle zamanlarda da vefamızı ve anmamızı ihmal edemezdik. Kısıtlı da olsa basın için çok önemli olan bu güzel ve özel günde geçmişe de vefamızı göstererek, bir araya geldik. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı. Özyiğit, parkta yapılması gerekeni yaptıklarını söyleyerek, “Bu parkta bizler de yapmamız gereken çalışmaları yaptık ve parkta günlük ve haftalık gazeteleri koyacağımız ve insanların onları her gün edinip okuyabileceği bir stant yaptık. Her gün günlük gazete ikmali yapılacak ve isteyen vatandaşlarımız Mersin’de üretilen hangi gazete varsa bunları burada alıp bu parkta okuyacak” dedi.

 

“TÜM GAZETECİLERİN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM”

Gazeteciliğin dünya’nın en zor işi olduğunu belirten Özyiğit, halkın sesi ve vicdanı olmanın ve bunu yansıtmanın önemli olduğuna değindi. Gazetecilik alanında emek veren herkese saygı ve sevgilerini sunan Özyiğit, “Ülkemiz, maalesef dünyada en çok gazetecinin kısıtlı bir şekilde yaşadığı ve hapsedildiği ülke. Bu ülkenin içinde bulunduğu durumu ifade bir tablo. Bir insanın fikirleri nedeniyle hapsedilmesi çok büyük bir sorundur. Bugün aynı zamanda görevini yapmaya çalışırken öldürülen Metin Göktepe’nin aramızdan ayrılışının 25’inci yıldönümü. Onun nezdinden bu yolda canlarının veren tüm basın emekçilerini rahmetle anıyorum. İnandığını yazan, vicdanının sesinin dinleyen ve otoriteye boyun eğmeyerek muhalif gazetecilik yapan ve bu nedenle hayatını kaybeden tüm gazetecileri saygıyla anıyorum. Mesleğini onurla ve gururla yapan halkın sesi olan tüm gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum” şeklinde konuştu.

 

“PANDEMİ SÜRECİ YEREL BASINA SON DARBE OLDU”

Mersin Gazeteciler Cemiyeti(MGC) Başkanı Rüstem Kaya Tepe korona virüs salgınında sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok sektörün sorun yaşadığına değinerek; “Daha geçtiğimiz hafta dört doktor büyüğümüzü kaybettik. Buna her gün yenileri ekleniyor. Bu süreçte 18 gazeteci arkadaşımızı da kaybettik. Birçok meslektaşımız da bu salgınla mücadele ediyor. Yılmayacağız ve devam edeceğiz, mücadelemiz her zaman sürecek” dedi. Basın sektöründe pandemiden en çok Anadolu basının etkilendiğine dikkat çeken Tepe, “Son dönemdeki teknolojik gelişmeler gazeteciler üzerinde ciddi bir sorun yaratıyordu. Konvansiyonel medya yani geleneksel medya,  yerini dijital medyaya bırakıyor.Bu sebeple yazılı basın, radyo ve televizyonlara ekonomik anlamda mecra kaybettiriyor. Pandemi süreci yerel basına bunun son darbesi oldu. Basın yayın kuruluşları ve gazeteciler daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldılar” ifadelerine yer verdi.

 

“YEREL MEDYAYA GAZETELERİMİZE VE ÇALIŞANLARINA SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Tepe, gazetecilerin üzerinde baskıların kalkmasından bahsettiklerini söyleyerek, bu süreçte pek çok gazetenin yayın hayatına son verdiğini ve gazetelerin sayısının yarı yarıya azaldığına değindi. Tepe, “Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilen gazetelerin sayıları neredeyse yarı yarıya indi. Radyo ve televizyonlar büyük sorunlar yaşıyor. Bu sorunların çözülmesi anlamında biz hemen hemen her alanda sorunlarımızı dile getiriyoruz, sıkıntılarımızı anlatıyoruz ve gazeteler üzerindeki baskınınkalkmasından söz ediyoruz. Gazetelerin en azından girdi maliyetleri düşürülmelidir. Basın İlan Kurumu yüzde 20’lik bir zam yaptı kısmen de olsa nefes almaya sebep oldu. Televizyonların üzerinde uydu kapasitesi fiyatlarının yüksek olmasını eleştirdik. Anadolu medyasının belini büken birçok şey var bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Örgütlü olmak, birlik içinde olmak sorunların aşılmasında çok önemli. Daha özgür ve demokratik bir ülke istiyorsak, yerel medyaya gazetelerimize ve çalışanlarına sahip çıkmamız lazım. Gazeteciler kamu yararına bunu yapıyorlar. Mersin Gazeteciler Cemiyeti kenti için, ülkesi için, halkı için çalışan bir kurumdur. Mersin Gazeteciler Cemiyeti çok zor zamanlar yaşamıştır ama önceki dönem başkanlarımız sayesinde bu zorlukları aşmıştır” ifadelerini kullandı.

 

“DOĞRULARI SÖYLEMEK KOLAY DEĞİL”

“Burada üç önemli ismi; Nimet, İhsan, Tankut Tufan üstadlarımızı anmış olacağız” diyen Tepe, “Kent gazeteciliğinin Mersin’deki basın kuruluşlarının ve gazeteciliğinin başlangıç noktası olmuştur. Son Haber halkı için çalışan muhalif bir gazeteydi. Doğruların yanında olan pek çok kent gazetesinin de okulu konumundaydı. Özgürlükleri kısıtlanan Nimet ve İhsan Tufan buna rağmen gazetelerini çıkardılar” dedi. Gazeteciliğin zor bir meslek olduğuna vurgu yapan Tepe, doğruları söylemenin kolay olmadığını belirtti. Tepe sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gerçekleri korktukları için söyleyemeyen insanların gerçek gazeteci olmadığı ifade ediyoruz.  Haber ulaşma noktasında baskı, şiddet, mobingge maruz kalıyoruz ancak kent gazetecileri görevlerini yapmak için sonuna kadar mücadele ediyor. İhsan, Nimet ve Tankut Tufan gibi meslek büyüklerinin Mersin gazetecilerine bir yol açtılar ve zorluklara rağmen geride bıraktıkları mesleki değerlere hepimizin sahip çıkması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Ne ahde vefayı ne de mazimizi unutmamamız gerekiyor” dedi.  Tepe, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün pazar gününe denk gelmesi ve kısıtlama olmasından kaynaklı pazartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama yapılacağını söyledi.

 

“SON HABER MEŞALESİNİ YERE DÜŞÜRMEDEN TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Nimet ve İhsan Tufan’ın torunu ve Tankut Tufan’ın oğlu gazeteci Tayfun Tufan, Nimet ve İhsan Tufan Parkı’nda Yenişehir Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenledikleri 10 Çalışan Gazeteciler Günü etkinliğinde bir arada olduklarını belirterek, “Yenişehir Belediyesi tarafından Mersinimize kazandırılan ve şu anda tekrar bakım görüp canlanan parkın tekrar bu hale getirilmesinde emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.  Tufan, Mersin’de gazeteciliğin Son Haber Gazetesi ile başladığını belirterek ailenin gazetecilik geçmişinin 1909 yıllarına dayandığına değindi. Tufan; “Gazete geçmişimiz Müezzinzade Tayir Efendi’nin Tarsus merkezli Tarsus Gazetesi’ni çıkarmasıyla başladı. Daha sonra Tahir Efendinin damadı Fuat Selami Akbaş bayrağı devralıyor ve Mersin Gazetesi’ni çıkartıyor. Harf devrimi sonrası bu gazete Yeni Mersin adını alıyor ve 1980 yılına kadar yayın hayatına devam ediyor. Fuat Akbaş’ın kızı Nimet Tufan ve İhsan Tufan 1958 yılında Yeni Mersin Gazetesi’ne alternatif olacak şekilde Son Haber’i yayın hayatına geçirmiş oluyor. Nimet ve İhsan Tufan Son Haber’de gazetecilik faaliyetleri ve dik duruşlarından dolayı bedeli olarak hapis cezalarına çarpıtılıyor. Mersin’de taraflı tarafsız her kesimin saygısını kazanan Nimet ve İhsan Tufan çiftinin önderliğinde Son Haber bir gazetecilik okulu görevi görüyor. Dönemine damga vuran gazetecileri de yetiştiriyor ve Son Haber altın çağını Tankut Tufan zamanında yaşıyor. Mersin Gazeteciler Derneği kuran ve sonrasında Basın İlan Kurumu üyeliğine seçilen Tankut Tufan seksen dönemine kadar burada etkin bir rol alıyor, Mersin ve ülke basınına hizmet ediyor. Tayfun Tufan olarak, Akbaş ve Tufan ailelerinin beşinci kuşak temsilcisi olarak Son Haberin temsilcisi olarak bulunuyorum. Annem Fatma Aymer ve ben elimizden geldiğince Son Haber meşalesini yere düşürmeden taşımaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 


Etiket: mersin, mersinyenişehirbelediyesi, mersingazetecilercemiyeti, mgc, rüstemkayatepe, abdullahözyiğit, bedrettingüneş, tankuttufan


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA