Akdeniz Meclisi’nde “insansızlaştırma” tartışması




Tarih: 1 Mart 2021 Pazartesi 16:21


Akdeniz Belediyesi’nin Mart Ayı Birinci Birleşiminde “insansızlaştırma” tartışması yaşandı. Çay Mahallesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşümle ilgili tartışmaların yaşandığı mecliste HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi’nin, “AK Parti hükümetleri öteden beri o bölgenin insansızlaştırılmasına çabalıyor” sözleri üzerine AK Parti Meclis Üyesi Aysel Mavioğlu Öner, “Asıl insansızlaştırmayı oradaki gelişime, oradaki dönüşüme, oradaki konfora izin vermeyerek yıllarca mahkemelerde süründürerek sizler yaptınız” yanıtını verdi.

Haber- Gizem Konucu

Akdeniz Belediyesi Mart Ayı Birinci Birleşimibelediye konferans salonunda gerçekleştirildi. Önergelerin alınmasından sonra önceki toplantının birleşim tutanak özeti kabul edildi. Çay Mahallesi’nde; Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında protokol imzalamak için Başkan Mustafa Gültak’a yetki verilmesini içeren komisyon raporları görüşüldü. Görüşülme sırasında HDP’limeclis üyelerinin kentsel dönüşümle ilgili halka açık alanlarda, meydanlarda miting yaparak vatandaşları bilgilendirilmesi gerektiğini öne sürmeleri üzerine mecliste gergin anlar yaşandı. HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş kentsel dönüşümle ilgili belli çalışmalar yapıldığını fakat bu çalışmaların kısıtlı çerçevede yapıldığını öne sürerek, “Birkaç tane memurun gidip belli başlı kişilerle konuştuğunu, bu şekilde meclis gündemine geldiğini duyuyoruz. Belediye böyle bir çalışma yapacaksa halka şeffaf bir şekilde bir çalışma yürütmesi gerekiyor” dedi. Kuş, vatandaşların bilgilendirilmesi kısmında halka açık alanlarda, meydanlarda, o bölgede yaşayan insanların toplanıp düşüncelerini ve kaygılarını söylemesi gerektiğini söylemesi üzerine Gültak, “Daha oradaki vatandaşlarla konuşulmadı neyin telaşını yapıyorsunuz? Sokaklarda insanları bekletmenin, soğukta, sıcakta, güneşin altında 40 saat bekletmenin anlamı yok. Belediyenin yerleri var bunun için. Gelirler burada her şeyi tek tek anlatırız. Açık hava toplantılarına, mitinge gerek yok seçime gitmiyoruz. Bunun için sahaya inip ekstra bir anlatıma gerek yok zaten biz bunları anlatacağız” şeklinde yanıt verdi.

 

“BU YETKİYİ VERMEMEK SİZİN ELİNİZE BİR ŞEY GEÇİRMEZ”

HDP’li meclis üyesi Kuş, aynı zamanda bir komisyon kurulup vatandaşın tek tek bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu noktada bu gündemin de nisan ayına ertelenmesi gerektiğini bu süreçte de halkı bilgilendirme noktasında bir çalışma yapmaları, halk toplantıları yapmaları gerekiyor. Burada komisyon kurulur, komisyon halkın taleplerini, düşüncelerini alır meclis gündemine raporlaştırarak taşır. Her parti grubu da özgün kendi çalışmasını da yürütebilir. Bizler de bununla ilgili bir çalışma yürüteceğiz. Oradaki halkın daha iyi şartlarda yaşamasını biz de istiyoruz ama mağduriyet durumu kaygısı bizde yaşanıyor. Kentsel dönüşüm olduğu zaman orada yaşayan insanların kendi 3-4 katlı binası var ve bu 3-4 kat binası parsel şeklinde insanlardan alınacak ve daire verilecek ve insanları borçlandırma durumu söz konusu olacak. Burada ciddi bir mağduriyet söz konusu olacak. Bunun açıklamasını o insanlara yapılması gerekiyor. Borçlandıracaksa ne kadar borçlandırılacak, evler hangi bazdan alınacak, daire karşılığında mı tahsis edeceksiniz gibi konularda bilgilendirme yapılması gerekiyor. Bilgilendirme ve çalışma çok eksik” ifadelerini kullandı. Gültak bilgilendirmelerin eksik olduğunu söylenmesi üzerine süreci anlatarak, Barış, Bahçe mahallesinden örnekler verdi. Gültak, “

Süreci anlatayım belki kaygılarınız gider. Çay Mahallesinde bana verdiğiniz yetki vatandaşı bağlayan bir yetki değil. Burada polemik ya da siyaset yapmanın anlamı yok. Bu yetki sadece belediye başkanı olarak benim TOKİ ile resmi imzaları atıp işleri takip noktasındaki bir yetki. Bu yetkiyi verdikten sonra direkt TOKİ başlamıyor. Kamuoyunda öyle bir şey anlatıyorsunuz ki sanki bu yetkiyi bana verdiniz, ertesi gün ben gidip Çay Mahallesini yerle bir ettim, hiç kimseyi dinlemedim. Verdiğiniz yetkiyi bir daha okuyun. Bu yetkiyi vermemek sizin elinize bir şey geçirmez. Sadece prosedür ile ilgili bir yetki” dedi.

 

“BU ŞEHRİN MODERN BİR ŞEHİR OLMASINI İSTİYORSANIZ BURAYI DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ”

Kentsel dönüşümle ilgili bir heyet olduğunu ve müdürlüklerin çalıştığını da sözlerine ekleyen Gültak, “Şu an Çay Mahallesini 3 etaba böldük. 3 etaptaki mülk sahipleri ile görüşüyoruz, ev ev gezerek değerlendirme yapıyoruz. Onlarla biz, binalarla ilgili görüşme yapmıyoruz. Devlet bir değerlendirme yapmamış şu ana kadar. Yani vatandaş hali hazırda kaç katta oturuyor, kaçı dolu kaçı boş, tapusu var mı yok mu bunların hepsinin değerlendirildiği 2 aylık bir çalışma başlattık. Bu insanların tek tek fikri sorulacak. Yerinde değerlendirme ve tespit yapıyoruz şu anda Çay Mahallesinde. Tespitler bittikten sonra biz TOKİ’ye Akdeniz Belediyesi olarak 3 etap olarak tüm verileri vereceğiz. Veriler verildikten sonra Barış, Bahçe’de olduğu gibi TOKİ’nin çalışanları vatandaşla anlaşma için buraya gelecekler. Onlar, kaç hane varsa tek tek çağıracaklar. Orada bilgiler verilecek. Zaten yasa gereği yüzde 66’yı yakalamadığınız zaman proje iptal olur. Bu yetkiyi vermezseniz komik duruma düşeriz. Biz zaten halka açık, şeffaf bir biçimde yapacağız. Buna vatandaş karar verecek zaten ne siz ne ben karar veremeyiz. Bana şu anda vereceğiniz yetki sadece prosedür. Biz zaten oradaki insanları ikna etmeden böyle bir şeye başlamam. Bu şehrin modern bir şehir olmasını istiyorsanız burayı dönüştürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

“KENDİ BACAĞIMA SIKACAK KADAR ACEMİ DEĞİLİM”

Gültak, vatandaşın hayır demesi halinde bu projeye başlamayacaklarını da sözlerine ekleyerek, “Ben sizin o yapmak istediğiniz şeye gelmem. Sizin ne yapmak istediğinizi ben de biliyorum siz de biliyorsunuz. Ben öyle açık hava konseri düzenlemeye niyetim yok. Vatandaş hepimizden uyanık. Ben zaten vatandaştan yanayım. Siz kendiniz inceleme yaparsınız. İsterseniz buraya gelen vatandaşların yanına tek tek gelebilirsiniz. Vatandaşa zoraki bir şey imzalatılmıyor. Vatandaş hayır derse zaten zorlamayacağız ki. Uzun süre daha Mersin’de siyaset yapmayı düşünüyorum. Kendi bacağıma sıkacak kadar acemi değilim. Sizin önünüzde söylüyorum yüzde 70’leri görmeden dönüşümü başlatmam. Siyasi polemiklere dönerse, sokağa inerse oradan bir şey çıkmaz. Yıllarca o vatandaşın lehine bir şey çıkmamış. Bırakın modern bir şehrimiz olsun. Meclis üyeleri olarak birer arkadaşınızı belirleyin biz detaylarını milimetresine kadar anlatalım. Ama komisyon kurup sokak sokak kurmak idarenin ve TOKİ’nin işi” şeklinde konuştu.

 

“AK PARTİ HÜKÜMETLERİ ÖTEDEN BERİ O BÖLGENİN İNSANSIZLAŞTIRILMASINA ÇABALIYOR”

HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi de konuyla ilgili söz alarak, sorunların geçmişten geldiğini söyledi. Tanrıverdi; “10 yıllardır var olan bir sorun var. Bir siyaset yapıyoruz, oradaki sorunlar geçmişten geliyor. AK Parti hükümetleri öteden beri o bölgenin insansızlaştırılmasına çabalıyor. Buna karşı çıkabilirsiniz ama bize yansıması budur. Eğer halk tarafından böyle bir yansıma olmasa biz de söylemeyiz. Oradaki mevcut insanları başka bölgeye taşıyarak değişimin yapılmasıdır insansızlaştırılması. Herkes bu düşünceye katılmak zorunda değil. Geçmişte yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan bir takım şeyler var. Bunları tartışmadan, konuşmadan böyle bir talepte bulunmanız erken olur diye düşünüyorum. Yarın TOKİ oraya girdiği zaman, orası çok farklı bir konuma dönüştürülecek. Ben böyle düşünüyorum. Görüşümüz değişir, birbirimizi ikna edebiliriz. Ama biz baştan itibaren siz böyle düşünüyorsunuz, söylüyorsunuz ama tereddütlerimizi gidermeden haydi buyurun yapın dememiz de bizim siyaset ve kendi açımızdan kendi ayağımıza çelme vurmamız demektir. Bir oylamaya kendimizi devre dışı bırakmamız doğru değil. Siz kendi açınızdan talep ediyorsunuz. Empati yapmanız gerekiyor” dedi.

 

“SİZ KÖSTEK OLMAYIN”

Ali Tanrıverdi’nin sözleri üzerine konuşan AK Parti meclis üyesi Aysel Mavioğlu Öner,“İnsansızlaştırma diyorsunuz ben soruyorum bütün meclise, sosyo-ekonomik düzeyi düzelen, orada yaşayan haklarımız da dahil kaç kişi Mezitli ve Yenişehir’e göçtü? Madem bu kadar Akdeniz sevdalısıydık, burada ekonomisi düzelen daha iyi koşullarda yaşamak için başka yere gidiyor. Asıl insansızlaştırma budur. Asıl insansızlaştırmayı oradaki gelişime, oradaki dönüşüme, oradaki konfora izin vermeyerek yıllarca mahkemelerde süründürerek asıl sizler yaptınız. Çocuğum burada okumasın diyor, bizler zorla kepenk kapatmadık, zorla çocukları dağa göndermedik. Kimseye zorla zorbalık yapmıyoruz. Burada halkın onaylamadığı hiçbir şeyi zorbalıkla yapacak bir Akdeniz Belediyesi meclisi de yok belediye başkanı da yok. Vatandaşı ikna edeceğim diyor. Yeter ki siz köstek olmayın” şeklinde cevap verdi.  Meclis üyelerinin; Çay Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin değerlendirme ve tartışmaları sonucu, komisyona 1 ay ek süre daha verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Ayrıca meclisteKonya Büyükşehir Belediyesi Kardeş Belediye Protokolü kapsamında, Akdeniz Belediyesi tarafından yeni kurulacak sıcak asfalt sathi kaplama tesisi ve yol asfalt çalışmalarında kullanılmak amacıyla hibe edilecek araç ve gereçlere ilişkin önerge de görüşüldü. Önerge, Meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi.

Kurulacak tesisin yerine ilişkin bir soru üzerine bilgi veren Başkan Gültak; “Akdeniz Belediyesi asfalt üretim tesisi için; Organize Sanayi Bölgesi’nin alt tarafında bir bölgede, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden; Milli Emlak aracılığıyla takas yoluyla bir yer alacağız. Kuracağımız asfalt üretim tesisi, kesinlikle yerleşim yerlerine uzak bir bölgede yer alacak” diye konuştu.Bir sonraki toplantının, 5 Mart Cuma günü saat 10:00’da yapılmasının açıklanmasından sonra Meclis toplantısı sona erdi.


Etiket: akdenizbelediyesi, mart, meclis, kavga, hdp, akparti, kentseldönüşüm


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA