“Arama kurtarma ekibi olarak bize ihtiyaç duyulsun istemeyiz”
Tarih:
23 Şubat 2021 Salı 16:14
“Afet Farkındalık Eğitim” ve “Deprem Simülsyon Tırı” tanıtımı bu kez de Mezitli’de gerçekleşti. Mersin Akut ekip lider Doğan Göktekin, afetler konusunda insanların yeteri kadar bilinçli olmadığını belirtirken, “Biz arama kurtarma derneği olarak hiçbir zaman için bize ihtiyaç duyulsun istemeyiz. Biz sadece eğitim yapalım, sadece seminer verelim, sadece sosyal sorumluluk projesi yapalım. Neden biliyor musunuz? Çok acıdır. Bu ülkenin gerçeğidir afetler” dedi.
Haber- Harun Bor
Mersin’de çocuklara, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) deprem simülasyon tırında, deprem bilinci oluşturmak adına deprem anında yapılması gerekenlere yönelik eğitimler bu kez de Mezitli Belediyesi’nin otoparkında gerçekleştirildi. “Afet Farkındalık Eğitim” ve “Deprem Simülsyon Tırı” tanıtımı bu kez de Mezitli’de gerçekleşti. Mezitlilere afetlerden önce, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verilirken, vatandaşlar simülasyon tırında deprem anını yaşadı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Mersin Akut ekip lider Doğan Göktekin, AFAD’la iş birliği çerçevesinde yapılan bu etkinliğe herkesi davet etti. Göktekin, “Birçok araştırmaya imza atmış Akut Arama Ve Kurtarma Derneği yaptığı anket neticesinde bu ülkede yaşayan toplumun yüzde 50, 55’e yakınının afetler konusunda çok da bilinçli olmadığını gösteriyor bize ne acıdır ki. Dolayısıyla bizim bu topluluğu daha bilinçli hale getirmemiz gerekiyor” dedi.
“AFETLER BU ÜLKENİN GERÇEĞİDİR”
Göktekin; herhangi bir binanın yapılacağı yerden, binayı nasıl yapılacağı konusunda her türlü kontrolün sağlandığını söyleyerek, “Kontrol, denetim sonrasında ise o binanın içerisindeki yaşam unsurlarının nasıl olacağına kadar kontrolle geçer süreç. Tabii ki biz arama kurtarma derneği olarak hiçbir zaman için bize ihtiyaç duyulsun istemeyiz. Biz sadece eğitim yapalım, sadece seminer verelim, sadece sosyal sorumluluk projesi yapalım. Ama hiç arama kurtarma yapmayalım isteriz. Neden biliyor musunuz? Çok acıdır. Bu ülkenin gerçeğidir afetler. Afetlerle yaşayan bu ülkede toplum biraz daha bilinçlendirilir. Bir 10, 20 yıl sonrasında ciddi yatırımlar yapılırsa, binalar daha sağlam yapılırsa bizler de kimseyi kurtarmak zorunda kalmayız. Ancak dediğim gibi sadece eğitimler, seminerler yaparız. İşin bu noktasında olmayı daha çok tercih ediyoruz” şeklinde konuştu.
“BU YIL İLK DEFA TSUNAMİDEN YÜZÜNDEN VATANDAŞIMIZ ÖLDÜ”
Afetlerin artık iklim değişikliği ile değiştiğine de dikkat çeken Göktekin, yapılan yanlışlar ve eksiklikler hakkında da bilgilendirme yaptı. Göktekin, “İzmir’de Türkiye ilk defa tsunamiyi yaşadı. Deniz suyu 50 santimetre yüksekliğinde geri döndü ve biz can kaybettik. Bu bizim için ilkti. Tsunamide hayatını kaybeden ilk vatandaşımızdı. Üzüldük. Her çeşit afete hazırlıklı hale gelmemiz gerekiyor. Selden dolayı, toprak kaymasından dolayı çok kayıplar yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda çığ düşmesi ile ilgili kayıplarımız oldu. Dolayısıyla bu tip hazırlıkları ciddi anlamda yapıp vatandaşımızı bilgilendirmek gerekiyor. Çığdan örnek verecek olursam; vatandaşlarımızı çığ düşebilecek alanlardan geçmemesi gerektiğini, geçmesi gereken zamanın hangi zaman olduğunu ya da bu çığın düşmesine engel ne tür önlemler alınması gerektiğini hem devlet olarak hem vatandaş olarak bizlerin yapıyor olması, biliyor olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“TAKIM OYUNUNU İYİ OYNAMAK GEREKİYOR”
Deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarında da çok yanlış yapıldığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğine değinen Göktekin, “Enkazların üzerinde çok fazla arama kurtarma çalışanı ya da gönüllüsü olduğunu gördük hep birlikte. Bu da bir nevi sakınca, sıkıntı yaratıyor. O insanlar enkaz altındayken yukarıdan baskı uygulanıyor. Bir tonaj uygulanıyor. Kimin ne yapacağı da belli olmuyor. Takım oyununu iyi oynamak gerekiyor” dedi. Mersin’de hayatın her alanında yer aldıklarını söyleyen Göktekin, “Ağaçtaki kediden, dağdaki keçiye kadar canlı hayatına katkı sunmak, kurtarmak adına elimizden gelen mücadeleyi yapmaya çalışıyoruz gönüllü ekibimizle birlikte” şeklinde konuştu.
“BİLİNÇLENDİRME YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Mersin AFAD Teknisyeni Adnan Altunbigi, Türkiye’nin yüzde 90’ının deprem kuşağında olduğunu ve Ankara’dan farkındalık yaratmak için getirildiğini söyledi. İnsanların doğru bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Altunbigi, “Japonya’dan sonra en aktif fay hatları bizim ülkemizde. Bundan dolayı insanlarımıza depremden önce ve sonrasında paniklemeden ne yapmaları gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Biz de simülasyon olarak tırda deprem hissi veriyoruz. Bu şekilde bir bilinçlendirme yapmaya çalışıyoruz, amacımız bu” diye konuştu. Altunbigi, deprem öncesinde eşyaların sabitlenmesi, afet çantası gibi konular hakkında bilgi verdiklerini belirterek, “Afet çantası binayı terk ederken yanımıza alacağımız bir çanta. Arabanızda da bulunabilir. İçerisinde bozulması uzun süren konserve, bisküvi, su, kronik rahatsızlık varsa onların ilaçları ve temel ihtiyaçlardan ne varsa o bulunabilir. Deprem anında ise bir hayat üçgeni oluşturabilecek eşyaların yanına çöküp, cenin pozisyonunda kalmalıyız. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve buzdolabının yanları. Deprem anı geçtikten sonra eğer binamız yıkılmadıysa balkona çıkmıyoruz. Balkondan atlamaya çalışmıyoruz. Merdivenlerden inerken dikkatli olmamız gerekiyor çünkü merdivenlerin taşıyıcılığı yok. Asansör kesinlikle kullanılmamalı. Elektrik kesilebilir veya halatlar kopabilir. Elektrik şartelini, doğalgaz vanası veya su borusu da kapatılmalı ve binadan çıkıp açık bir alana geçilmeli” dedi.
“YENİ BİNALAR DAHA SAĞLAM”
“Bir bina yıkılırken yanındaki diğer binalara da ağır hasarlar bırakıyor” diyen Altunbigi, 99 yılının bir milat olduğunu söyledi. 2005’ten sonra binaların daha sağlam olduğunu söyleyen Altunbigi, “Denetimler, etütler üst düzeyde. Devletimiz tarafından DASK’ın yapılması özellikle tavsiye ediliyor. Çünkü öyle bir durumunda mağdur olmamaları açısından önemli. Devlet TOKİ konutu yapıyor ama belki orada oturmak istemeyecek. Onun için sigorta önemli. İnsanların ne kadar bilgilendirsek bilgilendirelim sağlam binalarda oturmalarını tavsiye ediyoruz. Ne anlatırsak anlatalım. Geçen Japonya’da 7.1 deprem oldu, videolarda kimse paniklemiyordu. İzmir’de daha düşük oldu, merkezde bile değildi ona rağmen kayıplar yaşandı. Bunda bir sıkıntı var. Adamlar bilinçli ve eğitimini almışlar. Yeni binalar bu yüzden daha sağlam” diyerek sözlerini bitirdi.
“DEPREM SIRASINDA DAHA DİKKATLİ OLMAM GEREKTİĞİNİ ÖĞRENDİM”
Simülasyona katılan bir vatandaş ise bu çalışmalardan memnun olduklarını dile getirerek, Türkiye’de birçok depremin yaşandığını ve bununla ilgili bilgilendirme çalışmalarının daha fazla olması gerektiğini belirtti. İlkokuldan başlayan eğitimlerin dönem dönem yenilenerek bilgilerin taze tutulmasının önemli olduğuna değinen vatandaşlar, bu tırın herkes için iyi olduğunu dile getirdiler. Simülasyon tırına katılan 14 yaşında Bayram Arda Kocaoğlu ise çok heyecanlı olduklarını belirterek, “Bize deprem durumunda veya depremden önce ne yapacağımız anlatıldı. Çok heyecanlı geçti. Daha önce bir depreme şahit olmadım, bunu merak ediyordum. Deprem tırında bunu yaşadım. Deprem sırasında daha dikkatli olmam gerektiğini öğrendim. Biraz stres de oldum daha önce yaşamadığım için ama anlattıkları için bilinçlendim. Biraz korku da oldu” diye konuştu.