“En fazla bulaş ev buluşmalarına gerçekleşiyor”




Tarih: 25 Mart 2021 Perşembe 15:34


Pandemi Kurulu Toplantısı’nda açıklama yapan Mersin Valisi Ali İhsan Su, en fazla bulaşların ev buluşmalarında olduğunun altını çizerek, “Evde beraber oturmalar, beraber bulunmalar ve bu beraber bulunduğu zamanda maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi konularını her fırsatta dile getirip vatandaşların ve ilimizin duyarlılığını yükseltelim” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Pandemi Kurulu Toplantısı, Mersin Valisi Ali İhsan Su başkanlığında yapıldı. Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Jandarma Komutanı Albay Necip Çarıkcıoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Ceviz ile Pandemi Kurulu üyeleri katıldı.  Toplantıda bir sunum yapam İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Ceviz, Mersin genelinde pandemi kapsamında yapılan çalışmaları ve çalışmalarda gelinen son durumu anlattı. Ceviz, “Her ne kadar bizler mülki amirlikler ve devlet olarak elimizden geleni yapmaya gayret etsek de bundan sonra yapacak olsak daha önce kendimiz şahıs olarak, ailemiz, çocuklarımız ve son olarak çalışma ortamı ve etrafımızda insanların, akrabalarımızın maske, mesafe, sosyal mesafe kurallarına uyumlu olduğu sürece biz normalleşmemizi sağlık bir şekilde yürütebiliriz ve bundan tüm Mersin kazançlı çıkar” dedi. Mersin’de 8 kamu hastanesi, 7 özel hastanenin bakanlık tarafından pandemi hastanesi olarak kabul edildiğini belirten Ceviz, “İl genelimizde kamu özel hastanelerimizin serviste ve yoğun bakım yataklarındaki planlamalar yapıldı. Covid ve nocovid hastalarımızın birbirileri ile karışmamasına yönelik önlemler alınarak fiziki planlamaları yapıldı. Tüm hastanelerimizin pandemi algoritmalarını bakanlığımıza bağlı olarak hayata geçirmiştir. Sağlık personellerimiz pandemi doğrultusunda ve bilim kurulumuzun önerileri doğrultusunda bilgilendirilmiştir. Kişisel covid ekipmanlarımızın tedariki uygulaması ve uygulanacak alanlarla ilgili bilim kurulumuzun tavsiyeleri neticesinde sağlık çalışanlarımız bilgilendirilmiştir” ifadelerini kullandı. 

“İZOLASYON DENETİMLERİ GÜNLÜK OLARAK YAPILMAKTADIR”
10 Mart 2020’den bugüne 2020 yılı içerisinde 7 defa, 2021 yılında ise 1 defa pandemi kurul kararı alındığını sözlerine ekleyen Ceviz, “18 Mart 2020 tarihinden itibaren 2020’de 113, 2021’de de 12 defa il kurulu kararları alınıp kurumlara iletilmiştir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Covid-19 çağrı merkezi kurulmuştur. İlimizde 6 özel hastanede 5 kamuda olmak üzere laboratuvarlarımız aktif olarak hizmet vermektedir. Tüm ilimiz genelinde sürekli değişebilecek oranlarda, sayılarda olmak üzere yaklaşık 230 filyasyon ekibimiz aktif olarak hastalarımızın yaklaşık 3 saatte temaslarını tespit ettiler. Yurt dışından gelen ve izolasyon kurallarına uymayan kişiler için KYK yurtlarının koordinasyon işlemleri yapılmıştır. İl Sağlık Denetim Merkezi koordinesinde pozitif ve temaslı kişilerin izolasyon denetimleri günlük olarak yapılmaktadır. Aile hekimlerimiz tarafından Covid-19 hastaları izolasyon süreleri bitene kadar yaklaşık 4 ile 5 arama olmak üzere kişi başına aranmaktadır. 22 Mart 2020den tarihinden sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlara refah hizmeti başlamıştır. Yaklaşık 570 kişilik ekibimizle 200 binin üzerinde refah destek hattına gelen talep cevaplandırılmıştır” şeklinde konuştu. 

“MERSİN, 100 BİNDE 80,7 VAKA ORANI İLE TURUNCU RENKTEDİR”
Ceviz; topluma açık park, oyun alanları ve alışveriş merkezlerinin temizlik kurallarına dikkat etmesi konusunda kararlar alındığını belirterek, toplu taşıma araçlarında gerekli dezenfeksiyon işlemleri sefer öncesi ve sefer sonrasında yapıldığını söyledi. Ceviz,  “Vatandaşımızın aktif olarak kullandığı pazar yerlerinde sorumlular görevlendirilmiştir. İlimiz genelinde pazar yeri, market, toplu şekilde çalışmak zorunda olan yerlerde maske zorunluluğu bulunmaktadır. İlimizde geniş katılımlı etkinlikler, taziye ziyaretleri gibi kalabalıkların bir araya gelmesi ve engellenmesi ile ilgili kolluk kuvvetlerimiz çok sıkı denetimlerini yapmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, AVM’ler, taşıma araçları gibi kamuya açık ve vatandaşların toplu halde bulunduğu yerde HES kodu sorgulamaları yapılmaktadır. Koronavirüs salgınında virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla bazı iş yerlerinin açılış ve kapanış saatlerinde kısıtlamalar getirilmiştir. Düzenlenecek halk toplantılarının mümkün olduğu kadar açık havada yapılmasına, temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulması yönünde kararlar alınmıştır” dedi. Covid-19 aşılama sürecimiz sağlık çalışanlarınla ile başladığının altını çizen Ceviz, hastalık geçirenler de eklendiğinde sağlık çalışanlarının neredeyse tamamının aşılandığını belirtti. “Kamu hastanelerimizde covid-19 hastalığı sebebiyle yoğun bakımda yatan hasta sayımız anbean takip edilmektedir” diyen Ceviz, “Aşılama sürecinin başlangıcından bugüne de düşüşlerimizi görmekteyiz ve takip etmekteyiz. İl genelinde bakanlığımızın renk skalasına göre haritalandırdığı Türkiye haritasına göre haftalık olarak düzenli bir şekilde yayınlamaktadır. Bu hafta itibari ile 13-19 Mart verilerine göre ilimiz 100 binde 80,7 vaka oranı ile turuncu renktedir. Bulaşların yüzde 60’nın ev ortamında aile içinde bulaş olduğunu görüyoruz.  Diğer bulaş yolları için kolluk kuvvetlerimiz denetimlerini sıklaştırmıştır” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

“HER YERDE KONTROLLERİMİZİ YAPIYORUZ”
Sunumun ardından konuşan Vali Su, Mersin’de pandemiyle ilgili tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.
Vali Su, “Şu anda da tüm il bazında dinamik denetim modeli dediğimiz bir modelle tüm birimlerle beraber alanda denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bu denetimleri yaklaşık 8 bin personelle yapmaktayız. Bu denetimlere başta valiliğimiz olmak üzere kaymakamlıklarımız, yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz artı sivil toplum kuruluşlarımız artı muhtarlarımız diğer kamu kurum ve kuruluşların tamamının katılımıyla ayrıca tabii emniyet jandarma sahil güvenliğimiz bunların desteği ve katılımıyla denetimleri gerçekleştiriyoruz. Bunların da olumlu sonuçlarını alıyoruz ancak biraz önce de il müdürümüzün ifade ettiği üzere bulaşların en çok olduğu alan ev içi bulaşlar alanında da kontrolleri gerçekleştiriliyoruz” dedi.  Caddelerde, sokaklarda, meydanlarda, sahilde, dükkanlarda her yerde kontrollerini yaptıklarını belirten Vali Su, ev içi bulaşların daha fazla olduğuna dikkat çekti. Vali Su, “Hepimizin her alanda vurgulamamız gereken konu ev içi bulaşlar. Evde beraber oturmalar, beraber bulunmalar ve bu beraber bulunduğu zamanda maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi bunlara mutlaka her vesileyle ifade edelim her platformda dile getirelim. Bu konuda vatandaşlarımızın da ilimizin de duyarlılığı yükseltmemiz gerekiyor. Bunu yapacak olursak inanıyorum ki çok daha iyi noktalara gideceğiz çok daha başarılı olacağız” şeklinde konuştu 

“BU KARARLILIKLA DEVAM EDERSEK KISA ZAMANDA PANDEMİNİN ÜSTESİNDEN GELMİŞ OLURUZ”
HES kodu, pazar yerlerine yönelik denetimler, sigara içilmemesi gereken yerler gibi her türlü tedbirin ve kontrolün yapıldığını belirten Vali Su, “Tüm vatandaşlarımıza buradan bir kez daha bu toplantı vesilesiyle çağrı yapmış olalım tedbirlere hep birlikte riayet etmeye devam edeceğiz. En önemlisi her vesileyle vurguladığımız üzere maske, mesafe, hijyen maskemizi mutlaka takacağız, mesafeye dikkat edeceğiz artı hijyene, temizliğe riayet edeceğiz. Tüm bunları yaparken ev oturmalarında da yine dediğim gibi bu anlamda mutlaka tedbirli olmak ve bu süre zarfında ertelemek en doğru yapılan iş olacaktır. Bu çerçevede buradan bir kez daha vatandaşlarımıza bu tedbirleri ifade etmiş olalım. Vefa sosyal destek gruplarımız çalışmalarını sürdürüyor bir taraftan denetim gruplarımız çalışmalarını sürdürüyor, bunların hepsi tüm paydaş kurumlarımızla beraber iş ve işlemleri takip ediyor, yürütüyoruz. İnşallah bu kararlılıkla devam edersek kısa zamanda pandeminin üstesinden gelmiş oluruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA