YILIN İLK MECLİSİ TARTIŞMALARLA BAŞLADI




Tarih: 12 Ocak 2021 Salı 16:08


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Mecliste görüşülen Tarsus ilçesi Atalar Mahallesi 194 Ada 1 parselin Yenice’ye ve çevresine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonuna göre ibadethane olarak işaretlenmesine ilişkin madde görüşülürken mecliste yine tartışmalar yaşandı.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclis’te görüşülen önemli maddelerden biri idareden gelen “2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunun Meclis”in bilgisine sunulması maddesi oldu. Sayıştay raporunda yer alan görüşü Meclis üyelerine okuyan Başkan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında denetimlerden başarıyla çıkmıştır” dedi.Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 30 büyükşehir arasında sadece 3 bulgu ile en başarılı belediye olduğunu söyleyen Seçer, Sayıştay raporundaki denetim görüşünü de meclis üyeleri ile paylaştı. Seçer, Büyükşehir’de mali disiplini sağladıklarını belirterek, “2019’la beraber bu yılların en dengeli mali disiplini, gelir-gider tablosu 2019 yılında karşımıza çıkmaktadır. Sadece -68 milyon 949 bin lira bütçe açığıyla mali disiplin önemli oranda sağlanmıştır” ifadelerine yer verdi. Mecliste, Mezitli II. Etap (Mezitli Planlama Bölgesi) 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’na ilişkin 12 adet itiraz ile bu plan kapsamında ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’na ilişkin 1 adet itiraz ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen konu da görüşüldü. Bu madde iki farklı şekilde oylanırken Çiftlik Mahallesi 1913 numaralı parselin park alanı olması için yapılan itirazın kabulü ile bu alanın park alanı olsun diyenler yönündeki oylamada 33 evet oyu, 23 hayır oyu verilerek konu olan parsel yeniden park alanına dönüştürüldü.  Yapılan mecliste gizli oylama ile Denetim Komisyonu’na üye seçimi gerçekleştirildi. Seçim sonucunda CHP grubu adayları 36 oy ile Abdurrahman Yıldız, 36 oy ile Muhittin Ertaş, AK Parti grubu adayı 46 oy ile Zafer Şahin Özturan, MHP grubu adayları 46 oy ile Rahmi İlik, 45 oy ile Ahmet Durak seçilerek Denetim Komisyonu üyeleri belirlendi.

 

“REFAKATÇİ EVİ PROJESİ” İLE İLGİLİ BİR EKSİKLİK TAMAMLANDI”

Meclis’te, Silifke İlçesi 1.Etap (Silifke-Merkez-Taşucu Planlama Bölgesi) 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Ulaşım Komisyonu ile Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonu’na müştereken havale edilen madde görüşüldü. İlgili maddenin görüşüldüğü sırada meclis üyesinin sayısal çoğunluk ile alakalı yaptığı eleştiriye cevap veren Seçer, bu konuların kendisine aktarılmaması ile ilgili açıklama yaptı. Mecliste Belediye Başkanı olarak konulardan bihaber olduğunu belirten Seçer, “Bir ilçenin planından bahsediliyor ve istenilen değişiklikBüyükşehir Belediye Başkanı’nı ilgilendiren bir konu 1/5000’lik planlar. Şimdi siz feveran ediyorsunuz ama ben bir şeye işaret etme adına söylüyorum yoksa çoğunluk demokrasisini ben her zaman eleştiriyorum. Böyle bir zihniyetimiz yok. Bakın biz bu rüzgâra kapılırsak buradan karar çıkmaz. Burada ağız tadıyla bir karar da alamayız. Ben diyorum ki bunu tekrar komisyona çekelim. Komisyona getirin, birkaç gün sonra bunu getiririz ve buradan geçer hiç olmazsa ağzımızın tadıyla, oybirliği ile geçer” şeklinde konuştu. Madde tekrar görüşülmek üzere oy birliği ile ilgili komisyona iade edildi. Sosyal Hizmetler ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği’nde Sayıştay Bakanlığı’nca yapılması istenen değişiklik maddesi de mecliste oylamaya sunuldu. Başkan Seçer, söz konusu değişiklikle “Refakatçi Evi Projesi” ile ilgili bir eksiğin tamamlanmış olduğunu duyurdu. Tedavi için kent merkezine gelen refakatçilerin sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına değinen Seçer, “Gelip burada barınacak yer bulamıyorlar. Annesi hastanede yatıyor, kız kardeşi hastanede yatıyor, refakatçisi oda alamıyor. O kadar ekonomisi yok. Nerede kalacak? Bir yakını varsa 3 gün onun yükünü çekebilir. Ama uzun süre kalamıyorlar. Bunu hayata geçirdik. Bu yönetmelikle çalışmaları bitirdik” ifadelerini kullandı. Gündem dışı maddeler bölümünde ise 2021 mali yılı vergi, harç ve ücret tarifesindeki, Ulaşım Dairesi Başkanlığı bölümlerinde yapılacak değişiklikler de görüşüldü.

 

“HER ŞEYİ ANKARA’DAN BEKLEMEMEK LAZIM”

Tarsus İlçesi Atalar Mahallesi 194 Ada 1 parselin Yenice'ye ve çevresine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonuna göre ibadethane olarak işaretlenmesine ilişkin madde mecliste görüşüldü. Görüşülen madde meclis üyeleri arasında tartışmaya sebep oldu. Söz hakkı alan HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, insanların inanç özgürlüğünün yaşanması gerektiğini belirtti. Tanrıverdi, “CHP grubunun itiraz gerekçelerine katıldığını ifade etmek istiyorum. İnsanlar inancını yaşamak istiyor. Eğer bu ülkede inanç özgürlüğü varsa, herkesin inancına saygı duyulması gerekiyor. İnancını yaşamak istiyorsa insanlar, yönetimimizin, kurumlarımızın, iktidarımızın görevi bu yaşanılmak istenilen inancın alt yapısını oluşturmaktır. Bu bir görevdir. Bu bir sorumluluktur aynı zamanda. Ancak bu ülkede milyonlarca yaşayan alevinin inançlarının alt yapısını oluşturmak için çekimser davranıyoruz. Yasalar gerekçe gösteriliyor. Ama Avrupa ülkeleri nasıl bunların alt yapısını oluşturuyorlar bizim de bu konuda çaba göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Her şeyi Ankara’dan beklememek lazım diyen Tanrıverdi, “Halkın içinde yaşıyorsak halkın da bu konuda talebi varsa bu talebi yerine getirmek için bir çabamızın olması gerekiyor. Kaldı ki, bu pratiğe baktığımız zaman binlerce Cemevi şu anda faaliyetini yürütüyor. Diğer kimlikler için de böyledir. ‘Siz varsınız, kardeşimizsiniz ama aslında yoksunuz’ diyorlar. Varsa vardır bunlar, varsa bu bir gerçekliktir. Ve bu gerçekliği gereğinin yerine getirilmesi gerekir. Bu 14. Sayılı itiraz bir fırsattır. Yenice Cemevi zaten faaliyettedir” şeklinde konuştu. Tanrıverdi’nin konuşması üzerine söz alan MHP Meclis Üyesi Mehmet Topkara, “Tanrıverdi konuşmasında ayrımcılık yaptı.  Alevi ve Kürt vatandaşları yok sayıyorsunuz. Başkanımız olarak uyarmanız lazım. Mersin barış şehri huzur şehri. Mesaj verenlere fırsat veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 

“BU ÜLKEYİ BENDEN FAZLA SEVMİYORSUN”

Topkara’nın bu sözleri üzerine cevap veren Seçer, “Bu konudaki hassasiyetimi tartıya koyamazsın Sayın Topkara. Samimiyetimi ve hassasiyetimi tartacak tartar yok sizin elinizde. Hiç siyaset yapmayın. Bu tarz siyaset sana yakışmıyor. Kim burada ayrımcılık yapabilir kim bunu izin verebilir. Kamuoyuna mesaj vereceğim diye burada kendini yorma. Ben kimseye fırsat vermiyorum. Bu ülkeyi benden fazla sevmiyorsun Topkara. Bu ülkenin milliyetçisiyiz biz. Lütfen böyle ucuz politikalar yapmayın. Bu ülkede ayrımcılığı reddediyoruz. Hepimiz kardeşiz, burası barış kenti, kardeşlik kenti. Bin defa söylüyorum. Kim kimi ayırabilir? Kim kimi ötekileştirebilir? Buna müsaade etmiyoruz. Siyaset yapma adına ortamı germeyin” dedi.

 

“İBADETHANE Mİ DEĞİL Mİ OLARAK İKİLEME SOKULMASININ YERİ YEREL YÖNETİMLER DEĞİL”

Tartışmaların üzerine söz hakkı olan MHP’li meclis üyesi Mahmut Tat, bu konunun belediye olarak alınacak bir karar olmadığına değindi. Tat, “Bu konun yeri burası da değil dedim. Böyle hassas bir konunun buraya getirilip bu konu böyle mi olacak şöyle mi olacak diye ikilem sokulmanın da alemi yok. Şimdi Ali hocam az önce konuştu. Yalnız konuşmasında heyecan kapılarak öyle cümleler sarf etti ki sanki yerel noktada yaşayan insanları merkeze karşı kışkırtma gibi bir ifade kullandınız bu çok tehlikeli bir ifade bunu soyuyorum. Topkara’nın da söylemek istediği konu buydu. Gelelim diğer konuya. Anadolu coğrafyasındaki insanlarımızın çektiği çileleri, birliğimizi, beraberliğimizi acılı günleri hep birlikte omuz omuza yaşadığımızı gerek aile ve millet olarak çok çok iyi biliyorsunuz. Şimdi önümüze getirilip Cemevlerimizin ibadethane olması, ibadethane mi değil mi olarak ikileme sokulmasının yeri yerel  yönetimler değil. Bu konu TBMM’nin konusu. Şu anda ibadethane ifadesinin içine giren dünyaca kabul edilmiş binler vardır. Bu binleri temsilen bu konu ifade edilir. Şimdi burada Cemevlerinin planlarda sosyal ve kültürel merkezler olarak planlaması bugüne kadar yapılıyor. TBMM der ki; Cemevleri ibadethanedir ona göre devletin tüm ibadethanelere, camilere tanıdığı tüm hakları verir. Böylece cemevleri ibadethane olarak geçer” dedi. Seçer Tat’ın konuşması üzerine oylamaya sunulan maddenin Cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması konusu değil, bulunan parselin ibadethane olarak geçmesi için bir tartışma yapıldığını belirtti.

 

“HERKES BİRBİRİNİN ÖZELİNE SAYGI DUYACAK”

Tartışmalarda söz hakkı olan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, insanların ibadetine ve ibadetini nerede yapacağına kimsenin karışamayacağını söyleyerek, “Birisi orayı ibadethane olarak görüyorsa ibadet ediyorsa, buna bizim üzerimize laf söylemek değil gereğini yapmamız düşer. Şöyle düşünün diyelim Bulgaristan’a gittik, camiyi ibadethane saymadı. O saymadı diye orası benim için ibadethane değil mi? Laiklik diye buna diyoruz. Herkes birbirinin özeline saygı duyacak. Saygı duymak zorunda. Kategorize ediyoruz, sen oraya ibadethane diyemezsin çünkü ben kabul etmiyorum demek doğru değildir” açıklamalarında bulundu.

 

“CEMEVLERİNİN BAKIM VE DİĞER ONARIMLARINI MECLİS OLARAK ÜSTLENELİM”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da söz hakkı alarak Cemevlerinin maddi anlamda sıkıntı yaşadığını söyledi. TBMM’den üstün bir makam olmadıklarına söyleyen Gültak, “TBMM’de üyelik yaptınız. Biz de yaptık. Yasaları TBMM yapar. Bu yasalar doğrultusunda yerel yönetimler ve diğer kurumlar işleyiş halinde olurlar. Dolayısıyla TBMM’nin üstünde bir makam değiliz. Onun çıkarttığı kanunlara tabiyiz. Amacımız eğer üzüm yemekse Yenişehir’de bulunan Cemevinin son katında bulunan ciddi maddi sıkıntıları var. Ben buradan tüm belediye başkanlarımıza rica ediyorum. Hala ibadethanelerinde sıkıntı var. Yapamıyorlar. Dolayısıyla bu konuda bir an önce yardımcı olalım. Abdullah Bey’in yardım ettiğini biliyorum. Ben de ediyorum. İkimizi kastetmiyorum Abdullah Başkan. Dolayısıyla eğer Alevi kardeşlerimizin rahat ibadet etmesini istiyorsak iki başkan yapıyor bir şekilde. Toroslar ‘da aynı şekilde Cemevinin eksikleri var. İbadet noktasında sıkıntı çekiyorlar. Aynı şekilde Anadolu Hacıbektaş Vakfı’nın ekonomik sıkıntıları var. Ben buradan sizlerin huzurunda tüm belediye başkanlarımıza sesleniyorum. Biz Akdeniz Belediyesi olarak gücümüzün yettiği kadar buralara dokunduk. Bu rakamlar kayıt dışı olduğu için söylenilmez. Fakat eğer amacımız Alevi kardeşlerimizin konforu rahatlıkla ibadet etmeleri, ibadetlerinde bir eksiklik olmamasıysa gelin bugün o zaman hep beraber üzüm yiyelim” diyerek İlçelerdeki Cemevlerinin bakım ve diğer onarımlarını başkanlar ve meclis olarak üstlenme teklifinde bulundu.

 

“İBADET YAPTIĞINIZ YERDE İBADETHANE DEĞİL DENEMEZ, DENİLMEMELİDİR”

Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi ve CHP Meclis Üyesi Özgür Emire 20 milyon Alevinin yaşadığını belirterek Aleviliğin bir inanç mı, inançsa ne kadar inanç veya değil tartışması yapmadıklarını belirterek, “Biz bugün burada yüzyıllardır bu topraklarda yaşayıp haksızlıklara uğrayan, yine de incinsen de incitme diyen, Alevilerin önemli bir sorununu konuşuyoruz. Yenice imar planlarına bir Alevi canımız itiraz ederek, inançsal hizmetini yaptığı Cemevinin ibadet yeri olarak planlarda işaretlenmesini bizlerden talep etmiştir. Değerli meclis üyelerimiz hatırlarsanız Ak Parti iktidara ilk geldiği günlerde Avrupa Birliği birçok uyum paketi çıkarmıştır. 6. uyum paketini 2003 yılında 4928 sayılı karar ile çıkarmıştır. Bu karar, planlarda yer alan cami ibaresinin düzenlenerek, ibadet yeri olarak işaretlenmesiydi. Doğru bir karardır. Bu karar destek gördü. Böylelikle cami dışında ibadet alanlarının imar planlarında işaretlenmesinin önü açıldı. Cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması her seçim öncesi sıkça duyduğumuz seçim vaatlerinden biridir. Sonuç alamayan canlarımız bu konuyu yargıya taşımıştır. 2016 yılında AİHM Büyük Dairesi konuyu inceleyerek Cemevinin ibadethane olmasına karar vermiştir. Laik devlete, din ve inançlar bakımından tarafsız durumda kalan devlete düşen bunu kabullenmektir ve tartıştırmamaktır. ’2009 ve 2010 yılları arasında Alevi çalıştayları yapıldı. AİHM buradan hareket ile bu konunun devletin tartışacağı konu olmadığını, cem ibadettir, Cemevleri ibadethanedir, bütün inançlar eşit haklara sahiptir demiştir. Bunu destekleyecek kararları, 2017 yılında Danıştay ve 2018 Yargıtay AİHM atıfta bulunarak vermiştir. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ve nüfus bakımında ülkenin en kalabalık ikinci inancı olan topluluğa, yanı bizlere sizinki inanç değil, yaptığınız ibadet değil, ibadet yaptığınız yerde ibadethane değil denemez, denilmemelidir’’ diye konuşmasını tamamladı. Maddenin oylanması ile birlikte 32 evet, 30 hayır oyu kullanılarak oy çokluğu ile itiraz kabul edilerek 194 Ada 1 parsel ibadet alanı olarak işaretlenecektir.

 


Etiket: mersinbüyükşehirbelediyesi, meclis, ocak, toplantı, cemevi, tartışma


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA