Seçer: “Yatırıma karşı değilim”




Tarih: 16 Şubat 2021 Salı 17:15


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Şubat Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi’nde polipropilen tesisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bütçe açığımızın ana kaynağı petrol ve ürünlerinden kaynaklı olduğunu biliyorum ve yatırıma karşı değilim. Büyükşehir Belediyesi olarak bu tesisin yanlış olduğunu söyledik. 10 Mart 2020 tarihinde ÇED olumlu raporun iptali için dava açtık. Burada Çevre Mühendisleri Odası, Mersin Barosu, Kent Konseyi, MTSO gibi kurumlar da yer seçimimin yanlış olduğunu söylüyor. Mahkemeler sesimizi duydu. 15 Şubat

Haber- Harun Bor

 

“KAMUOYUNDA YANLIŞ BİR ALGI VAR”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Şubat Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Mecliste Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesi'nde inşa edilmek istenen Küçük Sanayi Sitesi’ne çevrilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunuldu. MHP’li Meclis üyesi ve Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel konu ile ilgili eski sanayi sitesi yerinin yetersiz kaldığını ve şu anda esnafın Mezitli’de binaların altındaki dükkanlarda çalıştığını belirtti. Önel, “Mezitli’deki mevcut sanayi sitemiz 1980’li yıllarda başlamış 90’lı yıllarda da 132 tane dükkan yapılmış. Bu dönemde Mezitli’nin nüfusu 15-20 bin. Bugün geldiğimiz noktada nüfusu 211 bin olmuş. Mezitli’de halin kalkmasıyla beraber sevkiyatçıların olduğu yeri esnaf ve sanatkarlar kullanmaya başladı. Etrafında bütün binalarında esnaflar çalışıyor. Mezitli esnaf odasına baktığınızda kayıtlı 400 sanayi esnafının olduğu kayıtlarda mevcut. Yapılan imar uygulamalarında sanayi sitesinin olduğu yer ticari artı konuta döndü. Halin olduğu yer kent meydanı oldu. Esnaf ve sanatkarın temsilcisi olarak yer bulmak bizim asıl görevlerimizden bir tanesi. Bununla ilgili odalar birliği başkanımız Talat Dinçer’le birlikte çalışmalar yaptık. Bu çalışmada gönül isterdi ki hiçbir tarım arazisine dokunulmadan yapmak isterdik. Otobanın üstünde bir çalışma yaptık, 3-4 ay sürdü. Ama çalıştığımız yerlerin niteliğinin orman ve zeytinlik olmasından kaynaklı sıkıntı yaşadık. Orman 3 kuruma yer tahsis yapabiliyor” dedi. Kendilerinin yer bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve bahsedilen yerin imara açık olduğunu belirten Önel, “Sizler de araştırın bakın biz yer bulamadık. İlla orası diye bir iddiamız yok. Kamuoyunda yanlış bir algı var. Sıfırdan tarıma açılmış bir yer değil. O bölgeye baktığımızda üzerinde narenciye gözüken yerlerin, bahsedilen yerlerin doğusu, batısı ve güneyi 2000 yılından beri imarlaşmış. Tamamı imarlı, tarım alanı değil. Kamuoyunda sıfırdan imara açılmış gibi bir algı operasyonu yapılıyor. İmarlı parselin niteliğini sanayi sitesine çevirdik. Yer bulamadığımız için yaptık. 400 esnaf sanatkarı bina altında olmuyor, taşımak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“YASAL ÇERÇEVEDE YARDIMLAR YAPTIK”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Mersin’in küçük sanayi sitelerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Seçer, “Sanayi siteleri için yer seçimi ve imar düzenlemesini ayrı tartışmak lazım. Meslek edindirme merkezleri kurmak, entegre bir yapı oluşturmak, Mersin’de elzem bir ihtiyaç. Toroslar’da Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde, otogarın doğusunda kalan 200 hektarlık alanda mutlaka bir değişikliğe gitmek gerekiyor. Orası konut olarak işaretlenmiş. Bizim şu anda küçük sanayi siteleri gibi imarlı alanlara ihtiyacımız var. Konut ihtiyacımız o kadar elzem değil” ifadeleri kullandı. Seçer Mecliste söz alarak antrenörlerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren AKParti’liZafer Şahin Özturan’apandemi sürecinde yasalar çerçevesinde merkezi yönetim olarak bir dizi yardımlar yapıldığını söyledi. Seçer, “Biz de yerel yönetimler olarak kendi yetkilerimize dayanarak çalışmalar yaptık. Pandemide öne aldığımız temel konulardan biri de bu süreçte vatandaşlarımızı bu kötü süreçte nasıl en az hasarla atlatabiliriz, bunu düşündük. Gıda yardımlarından, bebek mamasına, yemeği olmayan yaşlı vatandaşlarımıza yardım ettik. Geliri nedir bunlara bakmadan gıda yardımları yaptık. Bazı alanlara da yardım ettik, sanatçılara da yardım ettik. Antrenörlere genel olarak yardım ettik. Amatör takımlara da nakdi yardım yaptık. Daire başkanımız bu konuda antrenörlerimizin temsilcileri ile görüştü, halk kart yardımı gibi bazı görüşmeler yapılarak desteklendi. Sanatçılarımız, antrenörlerimize gerekli yardımları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“YER SEÇİMİ YANLIŞ”

Seçer, polipropilen tesisi hakkında da açıklamalarda bulundu. 143 hektarlık bir alanda mevcut limanın genişletilmesine karşı olduklarını ve belediye olarak dava açtıklarını belirten Seçer, “İkinci bir limanın yapılmasını uygun görüyorum daha önce bu konuda çalışmalar yapılmış. Bu bölgede bir kartel oluşturmayalım. Bu limanı yer olarak genişletmek yanlış olur ve sonuna kadar mücadele edeceğim. Hukuki olarak mücadele edeceğim. İkinci bir limanın yapılması rekabet olarak uygundur. Tek işletmeciye bırakınca istediği gibi rakamlarla oynuyor ve ben belediye olarak gelir kaybı yaşıyorum. İki ayrı işletmecide olsa rekabet olur. 143 hektarlık bu alan ikinci limana da denk gelen serbest bölgenin genişleme alanına denk gelen bir alan. polipropilen tesisi ile orayı heba etmemek gerekir. Yer kesinlikle yanlıştır” dedi. “Benim derdim kentimi korumak, gerekirse ithalatı azaltacağız döviz çıkışını engelleyeceğiz” diyen Seçer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Belimizi büken de petrol ve enerjiye dayalı ürünler. Türkiye’nin yaklaşık 50 milyar dolar enerjiye dışarıya para veriyoruz. Bütçe açığımızın ana kaynağı petrol ve ürünlerinden kaynaklı olduğunu biliyorum ve yatırıma karşı değilim. Büyükşehir Belediyesi olarak bu tesisin yanlış olduğunu söyledik. 10 Mart 2020 tarihinde ÇED olumlu raporun iptali için dava açtık. Burada Çevre Mühendisleri Odası, Mersin Barosu, Kent Konseyi, MTSO gibi kurumlar da yer seçimimin yanlış olduğunu söylüyor. Mahkemeler sesimizi duydu. 15 Şubat tarihi itibariyle Mersin 2. İdare mahkemesi itiraz yolu kapalı olmak üzere ÇED raporunu yürütme kararı aldı. Bu önemli bir karardır. Yargıya güveniyoruz. Hukuk bizim için çok önemlidir. Çaresiz kaldığımızda tutunacağımız daldır hukuk” ifadelerini kullandı.

 


Etiket: mersinbüyükşehirbelediyesi, meclis, şubat, vahapseçer


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA