Üreten kadınlar Mersinlileri bekliyor




Tarih: 10 Şubat 2021 Çarşamba 13:09


Mersin merkez Yenişehir Belediyesi, üreten kadınları desteklemek adına 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla “Aşk Seninle Güzel Etkinlikleri”nin açılışını gerçekleştirdi. Forum AVM önündeki meydanda gerçekleştirilen etkinlikte, kadınlar el emeğiyle ürettikleri ürünleri, Mersinlilerle buluşturuyor.

Haber- Gizem Konucu

14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Yenişehir Belediyesi ve Yenişehir Kent Konseyi ortaklığıyla “Aşk Seninle Güzel Etkinlikleri” düzenlendi.  Düzenlenen etkinlikte kadın üreticiler kendi ürettikleri ürünleri satma imkanı buluyor. 7 Şubat tarihinde başlayan ve 12 Şubat tarihinde sona erecek olan etkinlikte, üretici kadınlar, ürünlerini satma imkanı buldu. Yenişehir Belediyesi’nin üretici kadınları desteklemek için yaptığı etkinlik, Mersinliler tarafından ilgi görmeye başladı.

 

“TOPLUMUMUZU DAHA İLERİ TAŞIMAK GÖREVİMİZ”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Yenişehir Kent Konseyi Başkanı Dilek Çakır stantları gezerek kadınlardan ürünler hakkında bilgi aldı. Böyle bir etkinlikle üretici kadınların emeklerini Yenişehir halkıyla buluşturma fırsatı elde ettiğini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi olarak bizler kadınlarımızın hem ekonomik, hem sosyal yaşama katkı sunmaları için elimizden geleni yapıyoruz. Ve projeler hazırlıyoruz, bu alanda 80 kadınımız ve kadın üretici kooperatiflerimiz stant açmış durumda. Özellikle Sevgililer Günü’ne özel bir sunum yapıyorlar. Halkımızın yoğun ilgisinden oldukça memnun olduklarını görüyorum.  Bu birliktelikle omuz omuza vererek kadınlarımızın kalkınmasıyla toplumumuzu daha ileriye taşımak görevimiz” dedi.

 

“ÜRETİCİNİN DAHA ÖNE ÇIKMASININ ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Pandemi döneminde vatandaşların AVM’lere gitmek yerine açık alanda kurulan bu tür etkinliklerdeki stantlardan alışveriş yapmalarının önemli olduğunu vurgulayan Başkan Özyiğit, “AVM’ler bir dönemin çok popüler alanlarıydı. Şimdi insanlar buralara eskisi kadar rağbet göstermiyor, açık alanları arıyor. Buralarda nefes alacağı, oturacağı yerleri tercih ediyor. Bizim özellikle Alanya Sokağı’nda yaptığımız çalışmalar buna benzer bir çalışmadır. Her yıl bir bölgede bunu sürdürmek istiyoruz. Kent meydanı anlayışı ile insanların açık alanda kaliteli zaman geçirmesi konusunu önemsiyoruz. Buna yönelik çalışmalarımız olacak. Pandemi sürecinde doğru olanın bu oluğunu ve yerel esnafın, üreticinin daha öne çıkmasının önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

“KADINLAR HER ZAMAN ÜRETİMDE OLMALI”

Etkinlik hakkında bilgi veren Yenişehir Kent Konseyi Başkanı Dilek Çakır, kadınların her zaman üretimde olması gerektiğini vurguladı. Pandemi döneminde özellikle üretici kadınların zor bir dönemden geçtiğine değinen Çakır, “Sokağa çıkma yasağından tutun özellikle ailelerin işlerini kaybetmeleri ile çok zor günler geçiriyorlar. Kadın emeğini değerlendirmek için belediye başkanımız Abdullah Özyiğit’ten bu etkinlik alanını istedik. Sevgililer günü nedeni ile 8-12 tarihleri arasında 5 gün üreten tüm kadınlarımızın eserlerini sergileyebilecekleri bir alan oluşturduk. Belediye alan desteğinin dışında çadır desteği, müzik vb. etkinlik grupları ile organize etti. Geceleri kadınlarımız bu ürünleri götürüp getirmek zorunda kalmıyorlar. Güvenliğine de sağladı belediye” dedi.

 

“ÜRETEN KADINLAR BURADA”

Etkinliğin yalnızca Yenişehir’den değil Mersin’in her yerinden kadınların ve kooperatiflerin dahil olduğunu kaydeden Çakır, “Kadın kooperatifleri, Renkli Eller, Mezitli Kadın Üretici Kooperatifi, Akdeniz’den de var kadın üreticilerimiz var. Burada kadın olması önemli. Kadının güçlenmesi, toplumun güçlenmesi demek. Sosyal amaçlı dernekler de var aramızda. Kazançları ile gönüllü olarak Onkoloji hastası çocuklara her anlamda destek olan gönüllü palyaçolarımız da burada. Koruyucu aile derneğimiz var burada. Sadece Yenişehir’deki kadınlarımız değil. Kadın ortak paydasında bir aradayız. Umarım satışları bol olur ve güçlenirler” ifadelerini kullandı.

 

“HAFTANIN 2 GÜNÜ ÇARŞAMBA PAZARINDAYIZ”

Yenişehir’de bugüne kadar kadın üreticilerin ürettiklerini sergileyebilecekleri bir alan açılmadığını Özyiğit göreve geldikten sonra böyle bir hizmetin devreye girdiğini vurgulayan Çakır, “Kent konseyi olarak elimizi taşın altına koyduk. Üreten kadınlarımızı örgütledik. Köylerde üreten kadınlarımız evde kendi ürettikleri meyvelerini, kışlık gıdalarını, el sanatları olarak ürettikleri ürünlerin tamamını Çarşamba pazarında dikenli yolda her Perşembe, Cuma günleri satışa sunuyorlar. Bu bir senedir devam ediyor. Hatta Abdullah Özyiğit’ten yeni bir müjdeli haber de aldım. 10 gün sonra sosyete pazarından 2 gün daha bizlere verildi. Yine tüm kadınlarımız emeklerini sergileyebilecek. Pazartesi ve Salı günü orada da faaliyete geçilecek” diye konuştu. Çakır, Mersinlilere etkinliği ziyaret etme çağrısında bulunarak, vatandaşların taze günlük ürünlerden, el emeği ürünlerden alışveriş yapması gerektiğini söyledi.

“KADINLARIMIZ KAZANMAYA BAŞLADI”

Yaklaşık bir yıldır çiçek ve solucan gübresi üretimi yaptığını kaydeden Derya Yılmaz ise, bu tarz etkinliklerin kadınlara daha fazla destek olduğunu söyledi. Çiçek satışı yaprak geçimini sağladığını aktararak Yılmaz, Dikenli yolda bulunan Çarşamba pazarında da haftanın iki günü satış yaptıklarını ancak oradaki ilginin çok daha az olduğunu söyledi. Forum AVM önünde satışlarının arttığını vurgulayan Yılmaz, “Bazen siftah bile yapamayan arkadaşlarımız oluyordu ama burada satışları arttı. Açıldığı ilk gün 400-500 TL civarında bir siftahları olmuş. Biz buranın hep böyle olmasını istiyoruz. Haftanın iki günü Forum yanında olsak daha iyi olur hepimiz için. Benim satışlarım da diğer günlere nazaran daha iyi oldu. Şu anda burada olmaktan mutluyuz. Sevgililer günü olmasa bile şu etkinlik bize iyi geldi. İhtiyacı olan kadınlarımız kimseye muhtaç olmadan burada kendi paralarını kazanıp eve mutlu bir şekilde dönüyorlar” ifadelerini kullandı.

“DEVAMLILIĞINI TALEP EDİYORUZ”

Etkinlikte yaptığı tabloları sergileyen Ressam Melda Akçay da, hobi olarak başladığı işte üretici olduğunu ve verilen destek sayesinde tablolarını sergileme imkanı bulduğunu söyledi. Akçay, “Sevgililer günü dolayısıyla 5 günlük bir yer ayrıldı bize forumun yanında. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bunun devamlılığını da talep ediyoruz. Çünkü burada halkla bütünleşiyoruz. Halka kendimizi daha çok tanıtabiliyoruz. Dün ilk açtığımız halde geri dönüş güzel oldu. Tablolarım satıldı burada. Tek dileğimiz burada devam etmek. Kadınlara verilen bu değerden dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“3 BOYUTLU RESİMLERİ SERGİLİYOR”

Tablolarıyla ilgili bilgi veren Akçay şunları söyledi: “Benim yaptığım bu ürünlere Mix media tablo deniliyor. 3 boyutlu oluyor. Her türlü malzeme tek tabloda kullanılabiliyor. Kağıt, tutkal, kese kağıdı gibi değişik maddelerden yapabiliyoruz. Resmin dışına çıkıyoruz böylelikle. Bu da güzel bir hobi. Ürünlerimi önceden eşe dosta yapıyordum. Bu Pazar alanı ve etkinlik alanı ile birlikte ürünlerimi satışa çıkarabildim, ticarete dönüştü. İnşallah her şey daha güzel olacak. Kadın üretici pazarlarında sadece el sanatları olarak değil kadının tarımla, toprakla el ele bir bütün olarak mesela dikenli yoldaki süreklilik kazanan yerimizde kadın bahçesindeki meyvesinden, sebzesinden bize ürünleri sunabiliyor. Burada kadınlar sıkma, börek yapıp satabiliyor. Sadece el sanatları değil, tarımı da şehre birinci elden satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu çok güzel bir şey. Kadın emeği boşa gitmiyor. Ürünler heba olmuyor. Bizim sadece hobi olarak yaptığımızı onlar gerçek iş olarak yapıyorlar. Bu çok daha bence değer kazanıyor. Ben bu pazarda temmuzdan beri vardım. Pandemiden dolayı bir ara verildi ama yeniden açıldı. Günümüz değişti hafta sonu yasaklarından dolayı Perşembe ve Cuma’ya çekildi.”

Ekonomik ve sosyal anlamada kadınlara büyük katkı sağlayan etkinlikte aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri yapan derneklerde stant açarak hem satış yaptı hem de çalışmaları hakkında vatandaşlara bilgi verdi. Mersin Koruyucu Aile ve Gönül Elçileri Derneği Başkanı Sevgi Çetin,  böylesi bir sosyal projede koruyucu aile modelini yaygınlaştırmak için stant açtıklarını belirterek, “Burada kadınlarımız mutlu. Kadınlarımızın dokunduğu her şey yeşilleniyor ve renkleniyor bizde burada Mersin Koruyucu Aile Derneği olarak çocuk nezdinde bunu savunuyoruz. Nitekim kadının gücü toplumun bizzat göbeğinde olmalı ve bu alanı önemsiyoruz” dedi.

 

Etkinlik alanını ziyaret eden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise, kadınların söz konusu alanda daha fazla bulunma taleplerini olumlu karşıladığını ve üretici kadınlara bu konuda söz verdiğini açıkladı.


Etiket: mersin, yenişehirbelediyesi, üretici, kadın, üretim


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA