Toroslar’dan İtalya’ya uzanan başarı




Tarih: 10 Mart 2021 Çarşamba 14:25


7 Türkiye Şampiyonluğu, 8 Türkiye Rekoru ve 4 Dünya Üçüncülüğü ile gelen büyük bir başarı öyküsü. Kısa olarak yazdığımız bu rekorların sahibiBocce sporunda Mersin’den İtalya’ya transfer olarak, tarih sayfalarına adını yazdıran Milli Sporcu Mehmet Can Yakın. Genç sporcu kariyerine dair merak edilenleri gazetemize anlattı. İtalya’dan Türkiye’ye selamlarını da gönderen Milli Sporcu, başarıyı hedefleyenlere de seslenerek, “Çalışmayı ve hayal kurmayı asla bırakmayın, bana kalırsa hayatta imkansız yoktur” dedi.

Haber- Harun Bor

Bocce Sporu bugünkü haliyle Romalılar tarafından oynanan en eski spor dallarından birisi olarak kabul ediliyor.  Bugün birçok ülkede oynanan ve adına büyük spor organizasyonları düzenlenen bir branş haline gelmiş durumda. Türkiye’de bu spor ilk kez 1990’lı yılların başında Raffa sistemi oynanmaya başlanmış, 1995 yılında bu spor Herkes İçin Spor Federasyonu çatısı altına girdi. Daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonuna bağlanan Bocce sporu, 14 Ekim 2004 tarihinde Bowling ve Dart ile birlikte ayrı bir federasyon çatısı altında toplandı. Volo, Raffa ve Petank olarak farklı branşlarla da oynan Bocce, ülkemizde profesyonel olarak Lig sporcularını bir araya getirmeye devam ediyor.Mehmet Can Yakın Mersin’den İtalya’ya uzanan başarı öyküsünü ve daha fazlasına yer vererek sorularımıza cevap verdi. Genç yaşında Türkiye ve yurtdışında kazandığı madalyalarla adeta koleksiyon oluşturan Milli Sporcu için Mersin’de 2012 yılında yapılan 17. Akdeniz Oyunları bir dönüm noktası olmuş. Mehmet Can Yakın, başarı kazanmanın da büyük emekler sonucu olduğuna dikkat çekiyor.

 

MADALYA AVCISI: MEHMET CAN YAKIN

Birçoğumuzun belki de adını ilk kez duyduğu bu spor, şampiyonlar yetiştirmeye ve sınırlarımız dışında kabul görmeye devam ediyor. Bocce Sporunun Türkiye’de ses getirmesini ve uluslararası anlamda başarı kazanmasını sağlayan yerlerin başında kuşkusuz Mersin geliyor. Toroslar Belediyesi Bocce takımı sporcularının son yıllarda kazandığı başarılar, sadece Türkiye’de değil, yurtdışına yapılan transferlerle de bunu bir kez daha kanıtlamış oluyor. Bu transfer ve başarı öyküsünün mimarlarından biri de Toroslar Belediyesi Milli takım oyuncusu Mehmet Can Yakın. 23 yaşındaki genç sporcu son yıllarda ülkemizde Boccesporunun parlamasında söz sahibi olan sporcuların başında geliyor. Lise yıllarında bu sporla tanışan Mehmet Can Yakın, kısa sürede 7 kez Türkiye Şampiyonluğu elde etti. 8 Türkiye rekoru da kıran Yakın, güncel olarak da Bocce klasmanlarında elinde rekorlar bulunduruyor. Milli takım oyuncusu da olan Yakın, İtalya’da yapılan Ümitler ve Gençler Dünya Volo Şampiyonasında dünya üçüncülüğü elde ederek Türkiye'ye ilk defa volo basamak branşında madalya getirmişti. Mersin’de yapılan Dünya Erkekler Volo Şampiyonasında Erkeklerde Dünya üçüncülüğü elde eden Mehmet Can Yakın, ülkemize bu klasmanda da ilk madalya getiren isim olmuştu. Toplamda 4 Dünya Üçüncülüğü başarısı kazanan Yakın, bu başarılarıyla tüm kulvarlarda rakiplerini adeta domine etti. Mehmet Can Yakın bu başarılarının ardından dikkatleri üzerine çekti ve İtalya Seri A takımlarından La Loanese takımına transfer olarak bir ilki gerçekleştirdi ve Yurtdışına transfer olan ilk Bocce sporcusu olarak tarihe geçti.

 

“17. AKDENİZ OYUNLARI HAYATIMIN DÖNÜM NOKTASI”

Bocce sporu Milli takım oyuncusuMehmet Can Yakın, Bocce’ye nasıl başladığını ve kariyerine yer vererek, “23 yaşındayım Uludağ Üniversitesi beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunuyum.Bocce sporuna lise 1 de şu an hala antrenörüm ve milli takım antrenörüm olan Niyazi Kutlay hocam sayesinde başladım. Lise 1 de okulun Futsal takımı seçmelerine katıldığımda beni seçmeyeceğini Bocce adında bir spor olduğunu oraya yönelmemi istediğini söyleyerek beni bir nevi oraya yönlendirmesiyle başlamış bulundum.17. Akdeniz Oyunlarını kesinlikle hayatımın dönüm noktalarından biri olarak söyleyebilirim çünkü volo oyununu ilk burada gördüm. Yarışmacılara su dağıtırken bir yandan da sürekli volo basamak oyununuz izliyordum bir süre sonra ben bu işi yapabilirim hissi oluşmaya başladı turnuva biter bitmez kendimi volo sahasında buldum ve o günden sonra bir daha çıkmadım” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE BOCCE SPORUNDA GELİŞİYOR”

Bocce sporunun her yaş grubuna uygun olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda gelişim içinde olduğunu kaydeden Yakın, “Öncelikle Boccepopülerliği artan bir spor gerek okul sporlarına girmesiyle gerek milli takım bazında artan başarılarla ivme kazanan bir spor halinde. Hem bireysel hemde takım sporu olarak oynandığı için farklı karakteristik özelliğe sahip olan insanlar kendilerine uygun branşı seçebiliyor ve 7’den 70’e oynanabildiği için çok geniş bir yelpazede oynamak isteyen herkes kendine o yelpazede bir yer buluyor. Türkiye konum olarak hala gelişmekte olan gelişmeye çalışan bir spor konumunda” diye konuştu.

 

“KAR KIŞ DEMEDEN ÇALIŞTIM”

Kariyeri boyunca hayal kurmanın kendisini motive ettiğini, zorluklara rağmen başarıyı hedeflemenin büyük bir etki yarattığını vurgulayan Yakın, “Sahaya her çıktığımda arkamda ki başarılar ve anılar benim itici gücüm oluyor o yüzden ben başarılarını hep bir itici güç hep bir daha iyisini yapabileceğim konum olarak görüyorum.Tarif edilemez bir his aslında. Başarı aslında hayal etmek ve doğru oranda çalışmayla elde edilen bir şey. Çalışmak için sahaya çıktığımda acaba ben de bir gün Türkiye şampiyonu olur muyum? Acaba ben de bir gün rekor kırar mıyım? Acaba bir gün benimde dünya derecem olur mu? Sürekli kendimle istişare halinde kaldım. ‘Neden olmasın’ cevabını vermeye başlayınca otomatik olarak hayaller kurmaya başlıyorsun hırsınla ve çalışmanla bunu harmanlayınca ortaya başarı çıkıyor. Tabi ki bunları hayal ederken kar kış demeden antrenmanlar bazı dönemler sakatlanmalar bazı dönemler stres ve kaygı düzeyi artmaları oluyor bunlar dağın görünmeyen kısmı tabi ki bütün bunları yönetebilecek seviyeye gelince zaten başarılı bir sporcu oluyorsun” dedi.

 

“TRANSFER SÜRECİM PANDEMİDEN DOLAYI UZADI”

Türkiye’de Bocce sporunda ilk kez yurtdışına transfer olarak büyük bir başarı elde eden Yakın, transfer öyküsüne yer vererek, “Bu transfer süreci 2018 yılına bağlanıyor aslında. Dünya erkekler Avrupa şampiyonası İtalyanınAlassio şehrinde yapılıyordu. Turnuva sonunda ki performansım sayesinde 10 günlük bir kampa çağırılmıştım. 2019 senesinde tekrar çağırıldım, bu defa takımla antrenmanlara çıktım. Özel bir izinle seri A da bir maça çıktım,  akabinde sözleşme teklifi aldım ancak Covid-19 salgını olmasaydı 2020 yılında ki sezonda oynayacaktım ama 2021 sezonuna sarkınca bu sezona sarkmış oldu. Uzun bir süreç oldu ister istemez” ifadelerini kullandı.

 

“ANTRENÖRÜM NİYAZİ KUTLAY İLE BERABER SAVAŞTIK”

Milli Sporcunun kariyer basamaklarını hızla tırmanmasında kuşkusuz Antrenörü Niyazi Kutlay geliyor. Kutlay ile başarısını perçinleyen Yakın, antrenörüne destekleri için teşekkür ederek, “Aslında Niyazi hocamın elinde büyüdüm diyebilirim. Hem lisede beden eğitimi öğretmenliğimi yaptı hem kulüpte antrenörlüğümü yaptı hemde milli takımda antrenörlüğümü yaptı. Biz sporcu-antrenör ilişkisinden öte baba-oğul Ağabey -kardeş hatta yerine göre iki dost gibiyiz. Başladığım ilk günden günümüze kadar asla desteklerini esirgemedi aslında bütün başarılarımızı beraber elde ettik beraber savaştık beraber çalıştık. Hocamın Emeğini ve hakkını asla ödeyemem hayatıma yön veren ellerin en başında geliyor. Toroslar belediyesi spor kulübene gelecek olursak onlarda asla desteğini esirgemedi gelişimimde onların forması altında çıktığım lig maçları Türkiye şampiyonaları ve özel turnuvalar çok büyük öneme sahip. Maddi ve manevi her türlü destekleri için Toroslar Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

“DÜNYA ŞAMPİYONU OLMAK İSTİYORUM”

İtalya’nın La Loanese takımına transfer olduktan sonra adaptasyon süreci ve bundan sonraki hedefleri hakkında da konuşan Yakın, “Öncelikle bir alışma sürem oldu. Yeri şehir yeni ülke yeni kültür yeni takım yeni arkadaşlar yeni sahalar. Yavaş yavaş kendimi buraya ait hissediyorum. Alışma durumum arttıkça da performansım artıyor. Buraya ısınıyorum, ısındıkça mutlu oluyorum.Sıcak kanlı karşılamaları ve beni desteklemeleri adapte süremi erkene çekti. Bazı takım arkadaşlarımı önceki senelerden tanıyordum. Yeni bir takımız bu sene kurulduk birbirimize alıştıkça daha başarılı olacağımıza inanıyorum.Bundan sonra aslında başarılarımı sürdürebilmek istiyorum gelecek senelerde de seri A da oynamak istiyorum. Dünya derecelerime final hatta şampiyonluk eklemek istiyorum. Tabiki spor bu önümüze neler geleceğini bilemiyoruz ama kariyerime burada devam etmek istiyorum aksi takdirde okulunu bitirdiğim mesleğim beden eğitimi öğretmenliğini yapmak isterim” dedi.

 

“İTALYA’DA BAŞARILI OLACAĞIMA İNANIYORUM”

Bocce sporuna başlamak ve hayallerinin peşinden koşmak isteyenlere de mesaj veren Yakın, hiçbir şeyin imkansız olmadığının altını çizerek, “Çalışmayı ve hayal kurmayı asla bırakmasınlar ben 2018 de tribünde milli takım arkadaşımla seri A da oynamak ne güzel olurdu diye konuşurken 10 dakika sonra teklif geldi. Bana kalırsa hayatta imkansız yoktur. Avrupa ve dünya sahneleri çok büyük bir fırsat uluslar arası sahnede kendilerini gösterip onlarda burada olabilir olmalarını gerçekten çok isterim.Mutluyum gururluyum. Ailemi arkadaşlarımı hocamı çevremi gururlandırdıysam çok daha mutluyum burada başarılı olacağım inanıyorum. Bana dualarını eksik etmesinler” şeklinde konuştu.


Etiket: bocce, mehmetcanyakın


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA