Mersin’de turizm sektöründe faaliyetlerini sürdüren Leyla Ruken Yolcu’nun kaleme aldığı Kadın&Kaos isimli kitabı okurları ile buluştu.
Haber- Gizem Konucu
Mersin’de turizm sektöründe faaliyetlerini sürdüren Leyla Ruken Yolcu, pandemide evde kaldığı süreci iyi değerlendirerek kadının toplum hayatındaki yeri ve önemini anlatarak kaleme aldığı Kadın&Kaos isimli kitabı okurları ile buluştu. Yolcu, pandemi döneminde evlerdeki kısıtlamadan dolayı üretmek istediklerini dile getirerek, “Düşünüyorum ki; insan üretime geçmeli ve hakiki insana dönüşmek için her zaman çabalamalı yoksa Bu dünya bizim cehennemimiz olabilir işte bu sebeple özellikle pandemi döneminde evlerimizde kısıtlamalardan dolayı otururken bir şeyler üretmeden durmak istemedim. Küçük yaşlardan beri gazetelerde köşe yazarlığı yaptığım için ve 2. Yüksek Lisansım Kadın Araştırmalarında yaptığım için bu kitabı yazmak istedim. Amacım; erkek egemen toplumlarda cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek istemekti. Çünkü; Toplumsal cinsiyet bağlamında erkeklik olgusu, cinsiyetin toplumda ki yeri açışından incelenmesi gereken bir konuydu” ifadelerini kullandı.
“KAOSA DÜZEN GETİRMEYE ÇALIŞAN KADINA DAİR İLGİNÇ BİR ÇALIŞMA”
Kitabını yazarken cinsiyetin toplumdaki yerinde erkeklik kurgusu üzerine bir değerlendirme yaparken literatür taraması yöntemi ile toplumsal cinsiyet ve erkeklik kavramlarına ilişkin tanımlamalar ortaya koymaya çalıştığını söyleyen Yolcu, hem ulusal hem de uluslar arası boyutlarıyla bu kavramlara ilişkin genel görüşler aktarmaya çalıştığını belirtti. Yolcu, “Kitabımda kadını ele alırken, edebiyatta, sanatta, siyasette, çalışma hayatında, aile yaşantısında ki konumunu, karşılaştıkları zorlukları kadınsı içe bakış yöntemi ile anlatmaya çalıştım. Bildiğiniz üzere, kaos evrenin düzene girmeden önce içinde bulunduğu, biçimden ve düzenden yoksun, uyumsuz ve karmakarışık olan durumu. Yani kısacası karmaşa demek. Kaosa düzen getiren varlık olarak gördüğümüz kadına dair ilginç bir çalışma diyebiliriz bu anlamda o yüzden Kadın ve Kaos” dedi.
“BİLGİ HER ZAMAN GÜÇTÜR”
Yolcu kitabın amacını şu sözlerle tanımladı: “Yeniden üretilen toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında Türk toplumunda erkeklik olgusuna ilişkin değişen algıları ortaya koymak ve bazı yanlışların kökenine inmek çünkü bilgi her zaman güçtür ve Bilgi sahibi olan kadınlar toplumda daha dik daha onurlu bir şekilde yaşayıp mücadele verebilirler, inanıyorum. Yine ataerkil sistem içinde erkekler bu kitabı okuduktan sonra kadının önemini toplumda konumlanmasını daha iyi anlayacaklarını ve daha eşitlikçi yaklaşacaklarını umuyorum.” Yolcu, “Dişil değerlerinin farkına varıp, bu değerler sistemini harekete geçiren kadınlar, şimdiden yeni dünyanın özgün liderleri konumundadırlar. Bence neslimizin ve gelecek nesillerin refahı ve mutluluğu, üzerinde yaşadığımız gezegenin iyileşmesi ancak kadınların elinden gerçekleşmesi ile mümkün. Çünkü feminen liderlik yaratıcıdır, magnetiktir, içsel güçtür, empative işbirliğidir. Doğaya yeşile samimiyetle sahip çıkan bilge bir bilinçtir” diyerek sözlerini tamamladı.
|